Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'dan 'Risk Sermayesi Girişimi' Açıklaması

Dünya Melek Yatırımcılar Forumu’nda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Gündemimizde ‘Risk Sermayesi Girişimi’ de bulunmaktadır. Girişim sermayesi ihtiyacı olan işletmeleri ortaya çıkarmak ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için bu uygulamayı Kalkınma Ajanslarımızın da işbirliğiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'dan 'Risk Sermayesi Girişimi' Açıklaması


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Corge İvanov’un da katılım gösterdiği, melek yatırımcılık konusunda dünyanın en büyük organizasyonu olan Dünya Melek Yatırım Forumu’nun (WBAF) açılışında konuştu.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sadece ABD’de melek yatırım miktarının yaklaşık 21 milyar liraya ulaştığını ve Türkiye’nin de girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için önemli gayretler gösterdiğini belirterek, “Bugün yalnızca ABD’de toplam melek yatırım miktarı yaklaşık 21 milyar dolara ulaştı. Apple ve Google gibi tanınmış birçok küresel şirket, en az bir kez melek sermayesi imkânını kullanarak işlerini genişletmişlerdir. Dolayısıyla, Türkiye gibi pek çok ülkenin melek yatırımcıları teşvik etmek için güçlü nedenleri bulunmaktadır. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için önemli gayretler gösteriyoruz. Teknoloji tabanlı girişimciliği özel programlarla destekliyoruz. Son 5 yılda yaklaşık 9 bin girişimciyi destekledik.

Geleneksel sektörlerde yaklaşık bir milyon kişiye girişimcilik eğitimi verdik. KOSGEB, 30 Teknoloji Geliştirme Merkezi ve 17 İş Geliştirme Merkezi’nde yeni girişimcileri desteklemektedir. 56 Teknoloji Geliştirme Bölgemizde 46 bin yenilikçi çalışanı istihdam ediyoruz. Araştırma altyapılarının kurulması ve gelişimi için yaklaşık 7,4 milyar TL ayırdık. Bu kurumlar yenilikçi girişimciler oluşturmayı ve onların yararlanabilecekleri teknolojik altyapıyı sağlamayı amaçlamaktadır. Melek yatırımcıları için yasal düzenlemeleri 2013 yılında hayata geçirdik. Bu sistemle kamudan lisans alan yatırımcıların yaptıkları yatırımın yüzde 75’i vergiden düşürülmektedir. Yatırım yapılan girişimin son 5 yıl içinde kamudan destek alması durumunda ise bu oran yüzde 100’e yükselmektedir” ifadelerini kullandı.

“Gündemimizde ‘Risk Sermayesi Girişimi’ de bulunmaktadır”

Katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için ‘Risk Sermayesi Girişimi’ni uygulamayı planladıklarını söyleyen Bakan Elvan, “Gündemimizde ayrıca ‘Risk Sermayesi Girişimi’ de bulunmaktadır. Girişim sermayesi ihtiyacı olan işletmeleri ortaya çıkarmak ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için bu uygulamayı Kalkınma Ajanslarımızın da işbirliğiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz. Bu sayede, gelişmiş bölgelerdeki başarılı uygulamaların diğer bölgelere de yayılması ve ülkemizin potansiyelini açığa çıkarması söz konusu olacaktır” diye konuştu.



“Kişi başı start-up yatırımları ülkemizde 1.3 dolar”

Melek yatırımların son yıllarda Türkiye’de hızla geliştiğine vurgu yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, şöyle konuştu:

“Melek yatırımlar son yıllarda Türkiye’de hızla gelişmektedir. Şu an 428 melek yatırımcısına lisans verilmiş olup, 402 tanesi ağlarda faaliyet göstermektedir. Verilen lisansların dağılımına baktığımızda, İstanbul yüzde 79 pay ile birinci sırada yer almaktadır. Biz, diğer şehirlerimizde de yoğunlaşma oranlarını artırmak istiyoruz. Geçtiğimiz sene ‘melek yatırım’, ‘girişim sermayesi’ ve ‘özel sermaye yatırımları’ toplamda 177 milyon dolarlık bir yatırım yaptılar. Bu tutar, çok çeşitli ve de karlı iş fırsatları sunan Türkiye gibi bir ülke için yeterli değildir. Türkiye’de, özellikle, start-up’lara yapılan yatırımlar Batı Avrupa ülkelerine kıyasla hala düşüktür. Kişi başı start-up yatırımları ülkemizde 1.3 dolar iken, Avrupa Birliği’nin ilk 10 ekonomisinde en düşük paya sahip olan İspanya’da ise 12.7 dolardır”.

“Zaman, yatırım zamanı. Tüm taraflar için ‘kazan-kazan’ imkanı doğacak”

Türkiye’nin güçlü bir makroekonomik yapıya, yatırıma elverişli iş ortamına, dinamik ve yenilikçi bir genç nüfusa sahip olduğunu kaydeden Bakan Elvan, “Dünya ticaretinin yarısından fazlası, hava yolu ile Türkiye’den sadece 4 saatlik bir mesafede gerçekleşmektedir. 2017 yılı için güçlü iç ve dış talebin katkısıyla yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme oranı bekliyoruz. İmalat sanayi ve ihracata ilişkin göstergelerimiz oldukça güçlü seyrediyor. Ekonomideki güven seviyeleri artış eğiliminde, gelecek için beklentiler parlak. Zaman, yatırım zamanı. Daha fazla işbirliği yapmamız durumunda, tüm taraflar için ‘kazan-kazan’ imkanı doğacak. Biz, yenilikçi girişimlerin ülkemize sağlayacağı katkıların farkındayız. Melek yatırımcıların; yenilikçi kuruluşlara büyüme fırsatları sağlama konusunda önemli roller oynadığını biliyoruz ve finansmanın ötesinde melek yatırımcılara teşvik sağlıyoruz” dedi.



Bakan Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı’nın 11’inci Kalkınma Planı hazırlıklarını başlattığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yılında milletin geleceği için çok büyük hedeflere sahip olduklarını belirtti.

Elvan, şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomimizi, nitelikli istihdam oluşturan ve katma değeri yüksek üretim yapan bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yenilikçi fikirlerin ticarileşerek, küresel ortamda da rekabetçi bir hale gelmesinin peşindeyiz. Girişimcilik ekosistemimizi daha da güçlendirmek için; yasal çerçeveyi daha da güçlendirecek, finansmana erişimi kolaylaştıracak, kamu sisteminin etkinliğini artıracak ve Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artıracak adımlar atacağız”.
Kaynak: İHA