Bakan Gül, AA Editör Masası'na Konuk Oldu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: (1) 'Öyle iki genel başkan oturup 'Biz eski sisteme döneceğiz' deyince bu sisteme dönüş olmuyor. 'Milletin iradesi iki üç genel başkanın dudağı arasında' meselesi eskidendi. 24 Haziran'dan sonra zaten milletin dediğinden başka hiçbir şey olmayacak' '24 Haziran'da bir ilk yaşanmış olacak. Hükümetin millet tarafından belirlendiği bir seçim yaşayacağız' 'Ay yıldızlı pasaportunu ve ay yıldız bayrağımızı taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye adına söz söylemeye sahiptir. Kimsenin bu sözü kısmaya, bu sesi kısmaya hakkı yoktur'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, muhalefetin parlamenter sisteme dönüş vaatlerine ilişkin, "Öyle iki genel başkan oturup 'Biz eski sisteme döneceğiz' deyince bu sisteme dönüş olmuyor. 'Milletin iradesi iki üç genel başkanın dudağı arasında' meselesi eskidendi. 24 Haziran'dan sonra zaten milletin dediğinden başka hiçbir şey olmayacak." dedi.

Bakan Gül, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Türk demokrasi tarihinde birçok ilkin yaşanacağını belirten Gül, daha önce vatandaşın oyunu kullandığını ama hükümetin kurulması için milletvekillerini yetkilendirdiğini ifade etti.

İlk defa çok partili hayata geçilen 1950'den beri milletin bu sürecin patronu ve belirleyicisi olduğunu vurgulayan Gül, vatandaşın seçim günü hükümeti kendisinin belirlediğini, aynı gün hükümetin çalışacağı, kanunların çıkarılacağı TBMM'yi de seçeceğini anlattı.

Vatandaşın seçimlerde iki oy kullanılacağını bildiren Gül, bir mührün hükümet için, cumhurbaşkanı adayı için, bir mührün de cumhurbaşkanının beraber çalışacağı TBMM için oy pusulasına basılacağını kaydetti.

Bakan Gül, 2 pusulanın, mühür basıldıktan sonra tek zarfa konulup, sandığa atılacağına değinerek, "Bu anlamda 24 Haziran'da bir ilk yaşanmış olacak. Seçim günü hükümetin millet tarafından belirlendiği bir seçim yaşayacağız." diye konuştu.

Türkiye'de en büyük kazanımın seçimlerin şaibesiz, çok şeffaf bir şekilde demokratik katılıma ve temsile uygun yapılması olduğunu vurgulayan Gül, şunları söyledi:

"Türkiye'de seçimler, çok partili hayattan itibaren bütün dönemlerde anayasaya uygun bir şekilde gerçekleşmiştir. Yurt dışında da seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi, halk oylaması, iki de genel seçimde oy kullanıldı. Burada hiçbir şekilde SEÇSİS diye bir sistem var, mükerrer oy kullanımı söz konusu değil, partilerin orada temsilcileri var. Onların nezaretinde sayım döküm yapılıyor. Bütün bu oy kullanmalarda sadece 2 kişi mükerrer oy kullanmaya kalkışmış, ikisiyle ilgili de adli işlem başlatılmış, ama sistem bunu tespit ettiği için kullandırılmamış. Bugün gümrüklerde yurt dışında 60 ülkede oy kullanma başladı."

Seçimlerin vatandaşlar için hayırlı olması temennisinde bulunan ve Türkiye'nin geleceği için kader seçiminde vatandaşları ve yurt dışındaki seçmenleri de oy kullanmaya davet eden Gül, güçlü Türkiye için AK Parti'nin bu hizmetlerinin devamı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin devamı için destek istedi.

- "Uygulamanın doğru olduğuna inanıyoruz"

"Yurt dışında vatandaşlarımızın oy kullanmasını siz başlattınız. Bu aldığınız karardan memnun musunuz? Vatandaşın hiç yaşamadığı bir ülkede söz hakkı olmasına dair bazı eleştiriler oldu. Ne söylemek istersiniz? sorusuna Gül, "O eleştirilerin hiçbir tutarlılığı yok. Ay yıldızlı pasaportunu ve ay yıldız bayrağımızı taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye adına söz söylemeye sahiptir. Kimsenin bu sözü kısmaya, bu sesi kısmaya hakkı yoktur." yanıtını verdi.

Hükümet olarak getirdikleri bu uygulamanın doğru olduğuna inandıklarını aktaran Abdulhamit Gül, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Vatandaşımız, ister yurt içinde ister yurt dışında tüm vatandaşlarımıza sonuna kadar güveniyoruz. Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi, yurt dışındaki vatandaşlarımızın da doğal bir hakkıdır, isteğidir. Türkiye'deki tüm gelişmelere de elbetteki onların tercihleri yansıyacaktır. Sadece 60 kilometre, 100 kilometre ötede oy kullanmak için 500 kilometre öteye gidiyorlardı. Randevu sistemi oluyordu bir de. Bu seçme hakkını da kısıtlıyordu. Randevu sistemini kaldırdık. Birçok yerde elçiliğin dışında, spor salonları kiralandı, birtakım yerler tutuldu. Amaç, vatandaşımıza daha yakın yere sandık koymak. Bu konuda da yurt dışındaki vatandaşlarımızın bu seçime katılımın da çok daha fazla olacağına inanıyorum. Yurt dışındaki vatandaşlarımız da çok memnunlar. Vatandaşlarımız hükümetimizin yaptığı hizmetlerden de çok memnunlar."

- "Eski sisteme döneceğiz' deyince bu sisteme dönüş olmuyor"

Bakan Gül, muhalefet partilerinin parlamenter sisteme dönüş vaatleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Gül, "Öyle iki genel başkan oturup 'Biz eski sisteme döneceğiz' deyince bu sisteme dönüş olmuyor. 'Milletin iradesi iki üç genel başkanın dudağı arasında' meselesi eskidendi. 24 Haziran'dan sonra zaten milletin dediğinden başka hiçbir şey olmayacak." dedi.

Milletin 16 Nisan'da bir karar verdiğini anlatan Gül, bu parlamenter sistemin aksayan bütün uygulamaları için "Beni ekonomik olarak istikrarsızlaştırıyor, Türkiye'yi geriye götürüyor." dediğini kaydetti.

Gül, hükümetlerin kurulup kurulamayacağı, kurulduysa kaç ay devam edeceğini öngöremediği bir ülkede yatırım ve istihdam olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Ne yerli ne yabancı yatırımcı önünü göremez, vatandaş cebini göremez. 'Yarın fabrikam kapanır mı?' endişesiyle geleceğe ümitsiz bir şekilde bakıyor. Bu sistemin temel meselesi Türkiye'de hükümet kurma inisiyatifi genel başkanların dudakları arasında ya da cumhurbaşkanı seçiminde gördük, 27 Nisan'da Cumhurbaşkanı sayın Gül'ün adaylığında iki genel başkana birtakım tehditler ya da iddialarla milletvekilleri parlamenter sistem savunması yapanlar, odalara parlamenterleri kilitlediler gidip de oy kullanmasınlar diye. Genel kurula giremediler. Bütün bu tablolar artık geride kalır.

Bir defa millet 16 Nisan'da karar verdi. Milletin karar verdiği şeye, 'Bunlar göbeğini kaşıyan adamlar, bunlar anlamazlar, bunlar bilmezler cahiller. Bir çobanla benim oyun bir mi?' diyen anlayış, yüzde 52 oranında Anayasa değişikliğine 'Ben Cumhurbaşkanı Yönetme Sistemine geçiyorum. Evet' diyen vatandaşımız. 'Hayır bunlar anlamıyorlar, ben iki genel başkan oturacağım, yüzde 51'in üzerinde oy almış millet tercih etmiş, sen yanlış tercih etmişsin' diye milletin gözüne baka baka saygısızca bir tutum içerisine giriyorlar. Bir, bu millete saygısızlıktır. İki, milletimiz bu tartışmayı 16 Nisan'da bitirmiştir, yeni hükümet sistemine geçişi onaylamıştır. Üç, öyle iki tane genel başkan oturup, 'Geçiyoruz' demekle olmuyor. Teknik zorunluluğu var. Anayasa değişikliğiyle olur. 400 milletvekili bulursanız, CHP işte diğer parti, anayasa değişikliğiyle yapabilirsiniz. Ama millet de elbette hesabını sorar."

Bakan Gül, yeni sistemle parlamenter sistemdeki hantallığın, bürokraside yavaşlığın, ülkedeki çift başlılığın sona ereceğini ve daha hızlı bir karar alma mekanizmasının olacağını vurguladı.

(Sürecek)
Kaynak: AA