Tunceli Model Oldu, Hedef 2 Bin 500 İstihdam

Tunceli Valiliği, belediyesi ve İŞKUR tarafından ortak yürütülen meslek edindirme ve istihdam projeleri birer birer meyvelerini veriyor. Kentte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açılışları gerçekleştirilen tekstil atölyelerinin, 2 bin 500 kişiye iş, aş, ekmek kapısı olması hedefleniyor.

Tunceli Model Oldu, Hedef 2 Bin 500 İstihdam
Tunceli’nin en fazla işçi çalıştıran iş yeri olma unvanlarını da ellerinde tutan tekstil atölyeleri, daha önce hiçbir mesleki deneyimi olmayanların, profesyonel çalışma hayatında kalifiye eleman olma sevincini ve haklı gururunu yaşatıyor.Proje ile yöre insanına, önce tekstil sektöründeki mesleki incelikler ve teknikler öğretiliyor, yüksek başarı elde edilen kursların ardından ise kursiyerler çalışma hayatına birer tekstilci kimliğiyle katılarak, üretim zincirinin en önemli halkasındaki yerlerini alıyorlar.

Yöre insanının sosyo-ekonomik düzeylerini üst seviyelere çıkarmak için başlatılan istihdam seferberliğinin, meyvelerini verdiği Tunceli’de, işbaşı yapan çoğunluğu kadın işçilerin, kent ekonomisine gözle görülür bir canlılık getirdi. Tunceli ekonomisine katkı sağladığı gözlenen tekstil atölyeleri, bölgeye yeni yatırımların öncülüğünü de yapması hedefleniyor.

367 kişi iş başı yaptı, hedef 2 bin 500 istihdam

İstihdam projesi kapsamında Organize Sanayi Bölgesinde kurulan iki tekstil atölyesinde şuanda 367 işçinin istihdam edildiği, bu rakamın yıl içinde 2 bin 500’e yükseleceği kaydedildi.

Şahmiran Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Karaaslan, “Tunceli’de olmaktan yöre insanına aş ve iş olanakları sunmaktan çok mutluyum. En büyük mutluluğumuz işçi kardeşlerimizin maaş aldıklarında gözlerindeki mutlulukları. İşçi kardeşlerimizin evlerine ekmek götürebilmeleri hepimizin mutluluğu. Buradan her konuda desteklerini esirgemeyen devlet büyüklerimize ve en başta bizi sürekli destekleyen ve motive eden Valimiz Tuncay Sonel’e şükranlarımızı sunuyorum. Valimizin önderliğinde tüm ihtiyaçlarımız temin ediliyor. İşçilerimizin ulaşım ve servis hizmetlerinden yemek ihtiyaçlarına varıncaya kadar her konuda bizlere tam destek veriliyor” dedi.

Organize Sanayi Bölgesinde kurulan ikinci tekstil atölyesi Peri Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bozkurt da, “Öncelikle bu güne kadar bizlere desteklerini esirgemeyen Valimiz Tuncay Sonel’e çok teşekkür ediyoruz. İş yerimizin tüm Tuncelilere hayırlı olmasını diliyoruz. Yaklaşık yirmi yıldır tekstil sektörünün içindeyim. Tekstil baba mesleğimizdir. Aslen Tunceliliyim, Akpazarlı’yım, babam orada terzi dükkanı işletirdi. Yörenin içinde bulunduğu kısır döngülerden dolayı 1975’lerde Adana’ya göçmüşüz. Ben Adana’da doğdum. İçimde hep memleketime yatırım yapma arzusu vardı. Bu dileğimizi gerçekleştirmemize fırsat veren devlet büyüklerime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Yıllardır terörün verdiği sıkıntılar sürekli göç veren bir il olarak anılan Tunceli için ne yapabiliriz diye düşürürdüm, bu bende bir amaç oldu. Valimizin girişimleri ve davetleriyle bizlere verdiği destekleriyle, bizimde yanımızda durmasından dolayı böyle bir imkana kavuştuk. Çok şükür ki memleketimizde huzur ve güven en üst seviyede. Terörün kente verdiği zarar yüreğimde hep böyle bir yatırım yapma isteğini kamçıladı. Buradan tüm İş İnsanlarımızın Tunceli’mize yatırım yapmalarını bekliyorum ve çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar için çok güzel bir olanak”

