Prof. Dr. Çobanoğlu, Anaerkil Dönemi Anlattı
Türk Mitolojisini araştıran bilim adamlarından Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, “Türk Mitolojisinde Anaerkil Dönemi” anlatmak üzere Balıkesir’de düzenlenen konferansa konuk oldu. Prof. Dr. Çobanoğlu, Türk mitolojisinin araştırılmasına fazla önem verilmediğini söyledi.

“Anaerkil dönemde kadınlar liderlik yapıyordu”
Prof Dr. Çobanoğlu, konferansta kadınların anaerkil dönemde çok etkin olduklarını belirterek, erken dönemlerde yapılan işlerin başında muhakkak olarak bir kadının bulunduğunu ve erkekleri yapılacak işlerde yönettiğini belirterek, “Anaerkil dönemde kadınlar ailede önemli bir yere sahiplerdi. Yapılan her işte erkeklerin başında bir kadın lider bulunurdu. Orta Asya ve Türki Cumhuriyetlerde yapılan Türk mitolojisi araştırmalarında bir kadın ismi olan Umay adına çeşitli yazıtlarda karşılaştıklarını ve kayın ağacının Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Kayın’ın kutsal olduğunu ve kayın isminin 100’e yakın yerde kullanıldığını tespit ettim” şeklinde konuştu.
Türk mitolojisinin erken dönemi olan Anaerkil dönemini anlatan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’na Balıkesir Vali Yardımcısı İsmail Demirhan tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun konferansına Balıkesir Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Balıkesir Müftü V. Ramazan Topcan, Siyasi Parti İl ve ilçe Başkanları STK temsilcileri, yazarlar, şairler ve çok sayıda davetli katıldı.
