Yozgat'ta 'Köy Odası' Geleneği Yaşatılıyor

Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde birlik ve beraberliğin sağlanmasında önemli yere sahip ve unutulmaya yüz tutmuş ‘köy odası’ geleneği yaşatılıyor.

Yozgat'ta 'Köy Odası' Geleneği Yaşatılıyor
Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde bulunan 104 yıllık köy odası, kapılarını uzun kış gecelerinde misafirlerine açıyor. Eskiden köye gelen misafirlerin ağırlandığı, köy halkının bir araya gelip sohbet ettiği yöresel yemeklerin yendiği ve eğlendiği köy odası geleneği Şefaatli’nin İnceşehir mahallesinde yaşatılıyor. Köy odalarında edilen sohbetlerin yanı sıra Yozgat yöresine ait arabaşı, kazlı pilav ve çeşitli yiyecekler misafirlere ikram ediliyor. Köy odası geleneği ile gençler ve yaşlılar bir araya geliyor, kuşaklar arasındaki bağlarında güçlenmesini sağlıyor.

104 yıllık köy odasının dedesinden kaldığını söyleyen 78 yaşındaki Mehmet Doğan, köy odası kültürünü yaşatmak için çalıştığını söyleyerek, “Bu oda bize dedemizden kaldı. Oda vatandaşımıza düğünlerde, bayramlarda, cenazelerde devamlı açık durur. Ben de bu odayı tamir ettirdim. Arada sırada burada toplanırız. Ziyafetler verilir, arabaşı içilir. Sazlı sözlü sohbetimizde oluyor. Eski gelenek ve görenekleri burada canlandırıyoruz, yaşatıyoruz” dedi.

Yozgat’ta köy odası geleneğini unutturmak için çalıştıklarını söyleyen Mustafa Çınar ise “Böyle güzel bir geleneği, göreneği unutturmamak için biz elimizden geleni Yozgat’ta yapıyoruz. İnşallah bu tip etkinlikler sürekli olur. Yozgat’taki bu yok olmaya yüz tutan kültürü tekrar canlandırırız ve yaşatırız. Ben Almanya’dan bugünkü etkinliğe katılmak için geldim. İnşallah bundan sonra sürekli devem eder. Kazları biz üreteceğiz, dostlarla güzel sohbetler edip bu kültürü Yozgat’ta yaşatmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Oda kültürünün Yozgat’ın geleneklerinden biri olduğunu söyleyen Zeki Akbulut ise, “Oda kültürünü kazlı pilav ve arabaşı ile birlikte sohbetler eşliğinde dostlarla yaşatmaya çalışıyoruz. Bu kültür, örf ve adetlerimiz çocuklarımıza bırakacağımız en büyük hazinemizdir” ifadelerini kullandı.

Oda Kültürüyle geçmişe döndüklerini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir ise, “Ben küçüklüğümde de dedelerimizin köy odaları vardı. İnsanlar bir araya toplanırlardı. Dertleri olanların dertleri azalır sevinçleri olanların mutlulukları artardı. Bunlara hasret kaldık. Bugün bu değerleri gördük ve geçmişe döndük. İnsanlarımızın bir araya gelip birbirleriyle konuşmalarını muhabbetlerini gördük. Bu gün kazlı pilavı da tattık. Buraya gelen herkese tavsiye ediyorum. Özellikle kazlı pilavı Yozgat’a Şefaatli’ye geldiklerinde kazlı pilavı yemeden gitmesinler” diye konuştu.

Kaynak: İHA