Tarihi Zile Evleri Turizme Kazandırılıyor

Tokat'ın geçmişi MÖ 1600'lü yıllara dayanan Zile ilçesindeki 3 bin 600 tarihi evin turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalarda 100 evin restorasyonu tamamlandı, 50'sinin de bu yıl bitmesi planlanıyor Zile Kaymakamı Tezcan: 'Karadeniz Bölgesi'ne gelen turistler ilçemize uğrayıp tarihi sokaklarında gezip Zile Kalesi'ni ziyaret edecek'.

Tarihi Zile Evleri Turizme Kazandırılıyor
EKBER TÜRKOĞLU - Geçmişi MÖ 1600'lü yıllara dayanan Tokat'ın Zile ilçesindeki 3 bin 600 tarihi evin turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Zile Kaymakamı Adnan Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinde 3 bin 600 tarihi ev bulunduğunu söyledi.

Tarihi evleri turizme kazandırmak amacıyla projeler hazırlandığını dile getiren Tezcan, "Evlerimizin restorasyonu için kaymakamlığımız ve belediyemiz ile projeler yapıldı. Amasya Caddesi'ndeki eski evler ve konaklar restore ediliyor. Bazı yerlerin restorasyonu bitmek üzere." dedi.

Ev ve konakların restorasyonunun önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine işaret eden Tezcan, çalışmaları tamamlanan evlerden bazılarının turizme hizmet vermeye başladığını aktardı.

Çalışmalar tamamlandığında Zile'nin Safranbolu ve Beypazarı gibi olacağını vurgulayan Tezcan, şunları kaydetti:

"Karadeniz Bölgesi'ne gelen turistler ilçemize uğrayıp tarihi sokaklarında gezip Zile Kalesi'ni ziyaret edecek. Evlerimizle ilgili Tokat Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Zile Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile işbirliği halinde girişimlerde bulunuyoruz. Tarihi evlerimizden şu ana kadar 100'ünü restore ettirdik. Bu sene de inşallah 50 evimizi restore ettirmeyi planlıyoruz."

- Tarihi Zile evleri

Tarihi kaynaklara göre, Ninova melikesi Semiramis tarafından MÖ 1600'lü yıllarda kurulan Zile'de Roma, Hitit ve Osmanlı gibi pek çok dönemin izlerini görmek mümkün.

Coğrafi konumu itibarıyla doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar ayrı bir önem taşıyor.

Mimarisiyle dikkati çeken, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alan tarihi Zile evleri, yapısı ve dış görünüşüyle görenleri geçmişe götürüyor.

Kaynak: AA