Barajlarda Doluluk Oranı Arttı
Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl’de bulunan enerji ve sulamada kullanılan 18 barajdan 10’unda geçtiğimiz yıla oranla doluluk oranı bu yıl artış gösterdi.

Sorumluluk sınırları içerisinde yer alan Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinde doluluk oranlarını takip ettikleri 18 tesisin yer aldığını aktaran DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, “Bunlardan 8 adeti enerji ve 10 adeti sulama amaçlı tesislerdir. Bunlardan öncelikli olanlar üzerinde konuşmak gerekirse Tunceli’de bulunan Uzunçayır Barajı geçen sene aynı dönemde yüzde 1 seviyesinde iken, şuanda yüzde 43 seviyesindedir. Bu, enerji amaçlı bir barajımızdır. Malatya’da sulama amaçlı Recai Kutan Barajı bulunmaktadır. Bunlar yüzde 57 seviyesinden yüzde 63 seviyesine çıkmıştır” dedi.
"Enerji amaçlı barajlarda kullanım ihtiyaca göre belirlenmektedir”
Keban Barajı’nın doluluk oranının yüzde 54’ten yüzde 30’a düştüğünü vurgulayan Arslan, “Yaklaşık 7,5 milyar metreküp suyumuz varken, şuanda yaklaşık 4 milyar 100 milyon metreküp suyumuz bulunmaktadır. Bingöl’de enerji amaçlı Özlüce Barajımız yüzde 3’ten yüzde 22 seviyesine çıkmış durumdadır. Geçen sene su tutma işlemine başlamış olduğumuz Kiğı Barajı’nda da yüzde 85 seviyesinde doluluk oranına ulaştık. Yaklaşık 305 milyon metreküp su depoladık. Kiğı Barajı’ndaki depolamanın Keban Barajı’nı besleyen bir kol üzerinden olduğu için bunları da Keban Barajı’nın depolaması gibi düşünülmesi gerekir. Dolayısıyla şuanda yüzde 30 seviyesinin üzerine ilave olarak 305 milyon metreküp suyumuz daha var. Enerji amaçlı barajlardaki bu değişimin sebebi o anki enerji ihtiyacına göre EUAŞ tarafından ihtiyaca göre belirlenmektedir” diye konuştu.
"Biz gerekli tedbirlerimizi alıyoruz"
Barajların maksimum ve minimum su seviyeleri arasında değişiklik gösterebildiğini dile getiren Arslan, “Düşüklüklerin herhangi bir şekilde baraj güvenliği anlamında sorunu yok. Tamamen enerji ihtiyacına bağlı olarak yürütülen çalışmalardır. Uzunçayır Barajı’nın yüzde 1 iken 43 seviyesine çıkma sebebi ise geçen sene o bölgeden çekilen enerji miktarının daha fazla olmasıdır. 2017 yılında bakanımız da açıkladığı üzere son 44 yılın en kurak yılını yaşadık. Bu nedenle yağışlarımız düşük seviyede kaldı. Biz gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Özellikle sulama amaçlı tesislerimizde 2018 ile A ve B planlarımızı hazır tutacağız. Valilik ve Tarım İl Müdürlüklerimizle çalışmalarımızı yürüteceğiz. İçme suyu tesislerimizde de herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Yeteri kadar depolama tesislerimiz var. Yağışları takip edeceğiz" şeklinde konuştu.
Vatandaşları mağdur etmeyeceklerini aktaran Arslan, yeni yapacakları depolamalarla beraber kış sularını daha fazla depolamış olacaklarını ve kurakla mücadelede bu durumun kendilerine katkı sunacağını kaydetti.
