Özel Gereksinimli Bireyler Çalıştayı Eskişehir'de Başladı

Eskişehir’de İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) işbirliğinde düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Risklerinin Azaltılması" çalıştayı gerçekleştirildi.

Özel Gereksinimli Bireyler Çalıştayı Eskişehir'de Başladı
Bir otelde düzenlenen çalıştayda, özel gereksinimli vatandaşların olası afet durumlarında ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli hazırlıkların yapılmasına yol gösterecek sonuçlara ulaşılması amaçlanıyor. Çalıştay ESTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan’ın konuşmasıyla başladı.

Arslan, geçen yıl afetlerden yaklaşık 62 milyon kişinin etkilendiğinin altını çizerek, "Ülkemizde ve dünyada meydana gelen afetler çeşitlilik göstermekle birlikte uluslararası afet veri tabanına göre sadece 2018 yılı içerisinde afetlerden etkilenen kişi sayısı yaklaşık 62 milyon olarak raporlanmıştır. Acil durum ve afet yönetimi konusunda kriz yönetiminden ziyade risk yönetimi konularında araştırmaların yürütülmesi olası can ve mal kaybının önlenmesi bakımından hayati önem taşımaktadır. Bu noktada bir öz eleştiri yapmamız gerekirse depreme karşı yeteri kadar hazırlıklı olmadığımız ve gerekli önlemlerin alınmasında yetersiz kaldığımızı kabul etmeliyiz. Burada önemli olan yaşadıklarımızdan ders çıkarıp ilerde benzer problemleri yaşamamaktır" dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal da, "Üniversitelerin temel görevleri eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürüterek bu faaliyetlerin ürünleriyle toplumsal hizmetler gerçekleştirmektedir. Anadolu Üniversitesi birçok akademik çalışma alanında olduğu gibi özel gereksinimli bireylere ilişkin çalışmalarla bu görevleri yerine getirmektedir. Üniversitemiz bu görevleri uyum içerisinde 5 ayrı kurumla gerçekleştirmektedir. Neredeyse tamamı Türkiye’de ilk ve tek olan bu birimlerimizde yapılan çalışmalarla üniversitemiz özel gereksinimli bireylere ilişkin birçok çalışmaya öncülük etmiştir. Üniversitemiz bu çalışmalar neticesinde geçtiğimiz yıl çalışmalarıyla YÖK Üstün Başarı Ödülüne layık görülmüştür. Konusu özel gereksinimli bireyler için afet ve acil durum yönetimi olan bir derse yer veren ilk ve tek program Anadolu Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır. Üniversitemiz mensupları için gurur verici olan bir başka husus ülkemizde bu alanda ilk yazılı kaynağının Anadolu Üniversitesi yayını olarak basılmış olmasıdır. Bu kapsamlı ve ayrıntılı yazılı kaynak Açıköğretim Fakültesi acil durum ve afet yönetimi ön lisans programı kapsamında yürütülen özel gereksinimli bireyler için hazırlanan kitaptır" diye konuştu.

AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ise, "25-50 yaşları arasındaki tamamen sağlıklı, engelsiz, maaşlı çalışan erkekler midir bu toplumun normali. Tüm düzenleme ve uygulamaları onlara göre mi yapmalıyız? Çocuklarda afet farkındalığını geliştirme isimli bir proje hakkında konuşurken bu proje kapsamında yalnızca örgün eğitime devam eden, herhangi bir engeli olmayan kız ve erkek çocuklarının olduğunu mu düşüneceğiz? Matematikte çemberin merkezinden çemberin üzerinde çizilen, teğete atılan çizgi dik bir çizgidir ve buna matematikte normal adı verilir. Bu bir normaldir, normal diye adlandırılır. Teğetlerden çemberin üzerinde sonsuz tane oluşturmak mümkündür. Matematiğin bize verdiği normal tanımı aslında bir sonsuzluğu işaret etmektedir. Toplumun tüm bireylerinin içine dahil olduğu bir sonsuzlar kümesini bize işaret ediyor. Olsa biz pozitif bilimlerden aldığımız normu normal şartlar diye tanımladığımız kavramı kullanmayı tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, özel gereksinimli bireyler için toplumun her kesiminin duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Özel gereksinimli bireyler ve onların ailelerini düşündüğümüzde bu meselenin aslında toplumun önemli bir kesimini, büyük bir kesimini daha doğrusu tüm toplumu etkilediğini düşünüyoruz. Böyle bir tablo karşısında da hiç kimsenin kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu konunun kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, yerel yönetimlerimizin, üniversitelerimizin, iş insanlarımızın ana önceliklerinden biri olması gerektiğini düşünüyorum. Özel gereksinimli bireyler için afet risklerinin azaltılmasında ve hayatımıza tam ve sorunsuz bir şekilde katılım noktasında elbette kamunun liderlik yapması şarttır. Ancak bu meselede güzel neticeler alınabilmesi için tüm toplum kesimlerinin aynı duyarlılıkla yaklaşması adeta bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Diğer yandan yarın da devam edecek çalıştaya; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, ESTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, daire müdürleri, arama kurtarma ekipleri ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA