Yaşlıların Refahı Ve Huzuru İçin Çalışmalar Sürüyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca sağlanan ekonomik ve sosyokültürel destekler, barınma ve bakım hizmetleriyle yaşlıların hayatları kolaylaştırılmaya çalışılıyor Bu kapsamda, yaşlılar öncelikle ailelerinin yanında ve bulundukları sosyal ortamda destekleniyor Yaşlıların ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmaları sağlanıyor, büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça uygun görülen yaşlılara yönelik projelere mali kaynak oluşturuluyor.

MERVE YILDIZALP - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, yaşlıların, hayatın içinde aktif ve sağlıklı tutulmaları amacıyla birçok çalışma yürütülürken sağlanan ekonomik ve sosyo-kültürel destekler, barınma ve bakım hizmetleriyle de hayatları kolaylaştırılmaya çalışılıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de yaşlı nüfusu, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek hızla artış gösteriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, yaşlı vatandaşların hayatın her alanında yer almalarını sağlamak ve sosyal hayata katılımlarının önündeki engelleri kaldırmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor. Sosyal ve ekonomik nedenlerle muhtaç durumda olan yaşlıların aile ortamında bakılması ve korunması, öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Ailesi yanında bakımı sağlanamayan yaşlılara ise insan onuruna yakışır şekilde bakım ve korunma hizmetleri sunuluyor.

- Ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma

Yaşlılar, 2014 yılından itibaren şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınları, engelliler ile ağır engellilerin refakatçileriyle birlikte demiryollarına ve denizyollarına ait araçlardan, belediyelerin veya belediyeler tarafından yetki verilen özel ulaşım araçlarından ücretsiz ve indirimli yararlanıyor.

Türkiye'de hayat şartlarında yaşanan iyileşmeler, bakım ve sağlık hizmetlerinde kaydedilen gelişmelerle birlikte yaşam süresi uzuyor ve yaşlı nüfusun oranı yükseliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2017 yılına ilişkin "İstatistiklerle Yaşlılar" çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de yaşlı nüfus oranı, (65 yaş ve daha yukarısı) 2017 yılında yüzde 8,5'e ulaştı. Bu oranın 2023'te yüzde 10,2, 2030'da yüzde 12,9, 2040'da yüzde 16,3, 2060'da yüzde 22,6 ve 2080'de yüzde 25,6 olacağı tahmin ediliyor.

Bakanlık, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına uygun hizmetlerin planlanması çalışmaları da yapıyor. Yaşlıların aile ve toplumdan kopmadan, mutlu bireyler olarak hayatlarına devam etmesi amacıyla, evde bakım hizmetleri hayata geçirildi. Bu hizmetten, 500 bin vatandaş faydalanıyor, ihtiyaç sahiplerine de yaşlılık aylığı veriliyor. Geçen yıl sonu itibarıyla ihtiyaç sahibi 618 bin kişi, yaşlılık aylığı ile desteklendi.

- Ev sıcaklığında bakım merkezleri

Bakanlığa bağlı huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri bulunuyor. Öte yandan, diğer bakanlıklara bağlı huzurevleri, belediyelere ait huzurevleri, dernek ve vakıflara ait huzurevleri, azınlıklara ait huzurevleri ve özel huzurevleri de yaşlılar için hizmet veriyor.

Aile yanında kalmanın mümkün olmadığı durumlarda ev sıcaklığındaki ortamlarda veya ihtisaslaşmış bakım merkezlerinde yaşlılara hizmet sunuluyor. Bu kapsamda, Bakanlığa bağlı 144 huzurevinde 14 bin yaşlıya hizmet veriliyor. Bakanlığın denetimi altındaki özel huzurevleri de dahil edildiğinde halihazırda yaklaşık 21 bin yaşlıya hizmet sunuluyor.

Yaşlıların, ev ortamında, sosyal çevreden soyutlanmadan, yaşam standartlarını yükselterek, ihtiyaç duydukları bakımı alabilmeleri amacıyla Yaşlı Yaşam Evleri modeli hayata geçirildi. Bakanlığa bağlı 47 Yaşlı Yaşam Evi'nde yaşlılara ev sıcaklığında hizmet veriliyor.

- Yerel dinamikler yaşlı bakım sürecine dahil edildi

Bakanlığın 2016 yılından itibaren yürüttüğü Yaşlı Destek Programı (YADES) ile yerel dinamikler de yaşlı bakım sürecine dahil edildi.

YADES ile Türkiye'de ikamet eden 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile psiko­-sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda veya gündüzlü merkezlerde gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması, bu hizmetlerin ülke geneline yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Program kapsamında büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça uygun görülen yaşlılara yönelik projelere mali kaynak oluşturuluyor. YADES ile öncelikle evde yalnız ya da eşi veya bir yakını ile yaşayan, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara sosyal hizmet veriliyor.

- Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi hazırlandı

Yaşlıların hayatın içinde tutulması, mutlu ve huzurlu olması, aktif ve sağlıklı yaşlanmalarının sağlanması temel hedefler arasında yer alıyor.

Bu amaçla Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde "Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi" hazırladı. 2018-2023 dönemini kapsayan Strateji Belgesi, "işgücü piyasasına aktif katılım, topluma katılım, bağımsız yaşam, aktif yaşlanma için uygun çevre ve kapasite" eksenlerinde oluşturuldu. Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi'nde yer alan faaliyetlerin ve eylemlerin ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler, STK'ler ile iş birliği içerisinde uygulanması öngörülüyor.

- Yaşlı Yaşam Evleri sayısı artırılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yaşlıların sosyal, kültürel ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması, aktif ve mutlu şekilde yaşamaları için hizmetlerine devam ediyor.

Bu kapsamda, yaşlılar için gündüzlü hizmetlerin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor. YADES kapsamında ise yaşlılar için evde destek, evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetleri geliştiriliyor. Bakım kalite standartlarının belirlenmesi hedefleniyor.

Huzurevi yapılmasının mümkün olmadığı iller başta olmak üzere Yaşlı Yaşam Evleri'nin sayısında artış amaçlanırken, yaşlıların her türlü engel, ihmal ve istismardan korunarak etkin şekilde sosyal hayata katılmaları için hizmetlerin çoğaltılması planlanıyor.

Kaynak: AA