Yemen'deki Olaylar

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Maliki: 'Koalisyonun Fec Atan'da bir evi hedef aldığı yönündeki iddiaları dikkate aldık. Koalisyon, söz konusu bölgedeki operasyonları inceleyecek ve daha sonra konuyla ilgili açıklama yapacak'

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Turki el-Maliki, 'Koalisyonun Fec Atan'da bir evi hedef aldığı yönündeki iddiaları dikkate aldık. Koalisyon, söz konusu bölgedeki operasyonları inceleyecek ve daha sonra konuyla ilgili açıklama yapacak.' ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'a ait El-İhbariye kanalının açıklamalarını yayınladığı koalisyon sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Yemen'deki her bölgeyi, aksi kesin olarak ispat edilmedikçe, sivil bölge kabul ettiklerini belirterek, koalisyonun sivilleri koruma ve çatışmaların etkilerinden sakınma ilkesine bağlı olduğunu vurguladı.

Maliki, sosyal medyada ortaya atılan, koalisyonun Fec Atan'da bir evi hedef aldığı yönündeki iddiaları dikkate aldıklarını, söz konusu bölgedeki operasyonları inceleyeceklerini ve daha sonra da konuyla ilgili açıklama yapacaklarını bildirdi.

Askeri hedefler belirlenirken birkaç aşamadan geçildiğini, seçilen hedefin incelendiğini, birkaç farklı kaynaktan askeri hedef olduğu konusunda teyit alındığını aktaran Maliki, operasyonların belirli bir mekanizmaya göre düzenlendiğini belirtti.

Maliki, koalisyon güçlerinin, uluslararası kurallar ve insan hakları sözleşmelerine uygun şekilde davrandığını vurguladı.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, bu akşam yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona, başkent Sana'nın Fec Atan bölgesindeki hava saldırısıyla ilgili soruşturma açma çağrısında bulunmuştu.

'Fec Atan'da bugün koalisyon uçaklarının düzenlediği ve sivillerin zarar gördüğü saldırıyla ilgili koalisyonun soruşturma başlatması gerekiyor.' ifadesini kullanan Mihlafi, ayrıca soruşturmanın sonucunun kamuoyuyla paylaşılmasını istemişti.

Koalisyon güçlerine ait uçaklar Sana'nın Fec Atan bölgesinde dün 4 noktaya hava saldırısı düzenlemişti. Husilere ait El-Mesira televizyon kanalında hava saldırılarından birinde sivillere ait iki evin hedef alındığı ve enkaz altında sivillerin olduğu iddia edilmişti.

Yerel kaynaklar da sivillere ait 2 evin hedef alındığı saldırıda yaklaşık 10 sivilin hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının çarşamba günü de Sana'nın kuzeyindeki Erhab ilçesinde bir kontrol noktasını vurduğu, saldırıda en az 20 Husinin öldüğü bildirilmiş, Husiler ise uçakların bir oteli hedef aldığını, onlarca sivilin öldüğünü ve yaralandığını öne sürmüştü.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki, iddiaları yalanlayarak darbecilerin hedef alındığını belirtmişti.
Kaynak: AA