Gala Gölü Göçmen Misafirleriyle Bir Başka Güzel

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarını barındıran Gala Gölü Milli Parkı, 150'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor Edirne'nin doğal zenginliği içinde önemli yer tutan kuşlar, akademisyenlerce ve gönüllü gözlemcilerce her yıl sayılıyor İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arslangündoğdu: '2018 yılında KOSKS kapsamında Gala Gölü’nde yaklaşık 10 bin civarında çamurcun, 3 bin civarında sakarmeke başta olmak üzere tepeli pelikan, kuğu, fiyu, yeşilbaş, küçük karabatak, saz delicesi, karabatak, gümüş martı kuş türleri sayılmıştır'

HAKAN ŞAHİN - Türkiye'nin en önemli sulak alanlarını barındıran Gala Gölü Milli Parkı'nda göçmen kuşların sayımı yapıldı.

Edirne'nin Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan ve Meriç Deltası'nı da içinde barındıran Gala Gölü Milli Parkı'nda 150'den fazla kuş türü bulunuyor.

Edirne'nin doğal zenginliği içinde önemli yer tutan kuşlar, her yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü ile İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi arasındaki protokol kapsamında 1. Bölge Müdürlüğü desteğiyle uzman ve gönüllü kuş gözlemcileri tarafından sayılıyor.

Tüm Avrupa'da eş zamanlı yapılan kış ortası kuş sayımlarıyla yıllar içinde nesli tehlikeye girme riski olan türler önceden tespit edilip önlemler alınıyor.

- "150'den fazla kuş türü bulunmaktadır"

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kış Ortası Sukuşu Sayımlarının (KOSKS) dünyada her yıl 100'den fazla ülkede 10 binden fazla alanda ve 15 binden fazla sayıda uzman gönüllünün katılımıyla yapıldığını belirtti.

Yapılan su kuşu sayımlarının sulak alanların ve su kuşlarının durumu ve değişimi hakkında çok önemli bilgiler verdiğini ifade eden Arslangündoğdu, "Birçok alan ve tür hakkında bilgilerimiz bu sayımlara dayalı olarak gelişmiş. Bu sayımlar, alan ve tür çalışmalarına, korunan alanların ilan edilmesine yön vermiştir. Çok önemli bir izleme ve doğa koruma çalışması olan KOSKS'lar kışın çok düşük sıcaklıklarda, yağmur, kar ve çamur gibi zor şartlarda genellikle araçlarla ulaşılamayan zor ya da mümkün olmadığı şartlarda yapılmaktadır." dedi.

Gala Gölü Milli Parkı'nın 150'nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yaptığını anlatan Arslangündoğdu, bölgenin Türkiye'nin önemli kuş merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.

- "Türkiye'nin en yüksek sayıda küçük kuğu ve kuğu görülen alanı"

Gölde ak kuyruklu kartal, küçük kerkenez, küçük karabatak, tepeli pelikan, çeltikçi gibi nesli son derece azalmış türlerin de bulunduğunu aktaran Arslangündoğdu, şunları söyledi:

"Gala Gölü'nde kaşık gaga, angıt, yeşilbaş ördek, çamurcun, elmabaş patka, kuğu, sakarmeke, gri balıkçıl, büyük ak balıkçıl, küçük ak balıkçıl, büyük orman kartalı, saz delicesi, kaşıkcı, kılıçgaga ve Karabatak türleri olmak üzere 150'den fazla kuş türü bulunmaktadır. 2018 yılında KOSKS kapsamında Gala Gölü'nde yaklaşık 10 bin civarında çamurcun, 3 bin civarında sakarmeke başta olmak üzere tepeli pelikan, kuğu, fiyu, yeşilbaş, küçük karabatak, saz delicesi, karabatak, gümüş martı kuş türleri sayılmıştır. Meriç Deltası olarak bakıldığında yüksek sayıda flamingo, kuğu ve küçük kuğu bulunmaktadır. Aynı zamanda bölge küçük sakarcanın düzenli kullandığı alanlardan birisidir ama avcılık nedeniyle soyu tükendiği de bir gerçektir. Türkiye'nin en yüksek sayıda küçük kuğu ve kuğu görülen alanıdır ayrıca Türkiye’de kuğunun ürediği düşünülen birkaç alandan birisidir."

Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Kara da Gala Gölü'nün Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirtti.

Kaynak: AA