Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye'nin Senegal, Nijer, Cebelitarık ve Somali ile imzaladığı mutabakat zaptı, iş birliği protokolü ve anlaşmalar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan mutabakat zaptı, iş birliği protokolü ve anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Senegal Cumhuriyeti Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Protokolü"nün onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 14 Mayıs tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Buna göre, iki ülke, genel bilimsel ve teknik bilgi ile belge, ilgili araştırma kuruluşlarında yayımlanan araştırma sonuçları ile bitkisel ve hayvansal kaynaklardan genetik ve biyolojik materyal mübadeleleri konularında mutabakata vardı.

Taraflar, iş birliği faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Tarım Yürütme Komitesi teşkil edecek.

- Nijer ile su alanında iş birliği

Niamey'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliği Anlaşması"nın onaylanmasına, Dışişleri Bakanlığının 8 Haziran tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca karar verildi.

İki ülke, su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetimi için eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı yarar temelinde, bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı ile iş birliği yapacak. Anlaşmanın uygulanmasını kolaylaştırmak, anlaşmayı güvence altına almak ve bu kapsamdaki faaliyetleri yürütmek amacıyla ortak bir komite oluşturulacak.

- Cebelitarık ile vergi mutabakatı

Londra'da imzalanan ekli "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cebelitarık Hükümeti Arasında Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşmasının Yorumlanması veya Uygulanmasına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cebelitarık Hükümeti Yetkili Makamları Arasında Mutabakat Zaptı"nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığının yazısı üzerine, 31 Mayıs tarihli Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Mutabakat zaptıyla, tarafların vergi konularında bilgi değişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

- Türkiye'den Somali'ye hibe

Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hibe Anlaşması"nın yürürlüğe girmesine de Hazine Müsteşarlığının 21 Ağustos tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca karar verildi.

Buna göre, Türkiye, Somali'ye aylık 2 milyon 500 bin dolar olmak üzere 30 milyon doları aşmayacak şekilde hibe nitelikli finansal katkı sağlayacak. Hibe tutarı, çoklu dilimler halinde teslim edilecek.
Kaynak: AA