ATB Meclisi'nin Aylık Toplantısı

ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül: 'Mayıs ayı itibarıyla geçen yıla göre ithalatımız yüzde 58 azalırken, ihracatımız yüzde 55 artmıştır'.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, mayıs ayı itibarıyla geçen yıla göre Antalya'nın ithalatının yüzde 58 azalırken, ihracatının yüzde 55 arttığını bildirdi.

ATB Meclisi'nin aylık toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında, hizmet binası salonunda gerçekleştirildi.

Odanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülbül, burada yaptığı konuşmada, artan döviz kurlarının da etkisiyle dış ticarette artış yaşandığını belirterek, Antalya'nın ilk 5 aylık ithalatının geçen yıla oranla yüzde 34 azaldığını, ihracatının ise yüzde 25 arttığına dikkat çekti.

Bülbül, şu değerlendirmede bulundu:

"Mayıs ayı itibarıyla geçen yıla göre ithalatımız yüzde 58 azalırken, ihracatımız yüzde 55 artmıştır. Ülkemiz ithalatı ise ilk 5 ayda yüzde 17, ihracatı ise yüzde 8 artmıştır. Yine, Mayıs ayı itibariyle ise geçen yıla oranla ülkemiz ithalatı yüzde 5, ihracat ise yüzde 3 artmıştır. Bu gerçekleşmelerle, ilimiz dış ticaret durumunu değerlendirdiğimizde, görmekteyiz ki değişen koşullara ülkemiz ortalamasına göre çok daha hızlı bir refleks göstermiştir. İthalatını hızla azaltmış ve ihracatını da çift haneli yükseltmeyi başarmıştır."

ATB olarak zeytin ve zeytinyağı konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Bülbül, köklü zeytin geçmişi olan Antalya'da zeytinciliği koruma, geliştirme, markalaştırmak, tanıtma ve pazara sunma çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Bölge zeytinciliğiyle ilgili de üyelere bilgi veren ve sektörün sorunlarını dile getiren ATB Başkan Vekili Bülbül, son 15 yılda zeytin ağacı sayısına paralel olarak zeytin ve zeytinyağı üretiminin arttığını, buna bağlı olarak da karasu ve prina miktarının da arttığını belirtti.

Bu yıl hububatta verimin iklime bağlı olarak geçen yıllara oranla düşük olduğunu kaydeden Bülbül, "Umarım gelecek sezon daha bereketli bir yıl geçiririz." dedi. Bülbül, borsanın öncülüğünde yürütülen Antalya Buğdayını Arıyor Projesi'nin tamamlandığını, denemesi gerçekleştirilen buğdayların, kalite, hastalık, zararlı ve verim konusundaki özelliklerinin üyeler, paydaş kurumlar ve hububat üreticileriyle paylaşılacağını duyurdu.

ATB, Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapımına başlanan Canlı Hayvan Borsası'nın ilk etap çalışmasının Kurban Bayramı öncesinde tamamlanacağını bildiren Bülbül, "Kurban kesim alanı olarak açılabilmesi için alanda çalışmalar devam etmektedir. Umarım dini ödevlerimize halel gelmeyecek bir biçimde tüm Antalyalıların kullanımına açık, nezih bir işletme sunabiliriz." diye konuştu.

Aksu ilçesinin Alaylı, Murtuna ve Kurşunlu mahallelerinde çıkan yangında zarar gören üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Bülbül, yangında can kaybının olmamasının en büyük teselli kaynağı olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA