Özalp'te Hububat Hasadı Başladı

Özalp ilçesinde bu yıl 880 bin dönümlük alanda arpa, 108 bin dönümlük alanda da buğday hasadı yapılacağı bildirildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sinan Hakan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede hububat hasadının İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 45 gün sonra başladığını söyledi.

Bunun tamamen iklimsel sebeplerden kaynaklandığını anlatan Hakan, "İlçemizde 2018 verilerine göre 108 bin dönüm buğday ekilmiş ve 880 bin dönüm arpa ekimi yapılmıştır." dedi.

Hakan, verimlilik açısından hasadın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hasat anı, birim alanında elde edeceğiniz verimliliği artıracağınız andır. Burada yapacağınız bazı küçük müdahalelerle birim alanında elde edeceğiniz verimliliği arttırabilirsiniz. Hububatta dane kaybını düşürebilirsiniz. Böylece daha karlı bir üretim yapmış olursunuz. Bunu nasıl yapacaksınız, ilçemizde artık hasatlar biçerdöverlerle yapılıyor. Biçerdöverlerin aksamı ile ilgili bazı ayarlamalar, hasat esnasında biçerdöverin ilerleme hızı, kullanan operatörün biçme konusundaki yeteneği, uzmanlığı gibi unsurlar hasat anında dane kaybını arttırabilir, düşürebilir."

Tarla sahibi Bedri Uğurlu da hasat yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Biçerdöver bizim için nimet. Önceden bir tarlanın biçilmesi günler alıyordu. Şimdi tek bir makine tarlamı biçiyor, samanını ayrı, buğdayını ayrı veriyor bana." dedi.

Kaynak: AA