Usturayla Geçen Bir Ömür

Artvin'in Hopa ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Refik Demir, babasının yanında çırak olarak başladığı berberliği, yıllardır bıkmadan ilk günkü hevesle sürdürüyor Refik Demir: 'Gözlerim gördükçe ve sağlığım elverdikçe mesleğimi devam ettireceğim'.

Artvinli 76 yaşındaki berber Refik Demir, yıllardır müşterilerine hizmet veriyor.

Hopa ilçesinde yaşayan 3 çocuk, 5 torun sahibi Demir, 8 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen sürdürüyor.

İlçenin en eski ve yaşlı berberi olan Demir, her sabah erken saatlerde açtığı dükkanında Kur'an-ı Kerim okuyup duasını ettikten sonra müşterilerini bekliyor.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1935 yılında Cumhuriyet Caddesi'nde berber dükkanı açarak mesleğe başladığını, kendisinin de 1950'de babasının yanında çırak olarak işe başladığını söyledi.

İlçede 68 yıldır mesleğini severek sürdürmeye çalıştığını belirterek, bugüne kadar birçok çırak, kalfa ve usta yetiştirdiğini ifade etti.

Hayatı boyunca makas ve tarağın elinden düşmediğini, bununla birlikte ustura traşı yaptığını anlatan Demir, şunları söyledi:

"Dükkanımda 1976 yılına kadar hep ustura kullandım. 1976’dan sonra ustura tıraşı biraz çetin olduğundan dolayı berberler artık jiletle tıraş etmeye başladılar. Ben usturayla nadiren de olsa yapıyorum. Çok eski müşterilerim ile bizim gibi yaşlı insanlar ustura tıraşını istiyorlar. Bu yüzden usturayı dükkanımda bulunduruyorum."

Demir, sabah erkenden akşamın geç saatlerine kadar çalıştığını ve gözleri gördükçe, sağlığı elverdikçe mesleğini devam ettireceğini dile getirerek, "Bu meslek baba mesleğidir. Benim müşterilerim yaşlı insanlardır. Sabahleyin erkenden dükkanımı besmeleyle açarım. Müşteri gelinceye kadar tefsirle Kur'an-ı Kerim okurum. Dinimize, devletimize bağlıyız." diye konuştu.

Emektar berber, 2015 yılında Hopa’da yaşana sel ve heyelanda evinin yıkıldığını ve eşini kaybettiğini de belirterek, "Çok büyük acılar çektim. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Son nefese kadar çalışmaya devam edeceğim." ifadesini kullandı.

- Müşterileri memnun

Müşterilerden Yaşar Denizkaya ise Refik Demir'in gözlerinin iyi gördüğüne işaret ederek, "Eski berberlerdendir. 50 yıldır görüşüyorum ve müşterisiyim. Saç sakal tıraşını güzel yapar. İşine ve mesleğine aşıktır." dedi.

İsmail Akyıldız ise Demir'in 30 yıllık müşterisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İyi bir ustadır. Bizler yaşlı olarak Refik berberi tercih ediyoruz. Şimdiki genç berberlere uyamıyoruz veya randıman alamıyoruz. Eski zamanlardaki gibi ustura ile tıraş ediyor. Karşılamasını biliyor, kendisini sevdiriyor. Sevenleri de buraya gelip tıraş oluyorlar. Benim yıllardır berberimdir. Allah sağlık sıhhat versin kendisine."
Kaynak: AA