Sıfır Atık Projesi

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde belediyenin atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş, yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak için Sıfır Artık Projesiyle ilgili çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Başkan Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, israfın önlenmesi, doğal ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla ülke genelinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi"nin Trabzon Büyükşehir Belediyesinde de uygulandığını belirtti.

Belediyenin Yalıncak ek hizmet binasında atık geçici depolama alanı kurulduğunu, burada florasan bertaraf ünitesi ve bitkisel yağ toplama makinesinin aktif hale getirildiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünyadaki nüfus artışı, tüketimde de kaçınılmaz bir artışa sebebiyet vermekte, sahip olduğumuz sınırlı kaynaklar artan ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi artmakta, bu nedenle de son yıllarda dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem de kurumsal olarak yaygınlaşmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde belediyemiz, atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş, yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla Sıfır Artık Projesiyle ilgili çalışmalar yürütmektedir.

Bu kapsamda haziran-temmuz-ağustos ve eylül aylarında toplam 2 bin 198 kilogram kağıt geri dönüştürülerek 37 ağaç kesilmekten kurtarılmış, bin 242 kilogram plastik atık toplanarak tekstil ürünü, çöp kutusu, plastik boru ve sera örtüsü gibi ürünlerin üretilmesine katkı sağlanmıştır. 165 litre atık yağ toplandı, bin 213 kilogram cam geri dönüştürüldü."

Kaynak: AA