SAÜ'de 'Kadın Mühendislerle, Var Gücümüzle' Konulu Etkinlik Düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İş Hayatında Kadınlar Topluluğu tarafından “Kadın Mühendislerle, Var Gücümüzle” konulu bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ'de 'Kadın Mühendislerle, Var Gücümüzle' Konulu Etkinlik Düzenlendi
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, Vispera Bilgi Teknolojileri CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ile gazeteci ve yazar Ali Ağaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, konuşmasında Türkiye’de kadın-erkek işgücüne katılım oranlarının yaklaşık yüzde 50 olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın Almanya, ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde yüzde 70’lerin üstünde olduğunu söyledi.

Dalgakıran, bunun söz konusu ülkelerde 100 kişiden 70’inin çalışıp ürettiği anlamına geldiğini ifade etti.

Toplantıda söz alan Adnan Dalgakıran, “Türkiye’de ise 100 kişiden 50 kişi üretiyor. Kadın-erkek çalışan oranı gelişmiş ülkelerde hemen hemen eşit. Türkiye’de ise erkek çalışan oranı 100 kişide 70, kadınlarda ise 100 kişide 30. İş gücüne katılım ne kadar çoğaltılırsa o ülke o kadar fazla değer üretir. Ülkemizde kadın çalışan oranını sadece yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkarmak yetmez. Bu alanın en nitelikli yerlerini sizlerin dolduracağına biz inanıyoruz” dedi.

Kadınların çalışmamasının kültür ile yakından bağlantılı olduğuna vurgu yapan Dalgakıran, kadınların yeteneklerine ve kabiliyetlerine inandığını, işyerlerindeki kadın kontenjanı uygulamasına karşı olduğunu ve kadınların buna ihtiyacı olmadığını anlattı. Dalgakıran, “Makine sektöründe kadınlar işin içine girdiği zaman harikalar yaratıyorlar. Diğer alanlardaki mühendisliklerde de böyle. Sizin disiplininize, bakış açınıza, titizliğinize, hırsınıza bu ülkenin ihtiyacı var” diye konuştu.

Vispera Bilgi Teknolojileri CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil de konuşmasında Türkiye’den de artık dünyaca ünlü markaların çıkması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye’den de bir Apple, Google, Facebook çıkması lazım. Bunu yapacak potansiyel yeteneklerimiz var. Ben de bunu yapan ekibin arasında olursam çok mutlu olacağım” şeklinde konuştu.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise, Türkiye’de sanayici olmak zor, ama kadın sanayici olmanın ise daha zor olduğuna işaret ederek, “Sanayi odasında kadın sanayicilerimizin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Kadınlarımız toplum nüfusun yarısını oluşturuyor. Küresel rekabette gücümüzden yeterince istifade edemiyoruz. Eğer kadın girişimci oranımız sadece yüzde 7 değil de bugün gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 25’lerde olsaydı bugün ne durumda olurduk düşünmeliyiz. Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranının yüzde 31 değil de yüzde 50 olsaydı, bugün çok daha müreffeh bir ülke olabilirdik. Kız çocuklarımızın eğitimini geleceğimiz açısından hayati bir konu olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA