Devlet Bütçesinde Yıllık 500 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak ''Mek- Sis Projesi''nin Eğitim Programı Başladı

Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı “Yükseköğretim Mekânları Yatırım Karar Destek Sistemi (Mek-Sis) Projesi”nin “Eğitim Programı” Süleyman Demirel Üniversitesinde başladı. Eğitim Programına, 59 üniversitenin yapı işleri ve teknik, bilgi işlem ve öğrenci işleri daire başkanlıklarından 181 uzman personel katıldı.

Devlet Bütçesinde Yıllık 500 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak ''Mek- Sis Projesi''nin Eğitim Programı Başladı


“Yüzde 20 Tasarruf Sağlanacak”

Kalkınma Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Yavuz: “113 Devlet üniversitesine yıllık 3.2 milyar TL kaynak aktarıyoruz. Bunun 2.3 milyar TL’sini inşaat ödenekleri oluşturuyor. Bu sistemi hayata geçirdiğimiz an yüzde 20’lik bir tasarruf sağlanacak. O da ortalama 500 milyon TL yapar. Tasarruf edilen bu kaynak Ar-Ge ve bilimsel proje desteklerine gidecek.” dedi.



“Bu Cennet Vatanın Tarihine İmza Atacaksınız”

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, ’’SDÜ olarak Nisan 2016’dan bu yana alanında uzman bir ekip ile çalışıyoruz. Ana yürütücülüğünü SDÜ’nün üstlendiği proje önemli bir etaba geldi. Bu ülkenin tarihine gerçekten imza atacaksınız. Kaynaklar daha etkin ve verimli kullanılacak. Ağustos 2018’de de “Yükseköğretim Mekânları Tasarım İlkeleri Çalıştayı düzenleyeceğiz.” diye konuştu.



2019 Yılı Yatırım Teklifleri Mek-Sis’e Göre Değerlendirilecek

Yürütücülüğünü SDÜ’nün üstlendiği, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı’nın ’Yükseköğretim Mekânları Yatırım Karar Destek Sistemi (Mek-Sis) Projesi’nde önemli bir aşamaya gelindi. Projenin önemli aşamalarından biri olan ‘Mek-Sis Proje Eğitimi’ SDÜ’de başlamış oldu. İlk eğitim programına 59 Devlet üniversitesinin Yapı İşleri ve Teknik, Bilgi İşlem ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlıklarından 181 uzman katıldı.

Kamu üniversitelerinin, Kalkınma Bakanlığı’ndan talep edecekleri 2019 yılı yatırım tekliflerinin Mek-Sis’e göre değerlendirileceği belirtildi.

Yatırımlar Rasyonel Yapılacak, Kaynaklar Verimli Şekilde Kullanılacak

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Yavuz, yatırımların rasyonel ve kaynakların daha verimli şekilde kullanılması için 6 yıldır Mek-Sis Projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’de 113 devlet üniversitesi bulunduğuna atıf yapan Yavuz “4 milyon örgün öğrenci var. Bu Avrupa’da en yüksek ikinci değerdir. Yatırımların daha rasyonel; hâlihazırdaki kaynakların ise daha verimli kullanılabilmesi için Nisan 2016’da SDÜ ile birlikte bir etüt proje başlattık. Mek-Sis için İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm Avrupa’da ve dünyanın farklı noktalarında kaynak taraması yaptık. 300’den fazla literatür inceledik. Türkiye’ye özgü bir uygulamayı hayata geçirmek için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Mek-Sis Projesi’nin tanıtımı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından 27 Mart 2018 tarihinde yapılmıştı. Şu an Mek-Sis Eğitim Programını icra ediyoruz” diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı’nın kamu üniversitelerine yıllık 3.2 milyar TL ödenek sağladığı bilgisini paylaşan Mehmet Yavuz, şöyle devam etti: “Her yıl bunun 2.3 milyar TL’lik dilimi inşaat ödeneğidir. Mek-Sis ile birlikte her yıl ortalama yüzde 20’lik bir tasarruf sağlanacaktır. Bu da yıllık minimumda ortalama 500 milyon TL demektir. Yatırımların daha rasyonel, hâlihazırdaki donanımların ise verimli kullanımı ile sağlanacak bu 500 milyon TL’lik tasarruf Araştırma-Geliştirme ve bilimsel projelere destek olarak dönecektir. Bu bir kartopu etkisidir. Kalkınma Bakanlığı 2019 yılı yatırım tekliflerinde Mek-Sis verilerini ölçü alacaktır. O açıdan da Mek-Sis sürecinde Ağustos 2018 sonunu hedefledik. Üniversiteler ile birlikte dinamik bir süreç yöneteceğiz.”

Mek-Sis İle Birlikte İç Mekân Kalitesi de Yükselecektir

6 yıl önce proje için literatür taraması yaparken ’İç Mekân Kalitesi’ başlığını düşünmediklerini anlatan Yavuz, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bu bölüm proje yürütücüsü SDÜ’nün fikridir. SDÜ’nün projeye sağladığı artı değerlerden önemli bir tanesidir. Proje ile birlikte üniversitelerin mekânlarındaki ısı, ışık, gürültü ve hava kalitesi ölçümlerini de net şekilde görebileceğiz. Enerji verimliliğini de ölçeceğiz. Bugün yazılım için eğitim programının ilk adımını gerçekleştiriyoruz. Proje, 80 hafta içerisinde tamamlanacak.’"

“Yatırım Karar Destek Sistemi Geliştirilecektir”

SDÜ Rektör Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ise “Yükseköğretim Mekânları Yatırım Karar Destek Sistemi (Mek-Sis) ile Türkiye’nin rasyonel ve verimli bir döneme adım atacağını söyledi.

Nisan 2016’dan bu yana SDÜ’de 30 kişilik bir kadronun gece gündüz bu proje üzerinde çalıştığını; 300’den fazla kaynak ve literatür taradığını kaydeden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, eğitim programına katılan 181 uzmana ’Bu ülke tarihine gerçekten imza atacaksınız’ diye seslendi.

İlk etapta Envanter Sınıflandırma Sistemi’nin (YMESS V.1) oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, ana hatları ile şu mesajları verdi: “Üniversite mekânlarının envanter bilgisinin toplanması için Türkiye’ye özgü olarak üretilmiş bir sınıflandırma sistemidir. Envanter bilgisi toplama sürecinin son aşamasında tasnif edilmiş, kodlanmış ve numaralandırılmış mekânların ölçümü yapılacak ve böylece üniversitenin mekân envanteri çıkarılmış olacaktır. Proje sonucunda; üniversiteler tarafından iletilen yeni mekân taleplerinin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere Yatırım Karar Destek Sistemi geliştirilecektir.” Ayyıldız, Ağustos 2018’de “Yükseköğretim Mekânları Tasarım İlkeleri Çalıştayı” düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

SDÜ Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi İlker Erkan ise katılımcı uzmanlara ilk dersi verdi. Dr. Öğr. Üyesi İlker Erkan, “Metrik Ölçümler: 1” başlıklı ilk derste mekân ve fonksiyon ilişkilerini analiz etti. Mekânlara, doğru fonksiyonların konuşlandırılması için metrik ölçümlerin net ve sağlıklı olması gerektiğini anlattı. Dr. Öğr. Üyesi İlker Erkan “Hepimiz aynı dili konuşmalıyız, bu şekilde ortak bir veri tabanı oluşturacağız. Çok doğru, sağlıklı bir envanter doğacak. Uzun vadede A ile B üniversitesi arasında mekânsal anlamda uçurum olmayacak. Verimlilik ve kalite eşit seviyelere yaklaşacak.” dedi.



https://www.meksis.gov.tr Sürekli Yayında Olacak

Yürütücülüğünü SDÜ’nün yaptığı Kalkınma Bakanlığı’nın Mek-Sis Projesi için bir internet sitesi de oluşturuldu. 113 kamu üniversitesi, mekanlarla ilgili verilerini https://www.meksis.gov.tr üzerinden sisteme girecek. Süreç yönetimi de anılan sistem üzerinden sağlanacak.Eğitim programı 20 Nisan Cuma günü (bugün) sona erecek. Mek-Sis Projesi Eğitim Programının ikinci etabı ise 26-27 Nisan’da yine SDÜ’de gerçekleştirilecek. Anılan tarihlerdeki programa 54 üniversiteden 170 uzman daha katılacak. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 113 Devlet Üniversitesi’nin tamamı Mek-Sis eğitimi almış olacak.
Kaynak: İHA