Battal İlgezdi'nin 'Görevi Kötüye Kullanma' Davası

İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Battal İlgezdi'nin 'görevi kötüye kullanma' suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İçişleri Bakanlığınca Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Battal İlgezdi'nin, imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılara ilişkin yıkım kararlarını uygulamadığı iddiasıyla "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Battal İlgezdi katımazken avukatı İnan Bektaş hazır bulundu.

Söz verilen İlgezdi'nin avukatı Bektaş, müvekkilinin belediye başkanı olduğu Ataşehir ilçesinin 7 mahallesinin tamamıyla kaçak yapılardan oluştuğunu savunarak, "Nüfusu kalabalıktır. Bu suretle imara aykırılıklarda yıkım kararının yerine getirilmesinin başkan tarafından mümkün olmadığı, İstanbul Anadolu 67. Asliye Ceza Mahkemesi'nde benzer bir olayda karara bağlanmış ve müvekkilim beraat etmiştir." dedi.

Savcılık tarafından sadece İlgezdi hakkında dava açıldığını, şikayetçi olunan diğer kişiler hakkında ise takipsizlik kararı verildiğini dile getiren İnan, "Belediye başkanının ise görevini ilgili belediye başkan yardımcıları ve müdürlükler vasıtasıyla yerine getirmekte olduğu düşünüldüğünde, isnat edilen suçlamalara konu yıkım kararlarının yerine getirilmemesi noktasında idari süreç anlamında belediye başkanının hiçbir aşamada müdahalesinin olmadığı dikkate alındığında, açılan davanın usul ve yasaya aykırı olduğu tartışmasızdır." diye konuştu.

Mahkeme hakimi, İlgezdi'nin 30 Kasım 2017'de mahkemeye sunduğu yazılı savunmasına mesnet teşkil eden hususlara dair varsa tüm belge ve bilgilerini mahkemeye bildirmesi için avukatına 30 günlük süre verilmesine hükmetti.

Söz konusu bilgi ve belgeler sunulduğunda dava dosyasının resen seçilecek mimar, inşaat mühendisi ve şehir plancısından oluşan üçlü bilirkişiye verilerek rapor düzenlenmesinin istenmesini kararlaştıran mahkeme hakimi, duruşmayı erteledi.

Bu arada, İlgezdi'nin, davanın 30 Kasım 2017'de görülen celsesinde sunduğu yazılı savunmasında, üzerine atılı suçları kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Dosya kapsamında suça konu yapılarla ilgili yıkımın sağlanması adına yapılan işlemlerde gözetilerek Ataşehir Belediyesi sınırları içinde yıkımı gereken binlerce yapının bulunduğunun dikkate alınması ve bu kapsamda suça konu yapılarla ilgili yıkım kararının icrasının yerine getirilmemesinde kast unsurunun yokluğunun da dikkate alınması gerekmekte olup, şahsım hakkında beraat kararı verilmesini talep ederim." ifadelerini kullandığı görüldü.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, müşteki Erol Dolu'nun yapmış olduğu şikayet üzerine Battal İlgezdi hakkında soruşturmaya başlandığı belirtildi.

İddianamede, şikayete konu iddianın Küçükbakkalköy Mahallesi 237 pafta, 2015 ada, 1-12 parseller üzerine imar mevzuatına aykırı olarak yapı inşasına, taşınmazların imar planında ticaret alanında kalan kısmına özel sağlık tesisi inşa edilmesine, yine taşınmazların imar planında konut alanında kalan kısımlarına da iş merkezi yapılmasına göz yumduğu ve yıkım kararını uygulamadığı şeklinde olduğu belirtildi.

Yine Barbaros Mahallesi 221 pafta, 2936 ada 4 parsel sayılı taşınmazın üzerine inşa edilen alışveriş merkezinin mevzuata aykırı olarak birinci bodrum katının ticari birim olarak, 1, 2, 3 ve bodrum katların da otopark olarak düzenlenmesine göz yumulduğu ve yıkım kararının uygulanmadığı yönünde şikayet yapıldığı aktarıldı.

İddianamede, şikayet edilen Battal İlgezdi'nin Belediyeler Kanunu'na göre tüzel kişiliğe haiz ve kamu görevi yerine getiren Ataşehir Belediyesi'nin başkanlık görevini yerine getirdiği belirtilen iddianamede, İlgezdi'nin belediyenin değişik birimleri tarafından alınan kararların yerine getirilmesinde tüzel kişiliği temsilen irade ortaya koyan kişi olduğu kaydedildi.

Belediyenin her biriminin ayrı bir görev tanımı bulunsa da, bu görevlerin yürütülmesinin belediye başkanının vereceği talimatlarla mümkün olduğu vurgulanan iddianamede, belediye başkanı olarak görev yapan Battal İlgezdi'nin yıkım kararlarını yerine getirmemek suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işlediği savunuldu.

İddianamede, bu kapsamda Battal İlgezdi'nin "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve TCK'nın 53. maddesinde yer alan "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünün uygulanması talep edildi.

Kaynak: AA