Almanya'da Seçim

Almanya’da yapılacak federal meclis seçimlerinde Türk toplumu arasında bölünmeyi arttırmamak adına seçimden çekilen BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız ve BIG Partisi Genel Sekreteri Sabahattin Çakıral bu süreci İHA’ya anlattı. Seçmenin sandık başına giderek herhangi bir partiye oy vermesinin zarar getirebileceğini ifade eden Yıldız, Almanya’daki Türk seçmene seslenerek, “Sandıklara gidin oy pusulalarına seçim boykotu yazın” dedi.

Almanya federal meclis seçimleri için 24 Eylül’de sandık başına gitmeye hazırlanırken seçimlerde bazı Türk partileri de yarışacak. Almanya’da uzun biri siyasi geçmişe sahip BIG Partisi, aldığı son karar seçimden çekildi. BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız ve BIG Partisi Genel Sekreteri Sabahattin Çakıral kararlarını İHA’ya anlattı.

Almanya’da kritik bir seçim olduğunu ifade eden Yıldız, “Almanya’da 3 buçuk milyon Türkiye kökenli vatandaşımız yaşıyor. 1 milyon 300 bin ile 400 bin tam bir rakam olmamakla birlikte Türkiye kökenli seçmen var” dedi.

Geçtiğimiz seçimde Türk seçmenin çok fazla seçime gitmediğini ama bu yıl seçime katılan Türk seçmenin sayısının fazla olmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

“Hatalı oylamada bir nevi zulüm ve ihanet getiriyor”

“Almanya’daki katılımda yüzde 40’ı geçmeyecek maalesef” diyen Yıldız, “Maalesef bu yüzde 40’ın üçte biri de sol partilere oy veriyor. Geriye kalıyor üçte ikilik bir dilim. O da yaklaşık 600 bin seçmene tekabül ediyor ki çok fazla bir şey değil. Almanya’da 45 milyon seçmen var, 600 bin yüzde 0.15 gibi oy. Bunun da seçimde diğer partilere etkisi çok çok düşük” ifadelerini kullandı.

“Bu seçimde bizim katılmamız Türkleri yanlış bir yere çekecek” diyen Yıldız açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Türklerin oyları oradaki süreci ve sonuçları etkilemeyeceği için tam tersi oylar yüzde 5’in altında kalacağı için, yüzde 5’in altında kalan oylar sandalye olarak yüzde 5 ‘in üzerindeki partilere paylaştırılıyor. Bir taraftan hesap soralım derken kendi kendimize gol atmış olacağız. Hatalı sollama ölüm getirdiği gibi hatalı oylamada bir nevi zulüm ve ihanet getiriyor”.

Çakıral ise “Bununla kalmayıp aynı zamanda seçime girip ihanet boyutuna ulaştığımız gibi seçime giren diğer Türk partisiyle de birbirimize gireceğimiz için farklı yıkıma sebep olmuş olacağız. Hem bu oyuna gelmeyerek hem seçime katılmayarak şuanda iktidarda olan büyük partilere destek vermemiş olduk. Belli bir yüzdeyi aşamayacağımız için o oylar oraya gidecek. Cumhurbaşkanımız da ‘Türk düşmanı olan partilere oy vermeyin’ tavsiyesinde bulundu. Maalesef seçime girildiği takdirde Cumhurbaşkanımızın tavsiye ettiği şeyin tam tersini yapmış olacağız. Ve böyle bir şeyi kesinlikle yapmaya hazır değiliz” ifadelerini kullandı. Çakıral, “Verdiğimiz kararla hem bu oyuna düşmedik yani Türklerin Türklere düşmesini engelledik hem de Türkiye’ye düşmanlıkta başı çeken partilerin de emellerini engellemiş olduk. Uygulanabilecek olan en mükemmel stratejiyi uygulamış olduk” dedi.

“Geri planda durmamız Türk toplumu için daha hayırlı”

Seçime katılan diğer Türk partilerin deneme açısından olumlu olduğunu kaydeden Yıldız, “O partiye oy verilmesi bizim bölünmüşlüğümüzün kanıtı olacak. Seçime katılmamamızın üçüncü dördüncü nedeni de Türk toplumunu birbirine düşürmemektir. Bizim geri planda durmamız Türk toplumu için daha hayırlı olduğu için katılmıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2019’da Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağız”

Çakıral ise, “2017 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçime katıldık, ikinci Türk partisi de katıldı.

2012 tarihinden bu yana yüzde 63’lük oy oranı ile muazzam bir yükselme gösterdik” dedi.

Partinin Almanya’daki siyasi varlığının devam edeceğini sözlerine ekleyen Çakıral, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Bundan sonraki dönemlerde yapacağımız çalışmalar 2019’da Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağız. Burada göreceksiniz ki bir iniş yok. Alman politikasına ve bütün dünyaya bizimle oyun oynayamazsınız diyoruz. Avrupa seçimlerine katılıyoruz gücümüzü gösteriyoruz ve devam ediyoruz diyoruz”.

“Gidin seçim boykotu yazın”

Almanya’daki Türk seçmene seslenen BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız, “ STK’lar ‘mutlaka seçime katılın, kimi seçerseniz seçin’ diyor. Biz bu görüşte değiliz. Oyunu herhangi bir şekilde dağıtmanın anlamı yok. Partilerin tüzüklerini de okumak gerekiyor. Birçok partinin tüzüğü bizim değerlerimize aykırı. Diyoruz ki bölünmeye prim vermeyelim. Bu seçimlere gittiğiniz zaman bölünmeye prim vereceksiniz, ikincisi de verdiğiniz oylar ihanet olarak geri dönecek. O yüzden gidin oy pusulalarına seçim boykotu yazın” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA