Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Geliyor

Avrupa Birliği uyum süreciyle, çalışma hayatına bazı yenilikler ve değişiklikler getirildiğine dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, "Çok tehlikeli ve tehlikeli meslek kollarında çalışacak kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekmektedir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ilgili kurumların onayıyla otomotiv alanında dokuz meslek grubunda sınav yapma yetkisine sahip olmuştur" dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Geliyor


İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Avrupa Birliği uyum süreciyle, çalışma hayatına bazı yenilikler ve değişiklikler getirildiğini belirterek, "Çok tehlikeli ve tehlikeli meslek kollarında çalışacak kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekmektedir. Bu çerçevede, İESOB olarak otomotiv sektöründe çalışan dokuz meslek grubunda faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımıza destek olmak, onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek, lüzumlu belgeye daha uygun maliyetlerle ve güvenli şekilde ulaşabilmelerini sağlamak adına Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumuna (TURKAK) müracaat edildi. Müracaat sonucu, 27 Aralık 2017 tarihinden itibaren, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ilgili kurumların onayıyla, otomotiv alanında dokuz meslek grubunda sınav yapma yetkisine sahip olmuştur. Bu konuda talepler alınmaya başlanmıştır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu işlemleri, İESOB Usta Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi vasıtasıyla gerçekleştirmektedir" diye konuştu.



Sınavlar iki aşamalı yapılacak

Düzenlenecek sınavlar hakkında da bilgi veren Başkan Mutlu, "Uygulamada sınavlar yazılı (test) ve pratik (uygulamalı) olarak iki aşamada yapılmaktadır. Sınavın her iki aşamasında da başarılı olanlar, MYK belgesi almaya hak kazanmaktadırlar. Sınavlarda kişinin mesleğiyle ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri denetlenmektedir. Bu uygulama belgeli iş gücü istihdamının artırılmasını, işi ehil kişilerin yapmasını, tüketiciye de daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunun yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Konuyla ilgilenen oda yöneticilerimiz veya esnaf sanatkar dostlarımız, ayrıntılı bilgiyi www.ustabelgelendirme.com.tr adresinden veya İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği AR-GE Müdürlüğünden edinebileceklerdir. Ayrıca İESOB Usta Belgelendirme İşletmesinin 0 553 890 11 60 numaralı telefonundan da bilgi temin edilebilecektir" ifadelerini kullandı. İESOB Usta Belgelendirme İşletmesinin öncelikle dokuz meslek kolunda belge vermeye başladığını kaydeden Mutlu, ilerleyen zamanda ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda diğer mesleklerde de belge verilmeye devam edileceğini söyledi.



İESOB’un vermeye yetkili olduğu belgele şöyle sıralanıyor:

-Otomotiv Kaportacısı Seviye 3 Belgesi (Bu belge ortaokul diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4 belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Kaportacısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Elektrikçisi Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Boya Onarımcısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğer.)

-Otomotiv Gövde ve Boya Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğer.)

-Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğer.)

-Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğer.)
Kaynak: İHA