Macar Hükümetinden EPP Üyeliği Açıklaması

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas: 'Fidesz, EPP'de kalmak istiyor ama eğer EPP, göçmen taraftarlarına çeşitli imtiyazlar verirse o zaman Macar hükümeti EPP ile iş birliği yapamaz'.

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, "Macar Yurttaş Birliği (Fidesz), Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Avrupa Halk Partisinde (EPP) kalmak istiyor ama eğer EPP, göçmen taraftarlarına çeşitli imtiyazlar verirse o zaman Macar hükümeti EPP ile iş birliği yapamaz." dedi.

Gulyas, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, geçen ay EPP üyeliği askıya alınan Fidesz'in, EPP üyesi olarak kalmak istediğini ama bunun için Macar hükümetinin göçmen politikasında herhangi bir değişiklik yapmayacağını söyledi.

Fidesz'in EPP üyeliğinin askıya alınmasını trajikomik bir olay olarak niteleyen Gulyas, gelecek ay yapılacak AP seçimi öncesi böylesi bir adımın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gulyas, ''EPP'nin Fidesz'e daha çok ihtiyacı var. Fidesz, EPP'de kalmak istiyor ama eğer EPP, göçmen taraftarlarına çeşitli imtiyazlar verirse o zaman Macar hükümeti EPP ile iş birliği yapamaz.'' diye konuştu.

Halihazırda görevde bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunu göçmen taraftarlığıyla suçlayan Gulyas, AP seçim kampanyasında göçmen karşıtı AB Komisyonu kurulması için kampanya yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

- Fidesz ile EPP arasındaki kriz

Macaristan hükümetinin, 19 Şubat'ta AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile iş adamı George Soros'un fotoğrafını kullanarak başlattığı göçmen karşıtı kampanya büyük tepkilere neden olmuştu.

9 ülkeden 13 EPP üyesi parti, Başbakan Viktor Orban'ın partisi Fidesz'in, Avrupa değerlerine uymadığını, "Hristiyan-demokrat" değerlerinden uzaklaştığını ve "Avrupa karşıtı kampanya yürüttüğünü" öne sürerek EPP'den atılmasını talep etmişti.

20 Mart'ta EPP'nin Brüksel'deki toplantısında, Fidesz'in EPP üyeliğinin askıya alınması yönündeki öneri, 3'e karşı 190 oyla kabul edilmişti.
Kaynak: AA