FETÖ'nün Ünlü Restorandaki Karargahı Davasında 20 Sanığa Zorla Getirme Kararı

FETÖ adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe’deki ünlü restoranda, örgütün gizli toplantılarının yapıldığı iddiasıyla 45 sanığın yargılandığı davada, duruşmaya katılmayan tutuksuz 20 sanığın bir sonraki celse zorla getirilmesine karar verildi.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe’deki "Pinhan Restaurant"ta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla 7’si tutuklu 12’si firari 45 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 7 tutuklu sanık ile 25 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.

Bir kısım sanıkların savunmalarının alınmasının ardından duruşmada, tutuklu sanık ve avukatlarının tahliye ve sair hususlardaki talepleri alındı.

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Salih Aydın, Bekir Çelik, Bünyamin Polat, Harun Polat, Hasan Çelik, Hüseyin Çelik ve Hızır Güngör’ün üzerlerine yüklenen suçun vasıf ve mahiyeti, tutanaklar bazı sanıkların Bylock kullancısı olması, telefon görüşme kayıtları, HTS kayıtları, dijital malzemelerin inceleme sonuçları, bir kısım sanıkların yurt dışına çıkarken yakalanmış olmaları, bir kısım sanıkların ise haklarında yakalama kararı bulunmasına rağmen saklanmış olması, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi dikkate alarak, bu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

20 sanık hakkında zorla getirme

Sanıkların kullandığı belirlenen telefon hatlarının 1 Ağustos 2014 ile 16 Temmuz 2016 tarihler arasında Bylock serverlarına erişip erişmediği, buna bağlı HTS kayıtları ile bağlantı kurulan döneme ilişkin lokasyon bilgileri, Bylock ile ilişkilendirilen hattın hangi IMEI numaralı telefonlar ile kullanıldığının istenmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmalara katılmayan ve ifadeleri alınamayan 20 tutuksuz sanığın ifadelerinin alınması için bir sonraki celse zorla getirilmelerine karar verdi.

Dosya kapsamında adı geçen sanıklarla ilgili hesaplarında ve varsa ticari alışverişlerini araştırması için iki emekli sayıştay uzmanı, iki bankacılık alanında uzman ve bir mali müşavirden oluşacak beş kişilik bilirkişi kuruluna dava dosyasının gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İddianameden

İddianamede, kayyum atandıktan sonra kapanan Bank Asya "müşteki” sıfatıyla, aralarında restoran sahipleri Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Ahmet Çelik ve Vedat Köprücü’nün de bulunduğu 47 kişi "sanık" sıfatıyla yer alıyor. Sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Bekir Çelik, Uğur Akkoç ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahte pasaportla Bulgaristan’a giden daha sonra Türkiye’ye teslim edilen Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik’in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Salih Aydın ve Uğur Akkoç’un “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak”, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet” suçlarından 22,5 yıldan 37’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, diğer sanıkların hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olma’’ ve ’’Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet’’, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’’ ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından çeşitli oranlarda hapis cezaları isteniyor.
Kaynak: İHA