Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması

'Türkiye, Azerbaycan'a göre çalışma hayatında daha çok geçmişi olan bir ülke. Ülkemizdeki başarıların burada da karşılık bulması için Azerbaycanlı arkadaşlar bizden faydalanıyor. Biz de onların tecrübesinden faydalanıyoruz. Karşılıklı tecrübe paylaşımı yapıyoruz'

Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması
Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Azerbaycan ve Türk sendikalarının tecrübe paylaşımında bulunduğunu belirterek, "Bizim ülkemizdeki başarıların burada da karşılık bulması için Azerbaycanlı arkadaşlar bizden faydalanıyor. Biz de onların tecrübesinden faydalanıyoruz." dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Sendikalar Konfederasyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından "Çalışma hayatının geleceği, sürdürülebilir kalkınma" konulu konferans düzenlendi.

Konferansın açılış toplantısına Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Joao Antonio Felicio, Pan Avrupa Bölgesel Konseyi Başkanı Irakli Petriashvili ve çok sayıda sendika yetkilisi katıldı. Toplantıda Türkiye'yi Hak-İş Genel Başkanı Arslan temsil etti.

Azerbaycan Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Settar Möhbalıyev, Azerbaycan ekonomisi ve çalışma hayatı konusunda bilgi vererek, son 10 yılda gayri safi yurtiçi hasılanın 3 defa büyüdüğünü, halkın gelirlerinin 5,2 kez, asgari ücretin 3,5 kez arttığını belirtti. Möhbalıyev, Azerbaycan'da işsizlik oranının yüzde 5 düzeyinde olduğunu bildirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Arslan da konferansın "Sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet" başlıklı panelinde konuşma yaptı.

Azerbaycan temaslarını ve konuşmasını AA muhabirine değerlendiren Arslan, Azerbaycan Sendikalar Konfederasyonu ile çok iyi ilişkiler içerisinde bulunduklarını, uluslararası platformlarda da iş birliği yaptıklarını belirtti.

Azerbaycan'daki işçi hakları, işçi ücretleri, asgari ücret konusundaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Arslan, Bakü yönetiminin çok büyük ve önemli değişimler yaptığını fakat sendikal hareketin daha da güçlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kamunun bütün alanlarda hakim olduğu yerlerde sendikal işlerin daha kolay yürüdüğünü ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Azerbaycan küresel rekabete açıldığı zaman yeni zorluklar başlayacak. Azerbaycan, küresel dünyayla ilişkilerini geliştirmeye başladığı zaman sendikal hareketin güçlenmesi lazım. Devletin düzenleyici rol üstlendiği, hem çalışanların hem çalıştıranların haklarının doğru bir şekilde korunacağı bir modele ihtiyaç var. Türkiye, Azerbaycan'a göre çalışma hayatında daha çok geçmişi olan bir ülke. Ülkemizdeki başarıların burada da karşılık bulması için Azerbaycanlı arkadaşlar bizden faydalanıyor. Biz de onların tecrübesinden faydalanıyoruz. Karşılıklı tecrübe paylaşımı yapıyoruz."

Kaynak: AA