ESOGÜ'de Adalet, Ombudsmanlık Ve Üniversiteler Konferansı

Eskişehir’de, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) gerçekleştirilen ‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu konferansa katıldı.

ESOGÜ'de Adalet, Ombudsmanlık Ve Üniversiteler Konferansı
Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından KDK’nın tanıtım videosunun izlenmesiyle devam etti. İzlenen tanıtım videosunda KDK’nın görev ve sorumluluk alanları aktarıldı.

“KDK halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir”

Daha sonra açılış konuşmasını yapan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, ombudsmanlığın tarihsel süreç içerisindeki yerinden bahsederek, “Ombudsmanlık kavramı tarihsel süreç içerisinde, hukukun üstünlüğü ilkesine dayanmaktadır. Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetişim ilkelerinin yerleştirilmesi, halka karşı sorumluluk anlayışının ve hakkaniyetin oluşturulabilmesi için kamu denetimi yetki ve güç kullanan, eylem ve tasarruflarda bulunan kamu görevi yapan veya sunan tüm kamu kuruluşlarının halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir. Türkiye’de ombudsmanlık kumrunun temelleri, Türkiye’nin Avrupa Birliği için resmi aday statüsünü kazandığı 10-11 Aralık 1999 tarihindeki Helsinki Zirvesine dayanmaktadır. Bu yönde anayasamızda değişiklikler yapılarak ombudsmanlık kurumu getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye insan hak ve özgürlükleri bağlamında dünyada hiçbir devletten geri değildir”

Ardından konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, KDK’nın insan odaklı çalışma felsefesine değinerek, “Ombudsmanlıktan bahsederken insan odaklı bir yapıdan bahsedildiğini gördük. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hareket eden temeline bunu almış bir kuruluşumuz. Türkiye insan hak ve özgürlükleri bağlamında geçmişten bu yana baktığımızda çok mesafe kat etti. Gelişmiş devletlerin insan hak ve özgürlüklerinde hep en önde oldukları söylenir. Biz inancımız, kültürümüz ve devlet geleneğimizden dolayı insan hak ve özgürlüklerini tarihsel süreç içerinde her şeyin üstünde tutmuş bir milletiz. Çünkü bizim inancımız insanı yaratılmışların en şereflisi olarak görür. Biz de kamu görevi yaparken, halka hizmet, hakka hizmet düşüncesinden hareketle ibadet mesafesinde bakarız. Dolayısıyla Türkiye insan hak ve özgürlükleri bağlamında dünyada hiçbir devletten geri değildir” şeklinde konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise konuşmasına, Eskişehir’in Türkiye’nin öncü illerinden biri olduğunu söyleyerek, “Eskişehir önemli bir şehrimiz. Şöyle bir dünya haritasına baktığımızda, Türkiye’nin hem coğrafi hem fiziki, sosyal ve iktisadi olarak önemi ayrı. Ama Türkiye’de bazı iller var ülkeye öncülük yapan, memleketin yükünü taşıyan işte bunların başında da Eskişehir geliyor. O yüzden Eskişehir’de bulunmak gerek Osmangazi gerek Anadolu gerek yeni kurulan Eskişehir Teknik üniversitelerinde okumak ayrıcalık. O açıdan genç arkadaşlarımızı kutluyorum. Umarım Eskişehir’in bu imkanlarından gereği ve hak ettikleri kadar faydalanırlar” diye belirtti.



“KDK idare ile insanımız arasında barış köprüsü oluşturabilecek bir müessesedir”

Malkoç, ayrıca KDK’nın yaptığı faaliyetlerden bahsederek, “Kurum olarak Türkiye’de sadece vatandaşlarımıza değil, ülkemizde misafir ettiğimiz birçok insan var. Bunların bir kısmı turist bir kısmı da mülteci olarak geliyor. Devletimiz elinden gelen bütün imkanları seferber edip sunuyor. Eğitimi, sağlık hizmetlerini, insanımızın yaşam standartlarını daha iyi hale getirmek için çabalıyoruz. Bu hizmetlerin sizlere sunumunda sizin bu hizmetlerden faydalanmanızda, hizmette bir eksiklik, kusur hata görürseniz veya hizmeti sunan kamu görevlilerinde bir davranış bozukluğu ya da hizmetin kalitesine münasip olmayan bir tutum görürseniz bunu KDK’ya taşıyın. Mahkeme gidilebilir mi? Evet gidilebilir ama Kamu Denetçiliği Kurumu yani ombudsmanlık, mahkemeye gitmeden önce çok kolay başvurulabilecek, ücretsiz başvurulabilecek en uzun süresi 6 ay gibi bir sürede sonuçlanan ve hepsinden önemlisi de idare ile insanımız arasında barış köprüsü oluşturabilecek bir müessesedir” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrası Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kanferansa katılan öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı.
Kaynak: İHA