Mısır-Sudan İlişkileri

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Sudan ile 2004'te imzalanan 'Dört Özgürlük Anlaşması'nın uygulamasında bazı aksaklıklar olduğunu söyledi.

Mısır ile Sudan arasında 14 yıl önce ile imzalanan "Dört Özgürlük Anlaşması"nın uygulamasında bazı aksaklıklar yaşandığı belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Tanzanyalı mevkidaşı Augustine Mahiga ile başkent Kahire'deki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Şukri, basın toplantısında Mısır ile Sudan arasındaki "Dört Özgürlük Anlaşması"na ilişkin bir soru üzerine, "Bu konuda bu zamana kadar yapılan müzakerelerde henüz dört özgürlüğün tamamının uygulanmasına geçiş sağlanamamıştır. Uygulamada bazı aksaklıklar hâlâ bulunmaktadır." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin, halkların istediği gibi olmasını umduklarını dile getiren Şukri, bunun için ciddi ve verimli diplomatik çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Mısır ile Sudan arasında 2004 yılında imzalanan anlaşma, "iki ülke vatandaşlarına karşılıklı vizesiz geçiş, çalışma imkânı, devamlı ikamet ve mülk edinme hakkı" verilmesini öngörüyor.

Mısır tarafı son dönemde anlaşmanın bazı maddelerinde düzenlemeler yapılmasını talep etmiş, ancak Sudan yönetimi, vatandaşlarının Mısır'a girişinin kısıtlanacağı gerekçesiyle öneriye sıcak bakmamıştı.

Kaynak: AA