Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu

Antalya'da düzenlenen Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu, 17 ilden öğrencinin katılımı ile başladı Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden Mücahit Küçükyılmaz: 'Antalya'yı turizm kenti, dünyanın gözde kentlerinden biri yapan hususlar, deniz, kum, güneş değildir. Antalya'nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisi geleneği ve maneviyatı vardır' Antalya Valisi Münir Karaloğlu: 'Sosyal bilimler olmadan, bu alanda eğitim gören öğrencilerimizi kıymetli hale getirmeden Türkiye'nin de milletin de ümmetin de problemlerini çözme şansımız yok'

Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu
Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden Mücahit Küçükyılmaz, Antalya'yı turizm kenti, dünyanın gözde kentlerinden biri yapan hususların deniz, kum, güneş olmadığını belirterek, "Antalya'nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisi geleneği ve maneviyatı vardır." dedi.

Antalya Valiliği,Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Erünal SosyalBilimler Lisesi işbirliğinde düzenlenen Ulusal Antalya Sosyal Bilimler ÖğrenciSempozyumu, 17 ilden öğrencinin katılımı ile Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde başladı.

Sempozyumda konuşan Küçükyılmaz, Antalya’nın özelliklerinianlattı. İçinden nehir geçen, su olan,yüzünü denize dönen, sırtını yüce dağlara yaslayan şehirlerin her zaman güzelolduğunu ifade eden Küçükyılmaz, Antalya’nın tüm bu özellikleri içindebarındırdığını kaydetti.

Bu şehre yolu düşenlerin sadece Lokman Hekim ya da Evliya Çelebi olmadığını, Niyazi Mısri'nin, Seyyid Cemaleddin Efendi'nin de yolunun düştüğünü dile getiren Küçükyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Horasan Erenlerinin izlerini bugün Akseki'ye, Bademli'yegittiğinizde görürsünüz. Hem sanat icra etmişlerdir hem zanaat, hem marifetöğretmişlerdir. Elmalı’ya gittiğiniz zaman Abdal Musa’yı görürsünüz. YineSinan-i Ümmi'yi görürsünüz. Baltası Gedik’i görürsünüz, Vahabi Ümmi’yigörürsünüz. Biraz daha aşağıya indiğinizde Finike’de Eroğlu Nuri’yi görürsünüz.Toros Dağlarını gezdiğiniz zaman Atatürk’ün güzel sözünde olduğu gibi 'EğerToros Dağlarında hala bir yörük çadırı duruyorsa ve o çadırdan duman tütüyorsa,bu milleti kimse yenemez.' diyor. Orada aynı zamanda yatırları, türbelerigörürsünüz. İşte onlar bizim manevi tapu senetlerimizdir."

Antalya’nın Türkiye'nin turizminbaşkenti, dünyanın da gözde kentlerinden biri olduğunu dile getiren Küçükyılmaz, "Antalya’ya bu niteliğe kavuşturan hususlar, deniz, kum, güneş değildir.Antalya’nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisigeleneği ve maneviyatı vardır. Bütün bunları bünyesinde barındıran birşehirdir." diye konuştu.

Küçükyılmaz, sempozyumun liseöğrencilerinin iştirakı ile daha da değer kazandığını bildirdi.

- "Sosyal bilimler olmadan sorunlar çözülmez”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu dailmin odağında insanın, insanın da insanla, eşyayla, çevreyle ve yaratıcısıylailişkisi bulunduğunu söyledi.. Medeniyetlerin farkını da bu ilişkilerin ortayakoyduğunu anlatan Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir köklü medeniyetimiz, İslammedeniyetimiz deriz, bir de batı medeniyeti deriz. Aradaki fark, batımedeniyetinin özü olan kapitalizm 'insan insanın kurdudur' diyor. Bizimmedeniyetimiz, Peygamberimiz, önderimiz ise 'İnsanın en hayırlısı insanlığafaydalı olandır' diyor. Aradaki farkı gördük mü? Bir medeniyet, 'Sen diğerinsanı yersen, tüketirsen, yok edersen var olacaksın' diyor. Benim medeniyetim ‘Senhayırlı olabilmek için diğer insana faydalı olman gerekir’ diyor. Cumhurbaşkanımızınsöylediği, 'Medeniyet köklerimizden ilham alarak geleceğin medeniyetini inşaetmek' sözü işte buradaki farkı anlamak oluyor."

Bilgisayar oyunlarının hepsininbir şeyi yok etmek üzerine kurulu olduğuna işaret eden Karaloğlu, bu açıdan millive sokak oyunlarının öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini bildirdi. Çocuklarınoyun oynarken şekillendiklerini ifade eden Karaloğlu, "Siz hayatı boyunca bir şeyleriyok etmek üzere oyun oynamış çocuğa, 'İnsanın en hayırlısı insanlığa faydalıolandır' ifadesini ne kadar anlatsanız bir şey ifade etmez." diye konuştu.

Sosyal bilimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Sosyal bilimler olmadan, bualanda eğitim gören öğrencilerimizi kıymetli hale getirmeden Türkiye'nin demilletin de ümmetin de problemlerini çözme şansımız yok. Ne olur, sosyalbilimlerde okuyan çocuklarımız, kendilerine güvensinler. Hepiniz çok önemlibölümlerde okuduğunuzun farkına vararak toplumda gezin. Türkiye'nin en büyükproblemi sosyal bilimler konusunda yeterli yatırım yapamamız. Bu problemimutlaka çözmemiz gerekiyor."

Sempozyum,27 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA