'İnsan Ticareti Mağduru Sayısında Artık Üzücü Tablolar Görmüyoruz'
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Vekili Ayaz: 'Yaptığımız farkındalık faaliyetleri sayesinde çok üzücü tablolar ve sayılar görmüyoruz. 2018'in ilk 4 ayı içinde tespit edilen insan ticareti mağduru sayısı 13. Bu rakamın artmaması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor' 'Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak mağdur kişilere her türlü psikososyal destek ve barınma imkanı veriyoruz. İnsanların mağdur olmaması için Genel Müdürlüğümüz olarak farkındalık faaliyetlerinin artırılması ve mağdurlar tespit edildikten sonra da kendilerine gerekli desteğin sağlanmasıyla ilgili yoğun bir gayret sarf etmekteyiz' 'Kamplarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadan süreci devam ettireceğiz. Kamplarda Suriyeli halk için başlatılmış kurslarımız var. Özellikle bu nüfusun öncelikli olarak ülkelerine geri dönmesi, kalanların çalışma hayatına, istihdama ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla önümüzdeki günlerde çalışmalar artarak devam edecek'
Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4,5 milyon yabancının Türkiye'de yaşadığını, bunların da 4 milyona yakınının sığınmacı statüsünde olduğunu ifade etti.
Zaman zaman insan ticareti vakalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Ayaz, bu olumsuzluğu aşmak için yoğun bir çaba harcadıklarını dile getirdi.
Hem kolluk kuvvetlerinin yoğun mücadelesi hem de kendilerinin yapmış olduğu bazı çalışmalar olduğunu aktaran Ayaz, "Yaptığımız farkındalık faaliyetleri sayesinde çok üzücü tablolar ve sayılar görmüyoruz. 2018'in ilk 4 ayı içinde tespit edilen insan ticareti mağduru sayısı 13. Bu rakamın artmaması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor." diye konuştu.
Abdullah Ayaz, biri Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen, biri ise Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak işletilen 2 sığınmaevi olduğunu dile getirdi.
Mağdur kişileri sığınmaevine getirerek her türlü desteği verdiklerini anlatan Ayaz, şunları söyledi:
"Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak mağdur olan kişilere her türlü psikososyal destek ve barınma imkanı veriyoruz. İnsanların mağdur olmaması için Genel Müdürlüğümüz olarak farkındalık faaliyetlerinin artırılması ve mağdurlar tespit edildikten sonra da kendilerine gerekli desteğin sağlanmasıyla ilgili yoğun bir gayret sarf etmekteyiz. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de tüm bu faaliyetleri koordine eden bir daire başkanlığımız mevcut."
- "Suriyeli nüfusun yüzde 94'üne hizmet veriyoruz"
Ayaz, 3 milyon 572 bin Suriyelinin Türkiye'de yaşadığına, bunun 222 bininin kamplarda bulunduğuna işaret ederek Ayaz, şöyle devam etti:
"Bu da mevcut Suriyeli nüfusun yaklaşık yüzde 6'sına tekabül ediyor. 16 Mart itibarıyla kampların yönetimini AFAD'dan devraldık. Şu anda hem devir sürecini hem kamplarla ilgili çalışmaları yürütmekteyiz. Uzun süredir Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak zaten Suriyeli nüfusun yüzde 94'üne hizmet veriyorduk. Kamplarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadan süreci devam ettireceğiz. Kamplarda Suriyeli halk için başlatılmış kurslarımız var. Özellikle bu nüfusun öncelikli olarak ülkelerine geri dönmesi, kalanların çalışma hayatına, istihdama ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla önümüzdeki günlerde çalışmalar artarak devam edecek."
- "Geri gönderme merkezlerimizin kapasitesi 8 bin 276"
Ayaz, 8 bin 276 kapasiteli geri gönderme merkezleri bulunduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"İlave olarak Iğdır'da bir geçici geri gönderme merkezi inşası gündemde. Konuyla ilgili olarak teknik ekiplerimiz Iğdır'da çalışmalarını yürütmekteler. Mevcut kapasitemiz ve ilave olarak oluşturacağımız geri gönderme merkezi kapasitesiyle düzensiz göç akınını yöneteceğimiz kanaatindeyiz."