Karabük'ten Kısa Kısa

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğiyle görme engellilerin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanabilmeleri için başlatılan ve görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen "Gören Göz Projesi"nin yeniden başlayacağı bildirildi.

Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada, gören göz cihazının, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir akıllı telefon cihaz olduğu belirtildi.

Gören göz cihazlarının sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Önceki yıllarda Türkiye genelinde 26 ilde dağıtılan gören göz cihazı, 2018 yılı kapsamında yeni baştan tasarlanarak daha önceden cihaz dağıtılmamış olan 41 ilde dağıtılacaktır. Güncellenen yeni yazılım ve cihazla birlikte ekte listesi yer alan 41 ilde dağıtılmak üzere 5 bin adet gören göz cihazı için 41 ilde ön başvuru alınacaktır. Söz konusu 41 ilde ikamet eden veya bu illerde eğitim gören görme engelli vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze ön başvuruda bulunabileceklerdir."

- Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve Trafik Haftası

Karabük İl Jandarma Komutanlığı tarafından "Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve Trafik Haftası" etkinlikleri kapsamında Ovacuma İlköğretim Okulu ve Çok Programlı Lisesi'nde öğrenim gören öğrencilere genel trafik kuralları anlatıldı.

Eğitimde, bilgilendirme broşürleri dağıtılırken, trafik hizmetlerinde kullanılan malzeme ve teçhizatlar tanıtılırken, idareci ve öğrencilere "Okul Servis Araçları Yönetmeliği" kapsamında bilgi verildi.

Jandarma ekipleri Yeşil köyünde Jandarma Yol Arama ve Kontrol Noktası'nda, sürücülere lokum ve kolonya ikram edildi.

- Karabük'te seçim güvenliği toplantısı

Karabük Valisi Kemal Çeber başkanlığında seçim güvenliği toplantısı yapıldı.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Hidayet Küçükaltınbaş, kurum müdürleri, güvenlik birimlerinin yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ve 27'nci dönem milletvekili genel seçiminin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleştirilmesi temennisinde bulunan Çeber, vatandaşların özgür iradelerinin sandığa sağlıklı yansımasını sağlamak amacıyla kurumların üzerine düşen görevleri hassasiyetle yerine getirmeleri ve güvenlik konusunda alınacak olan tedbirlerin hiçbir aksaklığa mahal vermeden yürütülmesi talimatını verdi.

Toplantıda, görüşülen konularda genel olarak seçim süreci ile ilgili mevzuat, seçim takvimi, seçim sürecindeki yetkili birimler ve propaganda çalışmalarında uyulması gereken yasal sorumluluklar gözden geçirilerek görüş alışverişinde bulunuldu.

- KBÜ Rektörü Polat'a ziyaret

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat'ı ziyaret etti.

Ziyarette, Arıpınar, TMOK'un tarihçesi ve faaliyetleri ile ilgili Rektör Polat'a bilgiler verdi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Polat, Arıpınar ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Kaynak: AA