Kazakistan'da Latin Harfli Kitap Fuarı

ASTANA – Kazakistan’da Sovyetler Birliği dönemi öncesi Latin harfleriyle yayımlanan Kazakça kitap fuarı açıldı.

Başkent Astana'daki Mega Silk Way Alışveriş Merkezinde açılan fuarda 1929-1940 yılları arasında Latin alfabesiyle yayımlanan 100'e yakın kitap halkın beğenisine sunuldu.

Fuarın organizatörü ve Kazakistan 2050 Ulusal Hareketin lideri Muhtar Mankeyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının gençlere eskiden babaların Latin harflerini nasıl kullandıklarını göstermek olduğunu belirtti.

Mankeyev, Latin alfabesinin kullanıldığı 11 yılın büyük deneyiminin dikkate alınarak ülkenin ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Milletlerin kendi tarihlerini öğrenmeden ilerlemelerinin mümkün olmadığını dile getiren Mankeyev, “Şu an ülkemizde Latin alfabesine geçme hedefi var. Bu yüzden biz de Latin harflerinin bize kattığı olumlu, olumsuz tarafları anlayalım istiyoruz.' diye konuştu.

- 'Önemli olacağını düşünüyorum'

Nazarbayev Üniversitesi Öğretim Üyesi Düyşön Şamatov ise Kazakistan'ın Latin alfabesine geçmesinin diğer ülkelerle hem siyasi hem de ekonomik alanda ilişkilerini olumlu etkileyeceğini söyledi.

Latin harflerinin Kazaklar için yabancı bir dil olmadığın söyleyen Şamatov, '1930 yıllarında Kazaklar Latin harflerini kullanmıştır. O zaman Latin harfleriyle çok sayıda kitaplar çıkmıştır. Daha sonra Sovyetlerin siyaseti dolayısıyla Latin alfabesi Orta Asya’da kaldırılarak, Kiril alfabesine geçilmişti.' diye konuştu.

Şamatov, fuara katılarak Kazakistan'ın arşivlerinde muhafaza edilen edebi ve ders kitaplarına tanık olduğunu ifade ederek, 'Bunlar bugüne kadar hiç kullanılmamıştır. Latin alfabesine geçmekte bu kitapların önemli olacağını düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

- Kazakistan latin alfabesine geçecek

Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçmeye hazırlanan Kazakistan, 2018'den itibaren okullarda ders kitaplarının Latin alfabesinde basılmasını hedefliyor.

Devlet Başkanı Nazarbayev, 2025 yılına kadar tüm kitapların, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesinde yayınlamayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Kaynak: AA