Bu Pazarda Para Geçersiz

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezlerinin desteğiyle Toy Gençlik Derneği tarafından gerçekleştirilen ’Üstünüze Afiyet’ projesi, ’İkinci El Eşya Takas Pazarı’ ve ’Dönüşüm Sofraları’ adlı etkinlikleri gerçekleşti.

Bu Pazarda Para Geçersiz
19 Mayıs Gençlik Merkezi’nde bugün düzenlenen etkinlikte vatandaşlar, para kullanmadan eşyalarını kupon karşılığı takas edip yine bu kuponlarla başka ürünler alabiliyor. Tüketim çılgınlığına dikkat çekmek için düzenlenen etkinlik ile katılımcılar, paranın geçmediği pazarda eşyalarını takas usulüyle değiştirmiş oluyor. Kıyafetten yemeğe, kitaptan kırtasiyeye birçok ürün aralığı bulunan Takas Pazarı özellikle öğrencilerin ilgisini çekiyor. Proje hakkında bilgi veren Tepebaşı Gençlik Merkezi Proje Koordinatörü ve Toy Gençlik Derneği Başkanı Ezgi Gedik Güneş, “Üstünüze Afiyet bir proje olarak 4 sene önce başladı, bu güne kadar da 20’ye aşkın etkinlik gerçekleştirdi. Sürekli satın almak ve bizlere medyada ve çeşitli yerlerde dayatılan ‘satın al, üretme ama tüketmelisin’ mantığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için böyle bir proje oluşturduk. İnsanların gerçekten ekonomik sistemlerin de var olabileceğine dair, konuşabilecekleri, paylaşabilecekleri bir ortam oluşturduk. Takas Pazarı sonrasında elimizde kalan eşyaları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



“Neyi, neden ve nasıl tükettiğimizi sorgulayalım”

Projenin ikinci ayağı olan Dönüşüm Sofraları’ndan da bahseden Ezgi Gedik Güneş, amacın gıdanın çöp olmadığına vurgu yapmak olduğunu dile getirdi. Güneş, “Aslında bizler tüketici olarak alışveriş yaparken bu israf döngüsünü başlatmış oluyoruz ve bunu en yoğun gördüğümüz yerler pazarlar oluyor. Pazarcılar maalesef azıcık deforme olmuş ürünleri satamıyorlar, tüketici beğenmiyor ve almıyor. Pazarcı da bu tarz ürünleri muhafaza edemeyeceği için yere döküyor ve maalesef bu organik atıklar evsel atıklarla beraber şehir çöplüklerine gidiyor. Hala tüketilebilir yiyecekler atılmış oluyor. Biz de dedik ki pazarlardan ve marketlerden üreticinin almadığı, satıcının da satamayacağı anacak hala tüketilebilir olan gıdaları alalım ve Dönüşüm Sofraları ekibi olarak bunları yemek yapalım ve Takas Pazarı ile birlikte herkese açık sofralar kuralım, bu sofralarda hem muhabbet edelim hem paylaşalım hem yeni arkadaşlıklar kuralım. Aslında neyi, neden ve nasıl tükettiğimizi sorgulayalım” dedi.

Proje ile semt pazarlarında satılan sebzelerin gün sonunda çöpe gitmesinin önüne geçilmiş olurken, bu şekilde temin edilen malzemeler ile yapılan yemekler de vatandaşlara ikram edilerek değerlendirilmiş oluyor.
Kaynak: İHA