Johannesburg'ta 'Ahed Temimi Sergisi'

Filistin Dayanışma İttifakı (PSA) ve diğer örgütler tarafından düzenlenen Ahed et-Temimi Sergisi, Johannesburg'taki Constitution Hill Müzesi'nde açıldı.

İsrail'in tutuklu yargıladığı, "Filistinli cesur kız" olarak da tanınan Temimi'nin 17. yaş gününe denk getirilen serginin açılışına Türkiye'nin Pretoria Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen de katıldı.

Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Temimi'nin kadınlar ve mazlumlar için ümidin ve gücün simgesi olduğunu dile getirerek, programa davet edildiği için çok heyecanlandığını ve Türkiye'yi burada temsil etmekten büyük şeref duyduğunu söyledi.

Ülgen, '''Bir kadına vurursan bir taşa vurmuş olursun.' şeklindeki Güney Afrika sözü gerçekten Ahed Temimi gibi cesur kadınlar için söylenmiş bir söz." dedi.

Temimi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiği sırada avukat olmak için söz verdiğine dikkati çeken Ülgen, Temimi'nin şimdi hapiste olsa da gelecekte avukat olunca Filistin kadın hakları ve insanlık için mücadele edeceğine inancını ifade etti.

Ülgen "Filistin konusu, Güney Afrika'daki insanlar gibi hepimiz için ulusal bir mücadele ve kalbimizde hissettiğimiz ortak bir duygu. Kudüs'ün Müslümanlar için bir şehir olmaktan ve Mescid-i Aksa'nın bir cami olmaktan öte dinimiz ve kalbimizde ayrı bir yeri var." diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütünden Raees Noorbahi, Filistin halkının temel insani haklardan, özgür düşünceden, ifade haklarından ve hatta içme suyundan bile mahrum edildiğini kaydetti.

Noorbahi, "Filistinli çocukla terörist olarak muamele görüyor, haksız yere tutuklanıyor ve hapislerde tutuluyor. Haksızlık karşısında Güney Afrika'dan haykırıyoruz ve adalet seslerinin daha da gürleşerek dünyaya yayılacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Program, Filistin için yazılmış dayanışma ezgileri eşliğinde davetlilerin Ahed Temimi'ye doğum günü mesajı yazmalarıyla son erdi.

Sergi bir ay süreyle açık olacak.

"Filistinli cesur kız" olarak da bilinen Temimi, 2012 yılında ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul'da "Hanzala Cesaret Ödülü"ne layık görülmüştü. İsrail askerleri, Temimi'yi 19 Aralık 2017'de Ramallah'ta ailesiyle yaşadığı eve baskın düzenledikten sonra gözaltına almıştı.

Kaynak: AA