Türkiye'de Bir İlk Açıklaması Ankara'da Açıldı

Ankara’daki Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ilk enerji yenileyebilen okulu olan lisenin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Buradan tüm Türkiye’ye de bir müjde vermek istiyorum. Bu okul ilk ama tek olmayacak inşallah. Türkiye’de farklı şehirlerimizde de aynı bu müstesna güzellikteki okulumuz gibi benzer okullarla ilgili yatırımları çok hızlı şekilde atacağız” dedi.

Türkiye'de Bir İlk Açıklaması Ankara'da Açıldı
Türkiye’nin ilk enerji yenileyebilen okulu olan Eryaman’daki Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji lisesi olan ve bu yönüyle birçok kuruma da örnek teşkil edecek olan lisenin açılışına katılmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Okulun Türkiye’de bir ilk, dünyada da sayılı güzellikteki örnek okullardan biri olduğunu ifade eden Albayrak, okulun ismini sibernetik alanında yaptığı buluşlarla Leonardo Da Vinci’ye dahi ilham kaynağı olan El Cezeri’den aldığını anlattı. Albayrak, El Cezeri’nin bu toprakların bilimle, ilimle, fenle tarihin her alanında ne kadar iç içe olduğunun, ne kadar büyük çığırlar açtığının en güzel örneklerinden biri olduğunu vurgulayarak, El Cezeri’nin isminin yaşatılmasından mutlu olduğunu dile getirdi.

“DİĞER OKULLARA GÖRE TOPLAMDA EN AZ YÜZDE 80 ENERJİ VERİMLİLİĞİ”

Albayrak, okulun, yaklaşık 36 bin metrekare alan üzerine bütünleşik bina sistemi ile inşa edilen enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularında Türkiye’nin örnek kurumlarından biri olacağını belirterek, “Standart bir lisenin yıllık enerji tüketimi yaklaşık 159 kilovat saatken bu okulumuz yüksek enerji verimliliği sağlayan altyapısı sayesinde 23.6 kilovat saat enerji tüketecek. Bu, diğer okullara göre toplamda en az yüzde 80 enerji verimliliği demek. Ayrıca ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sistemleri için gereken enerji, güneş panelleri ve rüzgar tribünlerinden üretilerek sağlanacak. Gelişmiş arıtma kapasitesine sahip sulama sistemleriyle de atık su ve yağmur suyunun geri dönüşümünden yüzde 70 oranında verimlilik sağlayacak. Standart bir lisenin 60 yıllık toplam enerji, su işletme ve bakım maliyetleri bugünkü değerleri ile yaklaşık 257 milyon TL. Bu okulumuzda bu rakam 71 milyon TL. 180 milyondan daha fazla bir tasarruf elde etmiş oluyoruz” diye konuştu.



“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye’nin ekonomik büyümesiyle birlikte enerji ihtiyacının da aynı oranda artmakta olduğunu ifade eden Albayrak, “Bu talebin dengeli bir enerji sepeti ile karşılanması için milli enerji ve maden politikası strateji belgesini kamuoyumuzla paylaştık. Yıllık ortalama 55 milyar dolarlık enerji ve maden ithalatı gerçekleştiren bu kaynaklara önemli para yatıran bir ülke olarak, bu yüksek enerji ithalatı önemli sorunlarımızdan biridir. Bunun için uzun vadeli öngörülebilir ve şeffaf enerji stratejileri ile Türkiye’yi, enerji ve maden alanında dışa bağımlılıktan kurtaracak çok boyutlu bir politikayı uygulamak için adımlar atmaya başladık. Enerjinin her alanında bütüncül bir süreç oluşturulması için gerekenleri nakış gibi işliyoruz. Milli enerji ve maden politikası ile yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın enerji üretimindeki payını arttırarak bu bağlamda enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Albayrak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını bitirmek ve Türkiye’yi enerji ticareti noktasında önemli bir ülke konumuna dönüştürmek için gece gündüz çalışacaklarını vurgulayarak, “Enerjide atacağımız bu adımlar sadece dışa bağımlılığa, cari açığa, ekonomiye etki etmeyecek. Bu adımlar aynı zamanda Türkiye’yi enerji ticaretinde küresel anlamda önemli bir noktaya taşıyacak. Maliyetleri düşürecek, sanayicilerimiz, vatandaşlarımız artık enerji maliyetlerine daha az kaynak ayırarak daha rahat edecek. Bu da ekonominin büyümesinde, sanayinin büyümesinde ve rekabet etmesinde ülkemize bir doping etkisi yapacak” değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN ALBAYRAK’TAN ÖĞRENCİLERE DESTEK SÖZÜ

Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak açılan okulda eğitim gören öğrencilerin yanında olacaklarını belirten Albayrak, “Bu okulumuzda başarılı olan tüm kardeşlerimize lise sonrası istihdam, üniversite sonrası istihdam, yurt içinde ve yurtdışında master ve doktora süreçlerine kadar her dönemde en büyük desteği her iki bakanlık olarak vermek için buradan söz veriyoruz” dedi.

Albayrak, “Bakanımızla az önce konuştum. Buradan tüm Türkiye’ye de bir müjde vermek istiyorum. Bu okul ilk ama tek olmayacak inşallah. Türkiye’de farklı şehirlerimizde de aynı bu müstesna güzellikteki okulumuz gibi benzer okullarla ilgili yatırımları çok hızlı şekilde atacağız. Müjdesini buradan veriyorum” diye konuştu.



“GÜNEŞ ENERJİSİ VE RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ DALINDA YETİŞMİŞ UZMANLAR YETİŞTİRECEK”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise enerji ihtiyacını karşılama noktasında Türkiye’de ilk olan okulun, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olmasını temenni ettiğini söyledi.

Enerjinin ülkelerin ve insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu dile getiren Yılmaz, “Toplumların refahı arttıkça enerji tüketimi de artmaktadır. Toplumun refah seviyesini ve konforunu devam ettirmesi için enerji ihtiyacının kesintisiz karşılanması gerekmekte. Bunun için ülkenin tüm enerji kaynaklarının istisnasız değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarına büyük bir ivme kazandırmıştır. Bugün ülkemizin neresine giderseniz gidin rüzgar enerjisi santrallerini, güneş enerjisi panellerini ve hidroelektrik santrallerini görürsünüz. Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi de bu çalışmalardan biridir. Yaklaşık 24 milyon TL maliyetle inşa edilen okulumuz, bünyesindeki güneş enerjisi panelleri ve rüzgar tribünü ile kendi yıllık enerjisinin yüzde 80’ini karşılayacak. Okulumuz enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemleri dalında yetişmiş uzmanlar yetiştirecek” şeklinde konuştu.

Mesleki ve teknik eğitimi memleket meselesi olarak gördüklerinin altını çizen Yılmaz, “Nitelikli mesleki eğitim bu ülke için şarttır. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması içinde nitelikli mesleki ve teknik eğitimin önemini biliyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Mesleki ve teknik eğitimin orta öğretimdeki öğrenci payı yüzde 43, 2023 hedefimiz yüzde 60. Bu hedefi yakalayabilir miyiz? Yakalarız. Bursa ’da yüzde 61, İstanbul’da yüzde 54, Gaziantep’te yüzde 36. Ama önümüzdeki dönemde bunu yakalarız. Avrupa Birliği ortalaması da yüzde 44 civarı. Eğitim verdiği meslek alanında numune oluşturacak tematik meslek liseleri açıyoruz. Bu yıl ilk defa 12 ilde 19 tematik meslek lisesi açtık. Onlardan biriside bu, öğrenci alımına da başladık” dedi.

Okulun açılış törenine Bakanlar Albayrak ve Yılmaz’ın yanı sıra, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Ankara Valisi Ercan Topaca, okul yetkilileri, öğrenciler ve velileri katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bakanlar Albayrak ve Yılmaz ile beraberlerindeki heyet okulu gezip bilgi aldı. Sınıfları da gezmeyi ihmal etmeyen Bakanlar, çocuklara sorular sordu.

(Abdullah Sarica - Fatih Erdoğan /İHA)
Kaynak: İHA