Açılan tekstil atölyesi ile iş sahibi olanlardan Sevda Okateş ise, ”Daha önce tekstil sektöründe hiç çalışmamıştım. Tunceli’de böyle bir iş yeri açılmamıştı. Kadınlar için çok güzel bir olanak. Önceden Tunceli’de işsizlik oranı çok yüksekti artık bizimde evimize ekmek götürme fırsatımız oldu. Tüm kadınların çalışması mutluluk verici. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Oldukça rahat bir ortamda çalışıyoruz bir isteğimiz olduğunda hemen yerine getiriliyor” diye konuştu.

İşçilerden Selin Kara da, “Doğma büyüme Tunceliliyim bu güne kadar tekstil alanında hiçbir tecrübem yoktu. Ama şuanda makineciyim. Toplumu kalkındıracak olanlar kadınlardır. Tekstil mesleğini öğrenmenin mutluluğun yaşıyorum bütün kadınların çalışması çok güzel. İşsizliğe çare oldu. Bize bu imkanları veren başta Valimiz Tuncay Sonel’e ve işverenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Çalışarak evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşayan Eda İsgin ise, “Bir çocuk annesiyim ilk defa bir işyerinde çalışıyorum evime aile bütçeme katkıda bulunuyorum çok mutluyum bu atölye Tunceli için velinimettir” derken, Bahar Karakuş’da bir işi olduğunu için yaşadığı mutluluğu aktardı.

”Hedef 2 bin 500 istihdam"

Yeni istihdam alanları açılması için çalışmalarının aralıksız devam edeceğini, bu alanda devletimizin tüm unsurlarıyla vatandaşlarımızın hizmetinde olduklarını kaydeden Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, “Amacımız Tuncel’imizin sosyo-ekonomik seviyesini en üst seviyeye çıkararak vatandaşlarımızın mutluluklarını arttırmaktır. Yöre insanımızın elde edeceği yüksek refah seviyesi hepimizin mutluluğu olacaktır. Yılsonuna kadar hedeflediğimiz istihdam sayısının 2 Bin 500 kişiye ulaşması, bunun için çalışıyoruz. . Tuncel’imizi bölgede tekstil merkezi haline dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu.

Tunceli’ye yaptıkları her çalışmada ve yatırımda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım ile tüm Bakanların desteklerini esirgemediğini de dile getiren Vali Sonel, Tunceli halkı adına kendilerine teşekkür etti.

"Tunceli model olacak bir il"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu da geçtiğimiz günlerde Tunceli’ye gelerek tekstil atölyelerinin açılışını yaptı.

Tunceli istihdam, diğer projelerin çokluğu ve hayata geçirilmesi noktasında model olacak bir il olduğunu belirten Bakan Sarıeroğlu, ”Başarıyla yürütülen tüm projeleriniz için Valimiz Tuncay Sonel’e teşekkür ediyorum. Tunceli’ye 15 yılda 5.3 milyarlık yatırım gerçekleştirildi.

Sadece bu seneyle ilgili 2 milyarın üzerinde yatırım planlaması söz konusu. İnşallah yollarımızın yapılması ve bu yatırımların devreye girmesiyle birlikte yeni bir süreç Tunceli için başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak öncelikli gündem maddemiz işsizlikle mücadele ve istihdamın artışıdır. Bu bağlamda Türkiye’ye örnek olacak iki tane atölyemiz oluşturulmuş durumdadır. Bunların yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesiyle yaz sonuna kadar 2 bin 500 kişiye ulaşacak bir istihdam hedefindeyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA