'İLKE Kurumsal Yönetim Akademisi' Tanıtıldı

İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) tarafından Sivil Toplum Kuruluşların (STK) kurumsal kapasitelerini artırmak amacıyla hazırlanan "İLKE Kurumsal Yönetim Akademisi" tanıtıldı.

Üsküdar Evlendirme Dairesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Kurumsal Yönetim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, akademi sayesinde STK’ların kurumsal kapasiteleri ve bu kuruluşlarda gönüllü profesyonel çalışanların yetkinliklerini arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

STK’ların devlet ve özel sektörün ulaşamadığı pek çok alanda faaliyet göstererek önemli bir boşluğu doldurduğunu belirten Erdoğmuş, "Ancak son dönemlerde gönüllü kuruluşlar sayısal olarak büyümeleri ve etki alanlarının genişlemesine rağmen birtakım sorunlarla karşı karşıyadır. Gelinen noktada, gönüllü kuruluşlar için genel geçer ve tek tip çözümlerin yeterli olmadığı açıktır." dedi.

Erdoğmuş, ortaya çıkan sorunların çözümüne ilişkin şu görüşleri paylaştı:

"Birinci husus anlamlı ve anlaşılır bir kurumsal gaye ortaya koyarak bu gayenin yöneticiler, gönüllüler ve profesyoneller tarafından benimsenmesi ve paylaşılmasını sağlamaktır. İkinci olarak, gönüllü kuruluşların sahip olduğu kaynak, kabiliyet ve kapasitelerini doğru analiz etmeleri, buna göre geleceğe hazırlanmaları ve stratejik tercihleri yapmaları önem arz etmektedir. Üçüncü adım stratejik tercihlerle uyumlu faaliyet alanına ve ölçeğe uygun, etkin işleyen bir organizasyon yapısı, yönetici kompozisyonu ve liderlik yetkinliklerine sahip olmak gerekmektedir. Diğer bir husus ise nitelikli ve gönüllü insan kaynağının temini, elde tutulması ve hazırlanmasıdır. Son olarak mali kaynak bulmak ve geliştirmek, mali kaynakların yönetiminde iyileşme, iş ve işlemlerde şeffaflığın sağlanması ve hesap verilebilir sistemler oluşturmak bir diğer husustur."

Hazırlanan çalışma çerçevesinde araştırma, eğitim ve yayın üretme konusunda adımlar atacaklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Erdoğmuş, çalışmaya destek veren herkese teşekkür etti.

Toplantıya, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve İlim Kültür Eğitim Derneği Mütevelli Heyeti Başkanı Davut Şanver’in yanı sıra akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA