TÜRÇEP Hakkari'de Toplantı Yaptı

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi toplantısının 25.'si Hakkari'de yapıldı.

Cilo Doğa Derneği ev sahipliğinde Hakkari Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıda, Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar "Kentlerde yüzde yüz yenilenebilir temiz enerjiye dönüşüm" konusunda bir sunum yaptı.

Türkiye'nin sınırsız kaynaklara sahipken yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı konusunda birçok ülkenin gerisinde kaldığının altını çizen Uyar, şunları kaydetti:

"Yüzde yüz yenilenebilir kaynakları kullanan ve kendi enerjisini üreten, ekolojik ve demokratik topluma geçiş ancak bilinçli bir toplum ve enerjide çözümden yana yerel, ulusal karar vericilerce gerçekleşebilecek. Türkiye’de rüzgar, güneş ve biyoenerjiden faydalanılmayan her günün bu maliyetsiz kaynaklar yabana gidiyor. Ülkemizin rüzgarını, güneşini ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını daha aktif bir şekilde nasıl kullanacağız bunu düşünmemiz gerekiyor.

Türkiye'nin her yeri güneşli ve her yerde o kentin elektriğini üretecek kadar kaynak var. Akıllı şebeke altyapıları oluşturarak istenilen yerde, dağıtılmış üretim ve güneşin ulaştığı, rüzgarın ulaştığı her yerde, yerinde tüketim mümkün. Akıllı şebeke sistemiyle üretilen elektrikten, her konut, her kent güneş enerjisinden faydalanabiliyor."

Sunumun ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantıda, dernek yetkilileri de kendi bölgelerinin sorunlarını dile getirdi.

Basına kapalı olarak devam eden TÜRÇEP'in 25. Bölgesel toplantısının sonuç bildirgesi daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

Toplantıya, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın eşi Dr. Funda Toprak, Van, İçel; Tarsus, Çanakkale, İzmir, Ordu, Batman, Niğde, Kayseri, İskenderun, İstanbul ve İç Anadolu Çevre Platformu ile Doğu Akdeniz Çevre Platformu temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA