Van'da Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Çalışması

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi, “Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" nedeniyle çalışma başlattı.

Van'da Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Çalışması
İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Müdiresi Aysel Ovalıoğlu, Dabbaoğlu ve Feqiye Teyran parklarında vatandaşları rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla stantlar açıldığını söyledi.

Vatandaşa ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi verip broşür dağıtıldığını da dile getiren Ovalıoğlu, “Rahim ağzı kanseri sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedenidir. Türkiye’de ise en sık görülen 8. kanser türüdür. Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri; adet dışı vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme, anormal vajinal akıntı ve sırt, bacak veya kasık ağrısı, halsizlik, kilo kaybıdır. Ancak genellikle hastalık iyice ilerleyinceye kadar hiçbir belirti vermez. İl Sağlık Müdürlüğü olarak kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşmenin ve kaliteli yaşam sürmenin erken teşhis ile mümkün olduğunu hatırlatır, halkımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA