Yurtta Kandil Coşkusu

Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen Berat Kandili bu gece huşu içinde eda edildi.

Yurtta Kandil Coşkusu
Edirne’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Camii, Berat Kandili’nde doldu taştı.

Mübarek Berat Kandili’ni tarihi camide değerlendirmek isteyen vatandaşlar Osmanlı ve İslam mimarisinin başyapıtları arasında yer alan tarihi Selimiye Camii’ne akın etti.

Akşam namazını kılan cemaat camiden ayrılmadı. Cami görevlilerinin Kur’an-ı Kerim tilaveti, Mevlid-i Şerif’i okumasını ve birbirinden güzel ilahileri dinleyen cemaat, cami görevlilerinin ’Berat’ konulu vaazını dinleyerek, dolu dolu bir gece yaşadı.

SELİMİYE CAMİİ DOLDU TAŞTI

Yatsı namazına yakın camide insan yoğunluğu had safhaya ulaştı. Kadın-erkek, genç-yaşlı yüzlerce insanın akın ettiği tarihi cami kısa süre içerisinde doldu taştı. Cami içerisinde yer bulamayan cemaat, namazını ancak iç avluda kılabildi. Camiyi dolduran cemaat, yapılan duaya ellerini semaya açarak eşlik etti. Yatsı namazını kılan cemaat gecenin kalan kısmını değerlendirmek üzere evlerinin yolunu tuttu.

EYÜP SULTAN CAMİSİ’NDE BERAT KANDİLİ COŞKUSU

Berat Kandili münasebetiyle vatandaşlar akşam namazının ardından Eyüp Sultan Camisi’ne akın etti. Bazı vatandaşlar ellerini semaya kaldırıp dua ederken, bazı vatandaşlar da Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrine gelerek bol bol dua etti.

Berat Kandili dolayısıyla İstanbullular, Eyüp Sultan Camisi’ne gelerek dua edip, Kuran-ı Kerim okudu. Vatandaşların akşam namazından sonra camiye akın etmesi ve huzur içinde ibadet etmesi kameralara yansırken, Eyüp Sultan Camisi’nin eşsiz güzelliği akşam ışıklandırmasıyla taçlandırıldı. Kimi vatandaşlar ellerini semaya kaldırıp dua ederken, kimileri de Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrinin yanına gelerek bol bol dua etti.

“BU MÜBAREK GECENİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM”

Kandil için Kastamonu’dan geldiğini belirten Alpaslan Duruneli, “Mübarek gece buraya nasip oldu, Kastamonu’dan geldim, iş için gelmiştim. Bu mübarek geceyi burada geçirmeme vesile oldu. Dua için geldik bütün ümmetin kandilini kutluyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.



“BUGÜN EN MUTLU GÜNÜMÜZDÜR”

Eyüpsultan’a arkadaşlarıyla geldiğini belirten Yusuf Peker de, “Bu güzel gecede Eyüpsultan’a geldik. Berat Kandilini bu güzel insanlarla hep birlikte idrak etmek için toplandık. Çok mutluyuz en mutlu günümüzdür bugün. Buraya arkadaşlarımla geldim, geçmişlerimize, dostlarımıza bol bol dua ettik” şeklinde konuştu.



HAKKARİLİLER BERAT KANDİLİ’NDE CAMİLERE AKIN ETTİ

11 ayın sultanı Ramazan’ın habercisi olan Berat Kandili dolayısıyla Hakkari İl Müftlüğü tarafından Mevlid-i Şerif okutuldu.

Hakkari Merkez H. Sait Cami görevlileri tarafından Beraat Kandili münasebetiyle Kuran-ı Kerim tilaveti, ilahiler ve Mevlidi-i Şerif programı gerçekleştirildi.

H. Sait Cami İmam Hatibi Sıddık Özatak, Berat Kandili’nin önemine değinerek, "Unutulmamalıdır ki Berat Kandili bizlere tefekkür etme, kendimizi sorgulama, dargınlıkları, küskünlükleri giderme ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı. Bu mübarek gün ve gecede dualarımızla barışın, dostluğun ve kardeşliğimizin pekiştirilmesi için çaba harcayacağız. Ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık gelmesini temenni edeceğiz. Rabbim yaptığımız ve yapacağımız dualarımızı kabul eylesin" dedi.

H. Sait Cami İmam Hatibi Sıddık Özatak tarafından okunan duaların ardından program sona erdi.

CAMİLER DOLDU TAŞTI

Ramazan ayının müjdecisi olan ve Şaban ayının on dördüncü gecesini on beşinci gününe bağlayan Berat Kandili münasebetiyle camilere akın eden vatandaşlar, namazlarını eda etti.

Kentteki Salih Muhlise Çağlayan Camii’ne akın eden 7’den 70’e vatandaş, namaz kılıp, dua etti. İl Müftüsü Alaettin Bozkurt, Berat Kandili münasebetiyle verdiği vaazda, bu gece Allah’a bol bol dua edilmesi gerektiğini ve tövbe edilmesi gerektiğini söyledi.



Kılınan namazların ardından Kur’an-ı Kerim okunarak, dualar edildi.

PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA’DA BERAT KANDİLİ COŞKUSU

"Peygamberler şehri" olarak bilinen Şanlıurfa’da binlerce vatandaş, Berat Kandili dolayısıyla Balıklıgöl yerleşkesindeki Dergah Camisi’ne akın etti.

Akşam saatlerinden itibaren Balıklıgöl yerleşkesine gelen vatandaşlar, yatsı ezanının okunmasıyla Dergah Camisi’nde namaz kıldı. Binlerce vatandaşın akın ettiği camide yer bulamayan vatandaşlar, cami avlusuna serilen hasırlar üzerinde namazını eda etti. Kentteki diğer camilerde de kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.

Ayrıca programlardan sonra çevre illerden kente gelen vatandaşlar, Hazreti İbrahim’in doğduğu rivayet edilen makam ile Balıklıgöl’ü de gezerek dua etti.

(Koray Ustabaşı/Feyzullah Taş/Uğur Ulu/Ufuk Kıvık /Bekir Basmacı /İHA)
Kaynak: İHA