İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: 'Biz son 15 yılda bütün politikalarımızın odağına kadını koymuş durumdayız. Tüm sosyal politikalarımızın merkezinde kadın var. Kadınlarımızın hayatın her alanında ayrımsız güçlendirilmesiyle ilgili var gücümüzle bütün paydaşlarımızla birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz' '2002 yılında sadece özel sektörde yaklaşık 29 bin kişiyi, 2003 yılında kamuda ve özel sektörde 65 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişiyi işe yerleştiren bir kamu istihdam kurumu haline gelmiştir. Bu önemli bir başarıdır' 'Bazı kesimler, İŞKUR'un başarısını görmezden gelme, bazı rakamsal algılarla farklı yerlere çekme gayreti içerisindeler. Bunlara da izin vermeyeceğiz. İŞKUR, Türkiye'nin umut kapısı, bu anlamda çok kıymetlidir'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, son 15 yılda bütün politikalarımızın odağına kadını koymuş durumdayız. Tüm sosyal politikalarımızın merkezinde kadın var. Kadınlarımızın hayatın her alanında ayrımsız güçlendirilmesiyle ilgili var gücümüzle bütün paydaşlarımızla birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz." dedi.

Sarıeroğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve İŞKUR işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansının (SIDA) finansmanıyla yürütülen "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye'de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi" Projesinin bir otelde düzenlenen kapanış toplantısına katıldı.

Bugün için başka bir programının bulunmasına rağmen, kadın erkek eşitliğini amaçlayan projenin kapanış toplantısı için gece ve gündüz süresinin eşit olduğu bugünün seçildiğini paylaşan Sarıeroğlu, herkesin Nevruz Bayramı'nı kutladı.

İŞKUR'un istihdam alanında önemli bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiğini belirten Sarıeroğlu, şu bilgileri verdi:

"2002 yılında sadece özel sektörde yaklaşık 29 bin kişiyi, 2003 yılında kamuda ve özel sektörde 65 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişiyi işe yerleştiren bir kamu istihdam kurumu haline gelmiştir. Bu önemli bir başarıdır. Baktığımızda yüzde 33'leri aşan seviyede bir kadın katılımı söz konusu. Bizim hedefimiz, bu rakamları inşallah çok daha iyi seviyelere getirmek."

- "Her yıl iş gücü piyasamıza 1 milyon kişi giriyor"

Kendisinde önce konuşan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund'un İskandinav ülkeleri ile Türkiye'nin kadın istihdam oranını kıyasladığına değinen Sarıeroğlu, şunları söyledi:

"İsveç 10 milyon nüfusa sahip, terörle ilgili sıkıntı yaşamamış. Biz şu anda Afrin'de 50 günü aşkın süredir bir operasyon içerisindeyiz. Bundan iki sene önce ülke olarak bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bölgemizde ve coğrafyamızda yaşanan gelişmelerin etkisi altında olan bir ülkeyiz ve 81 milyon nüfusumuz var. Her yıl iş gücü piyasamıza 1 milyon kişi giriyor. Kıyaslama yaparken bu argümanların da göz önüne alınması lazım."

Türkiye'nin yaşadığı zor süreçlere rağmen, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1'lik rekor büyümeye ulaştığını anımsatan Sarıeroğlu, "Bizim yaşadıklarımızı, inanın başka bir ülke yaşasaydı, bu verilere ulaşması imkansızdı. Bu, Türkiye'nin başarısıdır. Bu, Türkiye'nin geleceğe ilişkin inancının, büyüme ve hedefleri konusunda ortaya koyduğu kararlı iradenin sonucudur." dedi.

- "Hedef, kadınların yüzde 41 oranında iş gücüne katılımı"

Sarıeroğlu, kadın konusunun Türkiye'nin başarı hikayesi yazdığı alanlardan birisi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz, son 15 yılda bütün politikalarımızın odağına kadını koymuş durumdayız. Tüm sosyal politikalarımızın merkezinde kadın var. Kadınlarımızın hayatın her alanında ayrımsız güçlendirilmesiyle ilgili var gücümüzle bütün paydaşlarımızla birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Ulaştığımız rakamlar, bu güçlü çalışmaların sonucudur. İşsizlik oranımızda çok güçlü düşüşlerimiz var. Genç işsizliğimizde 4 puanlık düşüş var. Kadınlarla ilgili işsizlik oranımızda da 2 puanlık güçlü bir düşüşü bir yıl içerisinde yaşadık. Kadınların iş gücüne katılımıyla ilgili bir artışımız söz konusu. Yüzde 33'leri aşmış durumdayız, hedefimiz 2023 yılında yüzde 41 kadın iş gücüne katılım oranına ulaşmak. Bu anlamda, tüm yasal mevzuatlarımızı gözden geçirdik."

- "Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yola girilirse 'dur' deriz"

İşbaşı eğitim programlarından başlangıcından bugüne kadar 440 bin kadının yararlandığını bildiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"2017 yılında 151 bin kadınımız işbaşı eğitim programlarımızdan faydalanmış. Genel içerisindeki oran yüzde 50,9. Yani işbaşı eğitim programlarında eşitliği sağlamış durumdayız. Mesleki eğitim kurslarımızda 2017 yılında 81 bin kadına eğitim vermişiz, verdiğimiz mesleki eğitim kursları içerisinde genel olarak kadınların faydalanma oranı yüzde 69,6'ya yükselmiş. Burada yarıyı da geçmişsiz. Kadınlarımız, daha çok ilgili göstermiş. Girişimcilik Eğitim Programlarında da yüzde 50 oranında kadının faydalanma oranına ulaşmış durumdayız. İŞKUR faaliyetlerimizden kadınların faydalanma oranı çok yüksek. Bu daha artırmak için işbaşı eğitim kurslarımıza, mesleki eğitim kurslarımıza katılan kadınlarımızın 2 ila 5 yaş arası çocukları için bundan sonra 400 lira da bakım desteği vereceğiz. Biz daha çok kadın faydalansın istiyoruz, bu anlamda yeni politikalarımızla bunları desteklemeye devam edeceğiz."

"Bazı kesimler, İŞKUR'un başarısını görmezden gelme, bazı rakamsal algılarla farklı yerlere çekme gayreti içerisindeler. Bunlara da izin vermeyeceğiz. İŞKUR, Türkiye'nin umut kapısı, bu anlamda çok kıymetlidir." diyen Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Tüm ilgili tarafların önerilerini ve eleştirilerine açığız ama iş yanlış rakamlarla yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yola girilirse de buna da 'dur' deriz. Çünkü çok güçlü bir çalışma içerisindeyiz, emek veriyoruz. Ben polemiklere girmek taraftarı olan bir siyasi bakış açısına sahip değilim ama gördüğümüz ve anladığımız kadarıyla bizim bu nezaketli duruşumuz başkalarını başka şekilde farklı yerlere girmelerine sebep oluyor, buna da izin vermem."

- "Türkiye'de kadınların yüzde 80'i ücretli işte çalışmak istiyor"

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da kadınlara yönelik politikalarının önemli sonuçlar verdiğini ifade ederek, "Kadının iş gücüne katılım oranının yüzde 23'lerden yüzde 34'lere, istihdamı ise yüzde 20'lerden yüzde 29'lara yükseltildi. Yüzde 29'un üzerinden kadın istihdamından bahsettiğimiz noktada, İŞKUR'un istihdamı içerisinde yüzde 34 olması bu noktadaki politikalarımız açısında büyük önem ifade etmektedir." dedi.

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund ise ülkelerin kadınların istihdamını sağlamadan zenginleşemeyeceğini ifade ederek, Türkiye'nin kadın istihdamına verdiği öneme dikkati çekti.

Wahlund, kadın istihdamının güçlendirilmesinin ülkeleri daha da demokratikleştireceğini dile getirerek, Türkiye'nin de bu alanda önemli mesafe aldığını söyledi.

Türkiye ile İskandinav ülkelerinin kadın iş gücünü kıyaslayan Wahlund, Türkiye'de kadınların sadece üçte bir oranında istihdam edildiğini, buna karşın İsveç'te kadınların neredeyse yüzde 80'inin iş hayatında olduğunu kaydetti.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan da proje sayesinde 50 kadının, aldıkları destekle başarılı bir şekilde işini kurduğunu belirterek, mesleki eğitim alan kadınlara iş gücü becerisinin kazandırıldığını söyledi.

Türkiye'de kadınların diğer ülkelere oranla iş dünyasına daha fazla katılım isteğinde olduğuna dikkati çeken Özcan, "Dünya genelinde kadınların 70'i ücretli bir işte çalışmak isterken Türkiye'de kadınların yüzde 80'i ücretli işte çalışmak istiyor." dedi.

Bakan Sarıeroğlu ve beraberindekiler, konuşmaların ardından proje kapsamında hazırlanan fotoğraf sergisinin gezdi.
Kaynak: AA