'VSY Biotechnology, 2017'De İhracatta Yüzde 167 Büyüdü'
VSY Biotechnology Yönetim Kurulu Başkanı Varlıbaş: 'Şimdiye kadar 3 milyondan fazla insana VSY Biotechnology'nin göz içi lensleri implante edildi. İnsanlar ürünlerimizden memnun kaldıkları için şirketimizin ihracat oranları çok hızlı bir şekilde artıyor' 'Geçen yıl ihracatta yüzde 167 büyüme gerçekleştirdik' 'VSY Biotechnology, şu anda dünya göz biyoteknolojisi endüstrisinde ilk 10 şirket arasında yer alıyor'
GÖKHAN YILDIZ - Merkezi Hollanda'da bulunan VSY Biotechnology'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, şimdiye kadar 3 milyondan fazla insana VSY Biotechnology'nin göz içi lenslerinin implante edildiğini belirterek, "İnsanlar ürünlerimizden memnun kaldıkları için şirketimizin ihracat oranları çok hızlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl ihracatta yüzde 167 oranında büyüme gerçekleştirdik." dedi.
Varlıbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VSY Biotechnology'nin son 10 yıldaki hızlı büyümesi ile dikkatleri bir anda üzerine toplayarak batılı bazı firmalar için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Varlıbaş, "Günümüzde rekabet anlayışı çok değişti. Çünkü tekel ya da oligopol piyasalarda kökleşmiş, gücü elinde bulunduran firmalar gücünü sürdürülebilir kılmak için piyasada büyüme potansiyeli gördükleri firmalara yöneliyorlar." ifadelerini kullandı.
Varlıbaş, "Büyüme potansiyeli gördükleri firmaları satın almaya çalışıyorlar, başaramayınca da legal görünümlü ama aslında yasal olmayan bir takım yollara başvurabiliyorlar. Bu yıllardır gelişen firmaların karşılaştığı bir durum, küçük firmalar bu güçlere karşı koyamadıkları için ya teslim oluyor ya da savaşmaya bütçeleri yetmediği için eriyip kayboluyor." diye konuştu.
VSY Biotechnology'nin son 10 yıldaki hızlı büyüyüşünü hatırlatan Varlıbaş, "Gelişen ve piyasada ilk sıralara çıkabilecek firmaları öngörmek zor değil. Sonuçta VSY Biotechnology dünyada ilkleri gerçekleştirerek üstün teknolojili göz içi lenslerini üretiyor ve 60 ülkede bu ürünler kullanılıyor. Şimdiye kadar 3 milyondan fazla insana VSY Biotechnology’nin göz içi lensleri implante edildi ve insanlar ürünlerimizden memnun kaldıkları için şirketimizin ihracat oranları çok hızlı bir şekilde artıyor." dedi.
Geçen yıl ihracatta yüzde 167 büyüme gerçekleştirdiklerini kaydeden Varlıbaş, şunları kaydetti:
"Uluslararası bağımsız araştırma şirketi Market Scope'un Global Göz İçi Lens Genel Raporu'nda hep bir önceki seneye göre daha yüksek sıralarda yer alıyoruz. VSY Biotechnology şu anda dünya göz biyoteknolojisi endüstrisinde ilk 10 şirket arasında yer alıyor. Ar-Ge Merkezi, yüksek teknolojiye sahip fabrika alanları ile piyasalarda ilk 5'e çıkacak potansiyele sahip böyle bir firmanın durdurulması gerekiyordu ve hamle yapıldı. Yani aslında bu dava geçmişten günümüze süregelen tekelci anlayışa karşı bir 'dik duruş' davası.
Bir Alman optik teknolojileri firması kendi bünyesinde geliştirmediği, mevcut tesislerinde tasarlamadığı bir patenti Japon bilim insanlarından satın aldı. Daha sonra bu satın aldığı patentin VSY Biotechnology'nin ürettiği göz içi lens teknolojisine benzediğini öne sürerek VSY Biotechnology’ye karşı patent ihlal davası açıldı. Biz de dava sırasında dava nedeni olarak gösterilen patenti inceledik ve bu patentin kendi içerisinde çelişkiler ve hatalar barındırdığını gördük."
- "Dava sürecini ve yaşananları konu alan bir film projesi için Hollywood ile bağlantıya geçtik"
VSY Biotechnology Yönetim Kurulu Başkanı Varlıbaş, kendilerininde dava açtığını belirterek, "Benzeri olduğu iddia edilen patentin hatalar ve çelişkiler içerdiğine, net çizgiler içermediğine dair bilimsel sonuçları içeren dosyamızı hazırladık ve biz de bu patentin hükümsüz kılınması istemiyle dava açtık. Yani davaya konu edilen bu patentin, VSY Biotechnology'nin lensine benzemesi söz konusu bile değil." dedi.
Varlıbaş, "Avrupa patent davalarının sıkça görüldüğü Almanya'daki Düsseldorf Bölge Mahkemesi ve Hollanda'daki Den Haag Bölge Mahkemesi'nde davalar sürüyor. Teknik konular için uzmanlardan, bilim insanlarından oluşan bir heyet ile çalıştık. Kendilerinden destek aldık. Haklı olduğumuzu biliyoruz." açıklamasında bulundu.
Firma Avrupa'daki bilinirlik ve gücü ile Bangwagon etkisi yaratarak mahkemeleri etkilemeye çalışabildiğini belirten Varlıbaş, bunun için ise normal şartlarda davaya dahil olması uygun olmayan şahitler getirebildiğini gereğinden fazla dışarıdan gelen avukatlar ile mahkemeyi birçok yönden etkilemeye çalıştıklarını söyledi.
Varlıbaş, "Biz de bu süreçte açtığımız karşı davalar, yürüttüğümüz teknik incelemeler, destekler derken 1 milyon avronun üzerinde bir harcama yaptık. VSY Biotechnology bu tutarı karşılayabildi ve hala dava ile ilgili harcamalar sürüyor. Fakat yeni gelişen birçok firma bu yükü kaldıramayarak pes etmek zorunda bırakılabiliyor. Biz adalet için savaşımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Dava sürecini ve yaşananları konu alan bir film projesi için Hollywood ile bağlantıya geçtiklerini belirten Varlıbaş, şu anda prodüksiyon şirketleri ile görüşmelerinin devam ettiğini film patentin haksız rekabete nasıl konu edildiğini, bu savaşların nasıl organize edildiğini anlatacağını VSY Biotechnology olarak deneyimlerinden izler taşıyacağını kaydetti.
Varlıbaş, "Film için şimdiden 35 milyon dolarlık bir destek, sponsorluk aldık. Daha önce ortak bir proje için bir araya geldiğimiz Jennifer Lopez ile de yakın bir zamanda bir araya gelerek kendisi ile senaryo ve oyunculuklara yönelik görüşmeyi arzu ediyorum." ifadelerini kullandı.
- "VSY Biotechnology bünyesinde 300'ün üzerinde istihdam ediyoruz"
Ercan Varlıbaş, Ar-Ge merkezinde yaptıkları yoğun çalışmalar neticesinde sürekli yeni teknolojiler geliştirerek dünyada öncü olmak ilkelerinden biri olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürdürülebilir inovasyon ilkemiz doğrultusunda, göz içi lenslerimizin üst modellerini geliştiriyoruz. Bu anlamda VSY Biotechnology'nin Apple ile özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Yine tamamen farklı bir teknoloji ile yepyeni bir göz içi lensi ürettik. Son dönemde tüm dünyada Trinova markası ile patent başvuruları yapılan bu yeni göz içi lensimiz, Sunisoidal yapısı ve üstün Seamless Vision Technology (SVT) üretim tekniği ile öne çıkıyor. Lens sayesinde yakın-orta ve uzak ve tüm ara mesafelerde kesintisiz sürekli görüş sağlanabiliyor. Bu sayede ameliyat sonrasında göz bozuklukları giderilebiliyor ve hasta hayatına gözlük takmadan devam edebiliyor.
Lensin bir diğer önemli özelliği, göz içi özel tasarımı sayesinde yüzde 92 oranında çok yüksek bir seviyede efektif olarak retinaya ışık iletimini gerçekleştirebiliyor olması. Bu sayede karanlık ortamlarda dahi kolay görüş imkanı sunabiliyor ve gözde ışık dağılımını engelleyebiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezimizde, yenilikçi ürünler projelendirmekte, tasarlamakta ve üretimini gerçekleştirmekteyiz. Bugün VSY Biotechnology bünyesinde 300'ün üzerinde kişi istihdam ediyoruz."
- "Almanya, İspanya, Hindistan'daki şirketlerimiz üzerinden de ihracat yapıyoruz"
Varlıbaş, VSY Biotechnology olarak sağlık biyoteknolojisi alanında hizmet verdiklerini, Göz Bilimi (oftalmoloji) alanına yönelik göz içi lensleri ürettiklerini söyledi.
Vücutla birebir uyumlu sodyum hyaluronat içerikli fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında kullanılan bir inovatif ürün daha ürettiklerini belirten Varlıbaş, "Reviscon markalı sodyum hyaluronat çözeltisi içeren intra-artiküler enjeksiyonları da ortopedi fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorlarıyla tanıştırdık. Bu ürün kalça, diz, omuz, dirsek, bilek, çene gibi eklemlerde insanların hareket kabiliyetini kısıtlayan ve ağrıya neden olan tüm dejenerasyonlara karşı iyileştirici bir ürün." şeklinde konuştu.
Varlıbaş, Ortopedi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanına yönelik olarak yine vücut sıvısı ile yüzde yüz uyumlu eklem sıvıları geliştirdiklerini diz içi eklem sıvılarını içeren intra- artiküler enjeksiyonları sayesinde kireçlenmeye (osteoartrit) çözüm sunan ürünleri sağlık profesyonelleri ile buluşturduklarını kaydetti.
Yakın zamanda dolgu ürünleri ile Plastik Cerrahi ve Dermatoloji alanında da faaliyet göstereceklerini kaydeden Varlıbaş, hem doktorlara, hem de hastalara ileri teknoloji içeren konforlu, kullanımı rahat ürünler sunarak insanların sağlığını, yaşam kalitesini artırması yönünde çözüm önerileri geliştirdiklerini belirtti.
Varlıbaş, "Almanya,Japonya, Brezilya, Filipinler, Rusya ve Güney Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanında 60'dan fazla ülke VSY Biotechnology’nin ürünlerini tercih ediyor. Merkezi Hollanda'da bulunan firmamızın dünyanın her tarafında distribütörlükleri bulunuyor. Almanya, İspanya, Hindistan'daki şirketlerimiz üzerinden de ihracat yapıyor." dedi.
Varlıbaş, uluslararası markalar ile dünyadaki konumlarını güçlendirmeyi ve biyoteknoloji alanında en büyük ilk 5 şirket sıralamasında yer almayı hedeflediklerini kaydetti.
Kaynak: AA
Varlıbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VSY Biotechnology'nin son 10 yıldaki hızlı büyümesi ile dikkatleri bir anda üzerine toplayarak batılı bazı firmalar için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Varlıbaş, "Günümüzde rekabet anlayışı çok değişti. Çünkü tekel ya da oligopol piyasalarda kökleşmiş, gücü elinde bulunduran firmalar gücünü sürdürülebilir kılmak için piyasada büyüme potansiyeli gördükleri firmalara yöneliyorlar." ifadelerini kullandı.
Varlıbaş, "Büyüme potansiyeli gördükleri firmaları satın almaya çalışıyorlar, başaramayınca da legal görünümlü ama aslında yasal olmayan bir takım yollara başvurabiliyorlar. Bu yıllardır gelişen firmaların karşılaştığı bir durum, küçük firmalar bu güçlere karşı koyamadıkları için ya teslim oluyor ya da savaşmaya bütçeleri yetmediği için eriyip kayboluyor." diye konuştu.
VSY Biotechnology'nin son 10 yıldaki hızlı büyüyüşünü hatırlatan Varlıbaş, "Gelişen ve piyasada ilk sıralara çıkabilecek firmaları öngörmek zor değil. Sonuçta VSY Biotechnology dünyada ilkleri gerçekleştirerek üstün teknolojili göz içi lenslerini üretiyor ve 60 ülkede bu ürünler kullanılıyor. Şimdiye kadar 3 milyondan fazla insana VSY Biotechnology’nin göz içi lensleri implante edildi ve insanlar ürünlerimizden memnun kaldıkları için şirketimizin ihracat oranları çok hızlı bir şekilde artıyor." dedi.
