'Terör Bahanesiyle Tuzağın İçine Çekilmiştik'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde 'yurtta sulh konseyi' üyelerinin de yer aldığı 224 sanığın yargılandığı davada, tanık beyanları alınıyor Tanık emekli Albay Ustael: 'Albay Osman Kardal, mevcut daire başkanıyla telefondan görüşüyordu, yeni daire başkanı olarak atandığını söylüyordu. Osman, telefonu kapatıp ayağa kalkarak yeni daire başkanı olduğunu, telefonlara bakılmamasını, bilgisayarlardan uzak durulmasını ve orta alanda toplanmasını istedi. O zaman durumun farkına vardık. Biz o saate kadar terörle mücadele kapsamında bir şeyler yapılıyor diye uğraştık. Terör bahanesiyle tuzağın içine çekilmiştik'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 sanığın yargılandığı Genelkurmay "çatı" davasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, olay tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Merkezi (SKKHM) vardiya amiri olan emekli Albay Armağan Ustael, tanık olarak dinlendi.

Akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın kendisini arayarak, 1'inci, 2'nci ve 3'üncü ordu komutanlıklarına ulaşıp eğitim uçuşlarını durdurmaları için emir verdiğini aktaran Ustael, bunun üzerine ilgili yerleri arayarak söz konusu emri ilettiğini ifade etti.

Daha sonra hava aracı bulunan Kara Havacılık Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı harekat merkezlerini de arayarak bilgilendirme yaptığını anlatan Ustael, toplantı nedeniyle karargah dışında bulunan dönemin SKKHM Daire Başkanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl'ın da kendisine uçuşların durdurulması için emir verdiğini bildirdi.

Bunun üzerine kara, hava ve deniz kuvvet komutanlıkları ile Özel Kuvvetler Komutanlığını arayarak bütün hava unsurların iniş yapması için emir ilettiklerini kaydeden Ustael, Suriye sınırındaki uçuşlar dışındaki hava trafiğinin bu şekilde iptal edildiğini aktardı.

Emirlere ilişkin geri bildirimleri rapor ettikten sonra çalışma yerine geçtiğini anlatan Ustael, bu sırada sanık eski kurmay albay Osman Kardal'ın, daire başkanının yerine geçerek terör tehdidi nedeniyle güvenlik tedbirlerini arttırıldığını, giriş çıkışların yasaklandığını söylediğini aktardı.

Bir süre sonra Başbakanlık Güvenlik İşleri Müdürünün kendisini arayarak Genelkurmay Başkanlığı karargahında silah sesleri geldiğini, gelişmeler hakkında bilgi istediğini bildiren Ustael, "Yerin üç kat altında olduğumuz için dışarıdaki sesleri duymuyorduk. Bunun üzerine nöbetçi amirliğini aradım. Bir yarbay çıktı, terör tehdit olduğunu ancak endişe edilecek bir durumun olmadığını söyledi. Bu bilgiyi Başbakanlığa ilettim. Bir müddet sonra Ankara'nın üzerinde yapılan alçak uçuşlara ilişkin de aradılar. Ben de Hava Kuvvetleri Komutanlığını aradım ancak cevap veren olmadı. Bu durumu Daire Başkanı Kırtıl ile de görüştük." diye konuştu.

- "Daire Başkanı olarak atandığını söyledi"

İlerleyen saatlerde sözde atama emriyle sıkıyönetim direktiflerini içeren mesajların geldiğini belirten Ustael, Kardal'ın Daire Başkanı Kırtıl ile telefonda yaptığı görüşmede, sıkıyönetim ilan edildiğini, yeni daire başkanı olarak atandığını, kendisinin ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine verildiğini söyledikten sonra telefonu kapattığını belirtti.

Daha sonra Kardal'ın harekat merkezindeki herkesin duyacağı şekilde yeni daire başkanı olarak atandığını söylediğini bildiren Ustael, şöyle devam etti:

"Albay Osman Kardal, mevcut daire başkanıyla (İlhan Kırtıl) telefon görüşmesinden sonra bizlere, yeni daire başkanı olarak atandığını söyledi. Telefonlara bakılmamasını, bilgisayarlardan uzak durulmasını ve orta alanda toplanmasını istedi. O zaman durumun farkına vardık. Biz o saate kadar terörle mücadele kapsamında bir şeyler yapılıyor diye uğraştık. Terör bahanesiyle tuzağın içine çekilmiştik. Giriş çıkış turnikeleri kapatılmıştı. 'Ne yapıyorsun Osman' diye sorduğumda göz ucuyla bana baktı, muhatap almadı. Kararlı bir şekilde karşıya bakıyordu. Harekat merkezinde hapsolmuştuk."

Sabah saatlerine kadar harekat merkezinde tutulduklarını belirten Ustael, dost unsurların Genelkurmay Başkanlığı karargahına operasyon yapmasından sonra kurtulduklarını kaydetti.

Soruşturma kapsamında bugüne kadar 4 kez ifade verdiğini anlatan Ustael, sözlerini tamamladı.

Duruşmaya ara verildi.
Kaynak: AA