Aydın'da 'Zeytin' Toplantısı

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının belirlendiği, çözüm için yol haritasının oluşturulduğu '15. Ortak Akıl ve Güçbirliği' toplantısı, Aydın Ticaret Borsasında gerçekleştirildi.

Borsa konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, sofralık zeytine kilogramda 50 kuruş, zeytinyağında ise 2,5 lira destek sağlanması gerektiğini, prim desteği sağlandığı takdirde üretilen miktarın tamamının kayıt altına alınabileceğini söyledi.

Yurtdışında talebi yüksek olan tekir, domat, memecik, kalamata gibi iri taneli zeytin çeşitlerinin dikim ve üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini de ifade eden Er, 'İspanya 330 bin ağaçla 1 milyon 500 bin ton yağ üretirken biz 170 bin ağaçla 200 bin ton zeytinyağı üretiyoruz. Verimliliğimizi arttırmalıyız.' dedi.

Vali Yavuz Selim Köşger ise kentin diğer üretim miktarı açısından önde olmasına rağmen tanıtım konusunda sıkıntıların olduğunu belirterek Köşger, 'Tanıtım konusunun kurumsal hale getirilip bir pazarlama ağının oluşturulması lazım. Birçok ilçemizde organik zeytinyağı üretiliyor, biz bunun pazarlamasını da doğru düzgün yapamıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konularla alakalı gerekli çalışmaları yapacağız. Gelinen nokta çok iyi değil, bunu çok daha iyi yerlere getirmek zorundayız. Biz de devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız.' ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak zeytin ağacı dikme ve yetiştirme konusunda ciddi teşvikler verdiklerini ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de 2015 yılından bu yana Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaklaşık 2 milyon delice zeytin ağacının aşılamasının yapıldığını söyledi.

Toplantıda zeytinyağı tadım etkinliği de yapıldı.

Kaynak: AA