Geçen yıl ihracatta yüzde 167 büyüme gerçekleştirdiklerini kaydeden Varlıbaş, şunları kaydetti:
"Uluslararası bağımsız araştırma şirketi Market Scope'un Global Göz İçi Lens Genel Raporu'nda hep bir önceki seneye göre daha yüksek sıralarda yer alıyoruz. VSY Biotechnology şu anda dünya göz biyoteknolojisi endüstrisinde ilk 10 şirket arasında yer alıyor. Ar-Ge Merkezi, yüksek teknolojiye sahip fabrika alanları ile piyasalarda ilk 5'e çıkacak potansiyele sahip böyle bir firmanın durdurulması gerekiyordu ve hamle yapıldı. Yani aslında bu dava geçmişten günümüze süregelen tekelci anlayışa karşı bir 'dik duruş' davası.
Bir Alman optik teknolojileri firması kendi bünyesinde geliştirmediği, mevcut tesislerinde tasarlamadığı bir patenti Japon bilim insanlarından satın aldı. Daha sonra bu satın aldığı patentin VSY Biotechnology'nin ürettiği göz içi lens teknolojisine benzediğini öne sürerek VSY Biotechnology’ye karşı patent ihlal davası açıldı. Biz de dava sırasında dava nedeni olarak gösterilen patenti inceledik ve bu patentin kendi içerisinde çelişkiler ve hatalar barındırdığını gördük."
- "Dava sürecini ve yaşananları konu alan bir film projesi için Hollywood ile bağlantıya geçtik"
VSY Biotechnology Yönetim Kurulu Başkanı Varlıbaş, kendilerininde dava açtığını belirterek, "Benzeri olduğu iddia edilen patentin hatalar ve çelişkiler içerdiğine, net çizgiler içermediğine dair bilimsel sonuçları içeren dosyamızı hazırladık ve biz de bu patentin hükümsüz kılınması istemiyle dava açtık. Yani davaya konu edilen bu patentin, VSY Biotechnology'nin lensine benzemesi söz konusu bile değil." dedi.
Varlıbaş, "Avrupa patent davalarının sıkça görüldüğü Almanya'daki Düsseldorf Bölge Mahkemesi ve Hollanda'daki Den Haag Bölge Mahkemesi'nde davalar sürüyor. Teknik konular için uzmanlardan, bilim insanlarından oluşan bir heyet ile çalıştık. Kendilerinden destek aldık. Haklı olduğumuzu biliyoruz." açıklamasında bulundu.
Firma Avrupa'daki bilinirlik ve gücü ile Bangwagon etkisi yaratarak mahkemeleri etkilemeye çalışabildiğini belirten Varlıbaş, bunun için ise normal şartlarda davaya dahil olması uygun olmayan şahitler getirebildiğini gereğinden fazla dışarıdan gelen avukatlar ile mahkemeyi birçok yönden etkilemeye çalıştıklarını söyledi.
Varlıbaş, "Biz de bu süreçte açtığımız karşı davalar, yürüttüğümüz teknik incelemeler, destekler derken 1 milyon avronun üzerinde bir harcama yaptık. VSY Biotechnology bu tutarı karşılayabildi ve hala dava ile ilgili harcamalar sürüyor. Fakat yeni gelişen birçok firma bu yükü kaldıramayarak pes etmek zorunda bırakılabiliyor. Biz adalet için savaşımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Dava sürecini ve yaşananları konu alan bir film projesi için Hollywood ile bağlantıya geçtiklerini belirten Varlıbaş, şu anda prodüksiyon şirketleri ile görüşmelerinin devam ettiğini film patentin haksız rekabete nasıl konu edildiğini, bu savaşların nasıl organize edildiğini anlatacağını VSY Biotechnology olarak deneyimlerinden izler taşıyacağını kaydetti.
Varlıbaş, "Film için şimdiden 35 milyon dolarlık bir destek, sponsorluk aldık. Daha önce ortak bir proje için bir araya geldiğimiz Jennifer Lopez ile de yakın bir zamanda bir araya gelerek kendisi ile senaryo ve oyunculuklara yönelik görüşmeyi arzu ediyorum." ifadelerini kullandı.
