Başkent'te Erzurum Günleri

Erzurum Valiliğinin öncülüğünde Erzurum Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Ankara’da düzenlenen Erzurum günleri etkinliği Atatürk Kültür Merkezinde başladı.

Başkent'te Erzurum Günleri
21-24 Eylül tarihleri arasında ziyarete açık olan etkinliklerin açılışına Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Eski İçişleri Bakanı Bursa milletvekili Efkan Ala, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, milletvekilleri, bakan yardımcıları, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve Ankara’da yaşayan Erzurumlular katıldı.

Erzurum yeni bir sıçramanın eşiğinde”

Erzurum bizim bilim, kültür, medeniyet hayatımıza yaptığı katkılar nedeniyle her bir gencimizin çok iyi bilmesi gereken bir merkezdir” ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Erzurum’u görmeyen ‘ben Türkiye’yi gezdim’ demesin. Erzurum’un tanıtımı çok önemli. Erzurum tarihi her dönüm noktasında önemli şehirlerimizden birisi. İstiklal Harbi’nin en kritik anlarına şahitlik etmiş şehrimiz Erzurum’dur. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’un kurtuluşu vesilesi ile bir twet attım. Erzurum’un kurtuluşunu kutladım, şehitlerimize rahmet diledim. Özellikle Kazım Karabekir Paşa’nın da ismini andım. Sosyal medyadan birileri yazıyor, ‘Atatürk’ü niye anmadın?’ Kazım Karabekir’i Atatürk’ten, Fevzi Çakmağı Refet Paşa’dan, Ali Fuat Cebesoy’u İsmet İnönü’den ayırmak mümkün mü? Eğer Erzurum Kongresi olmasıydı İstiklal Harbi olur muydu, Erzurum Kongresine gidilmişken o sürede İstanbul’dan gelen telgraf dolayısıyla Atatürk’ün tutuklanması ve İstanbul’a gönderilmesi İstanbul hükümeti tarafından istendiğinde Kazım Karabekir Paşa’nın ‘Paşam, İstanbul işgal altındadır, padişahımız esaret altındadır, bu emrin bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Siz bizim komutanımızsınız. Erzurum ve 15. Kolordum emrinizdedir’ demeseydi acaba Kurtuluş Savaşı o günkü seyrinde gider miydi? Şimdi değerlerimizi birbirine karşı mı tutacağız, yoksa her bir değerimize de sahip mi çıkacağız? Bizi biz yapan tüm değerlere hep birlikte sahip çıkmayız. Erzurum bütün değerlerimize sahip çıkmanın sembol şehirlerindendir. Erzurum’dan destek almayan Türkiye’yi yönetemez. 1950’de Demokrat Parti Erzurum’dan destek aldığı için iktidar oldu, 1965’te Demirel Erzurum’dan destek aldığı için, 1983’te merhum Özal Erzurum’dan destek aldığı için, 2002’de Cumhurbaşkanımız Erzurum’dan destek aldığı için iktidar oldu. İktidar olmak isteyenlere tavsiyemiz, önce Erzurum’dan destek alın. Türkiye’nin sembol şehirleri vardır, o şehirler iktidarı belirler. Erzurum böyle bir şehirdir” dedi.

AK Parti iktidarı döneminde Erzurum’un büyük yatırımlar aldığının altını çizen Fikri Işık, “Şimdi Erzurum yeni bir sıçramanın eşiğinde. Önümüzdeki günlerde gerekli açıklamalar yapılacak ve Erzurum sağlık sektörü başta olmak üzere belli alanlarda Türkiye’nin üretim üssü haline gelecek. Bununla ilgili çalışmalarımızı bitirdik, yakında bu program başlayacak. İşte o zaman Erzurum’u tutana aşk olsun” ifadelerini kullandı.

Damadının Erzurumlu olduğunu da belirten Işık, “Artık damattan dolayı bizde de Erzurumluluk var” dedi.

“Erzurum’un yeri de Türkiye’de ilk 10 il arasında olmalı

Erzurum’un, Türkiye’nin Osmanlı’nın mirasçısı olarak yeryüzünde diğer ülkeler arasında hak ettiği yeri alması bakımından üzerine düşen her şeyi yaptığını kaydeden Eski İçişleri Bakanı Bursa milletvekili Efkan Ala, “15 yılda bir Türkiye, 3 Türkiye oldu. 3 kat büyüdü Türkiye, Erzurum yine doğru yerde. Erzurum bu yatırım ikliminin, kalkınma ikliminin, bu güçlenmenin oluşmasında kendi üzerine yaptı, doğru yerde durdu. Artık kendi hakkına düşeni de almak için epeyce bir çalışma göstersin. Arzu ediyoruz ki, 10 il saydığımızda ekonomik gelişme bakımından Erzurum 10 ilin arasında olsun. Erzurum’un yeri de Türkiye’de ilk 10 il arasında olmalı. 100 yıl önce Osmanlı’nın üzerinde kara bulutlar dolaştıranlar, şimdide Türkiye’nin etrafında o karabulutları dolaştırıyorlar. Hep birlikte oluşumuz bu kara bulutların Türkiye’ye uğramasının önündeki en büyük engeldir. Ortadoğu ve etrafımız yanıyor. Biz oralarda yangın söndürenlerdeniz, yangını söndürmek için de elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye’nin buralarda üzerine düşen inisiyatifi alabilmek için istikrarını sürekli bir şekilde sağlaması lazım. Önümüzdeki yıllar çevremizdeki olup bitenler bakımından bugünden daha kritik olacak. Biz bunları bugüne kadar aştığımız gibi birliktelikle aşacağız. Bizi hesaba katmadan hesap yapanlar bilsinler, bu millet dikkate alınmadan nasıl ki tarih yazılamazsa bu millet hesaba katılmadan insanlığın geleceği de kurulamaz” diye konuştu.

“Hem Türkiye’den hem de Türkiye dışından büyük yatırımcılar talepte bulundular”

Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Erzurum’a 20 milyar liranın üzerinde bir yatırım talebi oluştuğunu kaydeden Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, “Biz Erzurum’un mahalli idarecileri olarak alt yapı hizmetlerini tamamladık, arsalarımızın tahsislerine başladık, bakanlığımız da bu yatırımları bir an önce sonuçlandırırsa Erzurum çok yakın bir zaman sonra Doğu Anadolu’nun en büyük sanayi şehri olmaya adaydır. Erzurum’a hem Türkiye’den hem de Türkiye dışından büyük yatırımcılar talepte bulundular, arsalarını temin ettiler, yatırım için Kalkınma Bankasının onayını bekliyorlar” şeklinde konuştu.

“Dadaş’ın kararlılığını, yiğitliğini, mertliğini dünyaya tanıttığımız gibi o da tanıyacak”

Erzurum nüfusunun 6 katının diğer illerde yaşadıklarını belirten AK Parti Erzurum milletvekili Orhan Deligöz, “Erzurum Türkiye tarihinde mihenk taşıdır. Erzurum Kongresi’ni hatırlayınız. Ülkenin kurtuluşunun ilk toplantılarından birisi Erzurum’da yapılıyor ve belli kararlar alınıyor. Bu kararlardan birincisi ‘Türk milleti manda ve vesayeti kabul etmez’, ikincisi ‘vatan bir bütündür bölünemez.’ Buradan Barzani’ye sesleniyorum, ey Barzani Erzurum’u, Dadaş’ı tanımamışsın sen. Kerkük’te referandum yapacakmış, yap bakalım görelim. Erzurumlu Dadaş’ın kararlılığını, yiğitliğini, mertliğini dünyaya tanıttığımız gibi o da tanıyacak” ifadelerini kullandı.

Erzurum yaşanabilecek şehirlerden birisi”

Şehrin tanıtımının önemine değinen ve Erzurum’un Türkiye’nin kadim şehirlerinden birisi olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun yeniden ayağa kaldırılması lazım. Bu kadar gelişen, hareketli bir ülkenin diğer alanlarda arzu edilen konumu yakalaması gerekiyor. Her şeyi ithalata dayandırarak ayakta kalmamız mümkün değil. Ülke olarak üretmek zorundayız. Ülkemizin nüfusunun önemli bir bölümü genç. Bizlerden iş, aş, gelecek istiyor. Bunlara bu geleceği sunacak iş ortamlarının da hazırlanması gerekiyor. Bu startın verilmesini bekliyoruz. Erzurum gibi, diğer vilayetlerimiz artık devlete yük olmamalı. Devletten aldığından fazlasını devlete verir hale gelmeli. Bunu yaptığımız zaman göç hareketi duracak ve büyükşehirlerimiz rahatlayacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa yaşanmaz hale geldi. Her kalkan şehrini terk edip oralara gidiyor. Bu tanıtım günleri de bunun için önemli. Erzurum yaşanabilecek şehirlerden birisi. Yazı serin ve rahat, kışı ılık ve güzel. Böyle bir şehirde iş, aş ortamını oluşturabilirsek insanlarımız ve Erzurum dışında olan insanlarımız yaşamanın huzuruna varacaklar” açıklamasında bulundu.

Açılış programında yöresel halkoyunları gösterileri sunulurken, yerel sanatçılar da konser verdi. Davetliler, açılışın ardından kurulan çadırda cağ kebabı yedi. Efkan Ala, AKM’de kurulan Erzurum’un yöresel ürünleri stantlarını gezerek hemşerileri ile hasret giderdi.
Kaynak: İHA