Sosyal Medya İnsanları Birbirinden Uzaklaştırıyor

İstanbul’un Başakşehir ilçesinde, orta öğretim okullarında teknoloji bağımlılığına savaş açıldı. Şuana kadar 28 okulda seminer verildi.

Sosyal medya uzmanı Deniz Unay, Kayaşehir Şeyh İmamhatip Şamil Ortaokulu - Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Aliya İzzet Begaviç İmam Hatip Lisesi - İBB Kanuni Sultan Süleyman Ortaokulu - İBB Şehit Mustafa Erdoğan Ortaokulu - Güvercintepe Ortaokulu - Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu’nun da aralarında olduğu ile 28 okulda, teknoloji bağımlılığı ve sosyal medya zararları konulu seminerler verdi.

Öğrencilere konuşan Unay, “Sosyal medyanın hayatımızda çok fazla yer kaplaması bazı olumsuzlukları tetikliyor. Bu konuyu öğrencilere eğlenceli bir şekilde vererek onlara bu zararlardan bahsediyoruz” dedi.

Sosyal medyanın insan hayatındaki olumsuz etkilerinin değerlendirildiğini söyleyen Unay, ”Sosyal medya toplumsal olarak kültürel ve belirleyici değerlerimize doğrudan saldırıyor, örneğin insani duygularımız yitirmemize, arkadaşlık ilişkilerimizin körelmesine, ailemize zaman ayırmamamıza, kültür ve ahlaki yozlaşmaya, bilgi kirliliğine ve boşa harcanan saatlere sebep oluyor. Bunları öğrencilere anlatarak toplumsal bilinci oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Sosyal medya kullanıcısı ve harcadığımız zaman ile ilgili Unay, “Ülkemizde 46,3 milyon internet kullanıcısı ve 46,1 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. İnsanlar bir yılda, yaklaşık 540 saatini sosyal medyada geçirmektedir. Bu zamanı başka faydalı işlere öğrencilerin ayırması durumunda, bir yılda yabancı dil öğrenmelerinin mümkün olduğunu. Sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı kitap okuyarak ya da bir enstrüman çalarak geçirebileceğini ve nice daha sosyal aktivitelere vakit ayırabileceklerini vurguluyoruz” dedi.

Unay, “Sosyal medya insanları birbirinden uzaklaştırıyor, bizi giderek yalnızlaştırdı. Hayatımızdaki her şey sanal oldu. Sosyal medya ne bizlere ne de çocuklarımıza hayal gücü sağlamaz. Terör örgütleri, dolandırıcılar, dini ve siyasi hareketler ve uygunsuz içerik, yönlendirici yanlış bilgiler, sosyal medyada beklenen tehlikelerdir. Öğrencilerimizin yani geleceğimizin bunları bilmelerini ve daha dikkatli olmalarını istiyoruz" dedi.

21 yüzyıl teknoloji çağı

Unay, “21 yüzyılda teknoloji çok hızlı bir ivme yakaladı. Özellikle bilgisayardan cep telefonlarına ve ardından tabletlere geçiş baş döndürücü bir sürat ile gerçekleşti. Bu hızlı gelişim beraberinde tehlikelerde getirdi. Hızlı gelişen teknoloji insanları 30 cm mesafeden bir ekrana odaklanmasını ve kendine ait olan her şeyi buradan paylaşmasını sağladı. Sosyal platformlar, Facebook, Twitter, Whatsapp, Linkedl vb. uygulamalar hayatımızın tam ortasına tabiri yerindeyse düştü. İnsanların topluca bulunduğu ve etkileşim içine girdiği bu platformlar değişmeye başladı.

Algı başta olmak üzere birçok tehlikeli içeriğe sahip oldu. Bundan en çok çocuklar etkilendiler ve hala etkilenmeye devam etmektedirler” dedi.

Kaynak: İHA