- "VSY Biotechnology bünyesinde 300'ün üzerinde istihdam ediyoruz"
Ercan Varlıbaş, Ar-Ge merkezinde yaptıkları yoğun çalışmalar neticesinde sürekli yeni teknolojiler geliştirerek dünyada öncü olmak ilkelerinden biri olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürdürülebilir inovasyon ilkemiz doğrultusunda, göz içi lenslerimizin üst modellerini geliştiriyoruz. Bu anlamda VSY Biotechnology'nin Apple ile özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Yine tamamen farklı bir teknoloji ile yepyeni bir göz içi lensi ürettik. Son dönemde tüm dünyada Trinova markası ile patent başvuruları yapılan bu yeni göz içi lensimiz, Sunisoidal yapısı ve üstün Seamless Vision Technology (SVT) üretim tekniği ile öne çıkıyor. Lens sayesinde yakın-orta ve uzak ve tüm ara mesafelerde kesintisiz sürekli görüş sağlanabiliyor. Bu sayede ameliyat sonrasında göz bozuklukları giderilebiliyor ve hasta hayatına gözlük takmadan devam edebiliyor.
Lensin bir diğer önemli özelliği, göz içi özel tasarımı sayesinde yüzde 92 oranında çok yüksek bir seviyede efektif olarak retinaya ışık iletimini gerçekleştirebiliyor olması. Bu sayede karanlık ortamlarda dahi kolay görüş imkanı sunabiliyor ve gözde ışık dağılımını engelleyebiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezimizde, yenilikçi ürünler projelendirmekte, tasarlamakta ve üretimini gerçekleştirmekteyiz. Bugün VSY Biotechnology bünyesinde 300'ün üzerinde kişi istihdam ediyoruz."
- "Almanya, İspanya, Hindistan'daki şirketlerimiz üzerinden de ihracat yapıyoruz"
Varlıbaş, VSY Biotechnology olarak sağlık biyoteknolojisi alanında hizmet verdiklerini, Göz Bilimi (oftalmoloji) alanına yönelik göz içi lensleri ürettiklerini söyledi.
Vücutla birebir uyumlu sodyum hyaluronat içerikli fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında kullanılan bir inovatif ürün daha ürettiklerini belirten Varlıbaş, "Reviscon markalı sodyum hyaluronat çözeltisi içeren intra-artiküler enjeksiyonları da ortopedi fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorlarıyla tanıştırdık. Bu ürün kalça, diz, omuz, dirsek, bilek, çene gibi eklemlerde insanların hareket kabiliyetini kısıtlayan ve ağrıya neden olan tüm dejenerasyonlara karşı iyileştirici bir ürün." şeklinde konuştu.
Varlıbaş, Ortopedi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanına yönelik olarak yine vücut sıvısı ile yüzde yüz uyumlu eklem sıvıları geliştirdiklerini diz içi eklem sıvılarını içeren intra- artiküler enjeksiyonları sayesinde kireçlenmeye (osteoartrit) çözüm sunan ürünleri sağlık profesyonelleri ile buluşturduklarını kaydetti.
Yakın zamanda dolgu ürünleri ile Plastik Cerrahi ve Dermatoloji alanında da faaliyet göstereceklerini kaydeden Varlıbaş, hem doktorlara, hem de hastalara ileri teknoloji içeren konforlu, kullanımı rahat ürünler sunarak insanların sağlığını, yaşam kalitesini artırması yönünde çözüm önerileri geliştirdiklerini belirtti.
Varlıbaş, "Almanya,Japonya, Brezilya, Filipinler, Rusya ve Güney Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanında 60'dan fazla ülke VSY Biotechnology’nin ürünlerini tercih ediyor. Merkezi Hollanda'da bulunan firmamızın dünyanın her tarafında distribütörlükleri bulunuyor. Almanya, İspanya, Hindistan'daki şirketlerimiz üzerinden de ihracat yapıyor." dedi.
Varlıbaş, uluslararası markalar ile dünyadaki konumlarını güçlendirmeyi ve biyoteknoloji alanında en büyük ilk 5 şirket sıralamasında yer almayı hedeflediklerini kaydetti.