Adana'da YGAP Ve FTR Çalıştayı

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Şehir Hastaneleri Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından, düzenlenen "Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi (YGAP) ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi (FTR) Adana Örneği" Bilgilendirme Çalıştayı Adana Şehir Hastanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Adana'da YGAP Ve FTR Çalıştayı
YGAP ve FTR’nin mevcut durumunun değerlendirildiği, Adana Şehir Hastanesi örneği kapsamında yeni kurulacak YGAP ve FTR hastanelerinin kurulum ve işleyiş sürecinde ihtiyaç değerlendirmesi yapılarak yeni açılması planlanan şehir hastaneleri için model oluşturmanın amaçlandığı çalıştay saha gezisiyle başladı.

YGAP ve FTR Hastanelerinde incelemelerde bulunan heyet, hastanelerin fiziki yapısı, hasta kapasitesi, yatak sayısı, ekipman durumu gibi konularda YGAP’tan sorumlu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Yarkın Özenli ve FTR’den sorumlu Başhekim Yardımcısı Mehmet Cenk Belibağlı’dan bilgi aldı.

“Şehir hastaneleri bize emanet”

Çalıştaya katılan AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Şehir Hastanelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayali olduğunu hatırlatarak, “Şehir Hastaneleri Cumhurbaşkanımızın Türk milletine layık gördüğü, vatandaşın sağlık hizmetini en üst düzeyde alabilmesi için kafasında hayal ettiği, tasarladığı bir vizyondur. Bu vizyonun içini doldurmak ve bu projenin gerçekten Cumhurbaşkanımızın amaçladığı doğrultuda işlemesini sağlamak biz sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanlarının görevidir. Fiziki yapı olarak şehir hastanelerimizin dünyadaki en üst düzey benzerlerinden geri kalmadığını, devletin bu konuda üzerine düşeni yaptığına şahit olduk. Bundan sonrası Cumhurbaşkanımızın görevi değil, bu hastaneler artık bizim emanetimiz” ifadelerini kullandı.

“Tecrübelerden faydalanmalıyız”

Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Alper de çalıştayı düzenlemekteki amaçlarının bilgi ve tecrübe paylaşımı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin farklı illerinde YGAP ve Fizik Tedavi Hastaneleri yatırımlarının devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Alper, “Hizmete başlayan hastanelerimizde bir tecrübe havuzu var. Proje aşamasında olan yatırımlarda ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek, daha etkin, daha konforlu hastaneler inşa etmek açısından bu tecrübelerden faydalanmak gerekiyor. Bu çalıştayı düzenleyerek proje safhasında ve hizmet safhasında yer alacak gerçek kişileri bir araya getirerek kendimizi geliştirmeyi ve hastanelerimizi daha verimli hale getirmeyi hedefledik” dedi.



“Sağlık hizmetleri değişti”

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer ise sağlık hizmetlerinde son 15 yılda büyük değişim yaşandığını kaydetti.

Şehir Hastanelerinden önce sağlık hizmeti denince akla sadece doktor ve hemşirenin geldiğini hatırlatan Özer, “Yaşanan gelişmelerle birlikte sağlık hizmetlerinin yanı sıra otelciliği, yapıyı, donanımı doğru kullanmasını öğrendik. Bazı ülkelerin 50 yılda gelemediği aşamaya biz 15 yılda geldik. Sağlıkta dönüşüm mesleğe bakış açımızı, yaşam şeklimizi, bakışımızı değiştirdi” diye konuştu.

Adana Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Koray Daş ise Adana Şehir Hastanesi olarak yatırım aşamasındaki illerle bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

2 gün süren çalıştay, 20 ilden 200’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA