'Sızı' Saraybosna'da Sahnelendi

Göç ve göçün sorunlarını anlatan İBB Şehir Tiyatlarının 'Sızı' isimli oyunu Bosna Hersek'te sahnelendi.

'Sızı' Saraybosna'da Sahnelendi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarının "Sızı" isimli tiyatro oyunu, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da sahnelendi.

Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu'nun yazdığı, Kubilay Penbeklioğlu'nun yönettiği "Sızı", 34. Saraybosna Kış Festivali kapsamında sanatseverlerle buluştu.

Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'da sahnelenen ve 1913'ten 1941'e uzanan bir göç hikayesini konu alan oyuna, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Şehir Tiyatroları Müdürü Efiloğlu, oyun öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Sızı, bir göç hikayesi. Olmaması gereken şeyleri ortaya koymak için yaptığımız bir oyun." dedi.

Bosna Hersekli şair ve yazar Dzemaludin Latic'in kaleme aldığı Gazi Hüsrev Bey'i anlatan bir oyunu da mayıs ayında çalışmaya başlayacaklarını aktaran Efiloğlu, "Oyun, Boşnakça olacak. Gazi Hüsrev Bey, coğrafyamız için önemli bir kişi." ifadesini kullandı.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur da "Sızı"nın yaklaşık bir yıldır sahnelendiğini belirterek, "Burada olmaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyuz. Bundan sonra da tiyatro konusunda bir gönül bağı kuracağız." dedi.

Kubilay Penbeklioğlu'nun yönettiği oyunda, Ali Murat Altunmeşe, Emel Bertan, Erhan Özçelik, Ersin Sanver, Esin Umulu, İrem Erkaya, Kamer Karabektaş, Mert Asutay, Musa Arslanali, Oğuzhan Oğuz, Ömer Naci Boz, Samet Silme, Seda Yılmaz, Şirin Asutay, Yasemin Tunca ve Yılmaz Aydın rol alıyor.

"Sızı"nın konusu şöyle:

"Anadolu, 1913'te dış güçler tarafından yaratılmaya çalışılan kaosun eşiğindedir. Yıllarca yan yana yaşamış, birbirini kardeş bilmiş halk kışkırtılmaktadır. Bir grup Ermeni ailesi bunun bir parçası olmamak için önce İstanbul'a, ardından Paris'e gitmek zorunda kalır. Dünya siyaseti sonucu 1941'de daha büyük bir çıkmaza sürüklenen ailelerin durumu, yaklaşan savaş ve Anadolu özlemiyle içinden çıkılmaz bir hale gelir."
Kaynak: AA