Ahilik Haftası

Edirne'de yılın ahisi seçilen saraç ustası Fikret Üstev için Şed Kuşatma Töreni düzenlendi.

Edirne'de yılın ahisi seçilen saraç ustası Fikret Üstev için Şed Kuşatma Töreni düzenlendi.

Edirne Sanayi Sitesi Düğün Salonu'nda gerçekleşen törende, Üstev'in şeddini Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu taktı.

Burada konuşan Güler ahilik sisteminin dünyaya örnek olan bir yapı olduğunu söyledi.

Ahiliğin Türk kültüründeki önemine vurgu yapan Güler, Türklerin Anadoluyu yurt edinmelerinden itibaren ahilik sisteminin büyüyerek geliştiğini vurguladı.

Osmanlının 600 yılı aşkın dünyayı fethetmesinde ahilik teşkilatının önemine değinen Güler, "Gerçekten bizler ahilik teşkilatını modernize edip yaşatmalıyız. Bize bırakılan mirası gelecek nesillere taşımalıyız. Ülkemizde esnafımızı koruyup kollamalıyız. Ahlaklı ve erdemli yaklaşımlarla vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kurallı bir toplum olmalıyız." diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, ahiliğin mesleklerin gelişmesine katkı sağladığını belirterek, usta çırak ilişkisinin hangi sanatta olursa olsun öğrenmenin en doğru ve en hızlı yöntemi olduğunu vurguladı.

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu da, kendisininde bir esnaf çocuğu olduğunu belirtti.

Esnafların Türkiye'nin temel direkleri olduğunu, bu nedenle esnafların korunması ve yaşatılması gerektiğini ifade eden Gaytancıoğlu, "Türkiye'de 2 milyona yakın esnaf var. Bu güne baktığımızda bunların ciddi sorunları var. Bu sorunların çözümü için hep birlikte çalışmalıyız." şeklinde konuştu.

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ve Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen Üstev ile ilin kalfası Özgür Çavuş ve ilin çırağı seçilen Doğukan Ilgan'a şed kuşatıldı, plaketleri verildi.

Törenin sonunda katılımcılara pilav ve ayran ikramı yapıldı.
Kaynak: AA