Başkan Uğur'dan Antik Kazılara Destek
Kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi ile Antandros, Kyzikos ve Daskylein Antik Kentleri Kazı başkanlıkları arasında kazılara destek verilmesi amacıyla ortak hizmet protokolü düzenlenen törenle imzalandı.

Kyzikos İstanbul’u ele geçirmek isteyenlerin ilk hedefidir
Balıkesir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen 3 adet arkeolojik kazı bulunduğunu belirten Başkan Uğur “ Bunlardan biri Edremit ilçesinde bulunan tarihçesi milattan önce 2. bine kadar giden mozaikleri ile ünlü Antandros antik kentidir. Troya Kralı’nın oğlu, Roma İmparatorluğu’nun kurucuları Remus ve Romulus kardeşlerin dedesi olan Aeneas savaşı kaybettiklerinde bir koloni ile buraya yerleşip güçlendikten sonra yaptıkları gemilerle yeni bir kent kurmak üzere buradan denize açılmış, Orta İtalya’ya yerleşerek Roma şehrini kurmuştur. Bir diğeri; Bandırma İlçesine 40 km mesafede Manyas Gölü kıyısında kurulan Pers İmparatorluğu’nun en batı valilik merkezi olan Daskyleion’dur. Kuş Cenneti ve Daskyleion doğal ve tarihi çevre kavramında ele alınan bütünleşmiş iki olgudur. Tüm antik yazarlar bu iki olgunun güzelliğinden bahsetmektedir. Bir başka kazı alanımız ise; Erdek ilçesinde bulunan ve görkemli bir antik kent olan Kyzikos’tur. İstanbul’a en yakın büyük antik kent olması nedeni ile antik dönemlerde İstanbul’u ele geçirmek isteyenlerin ilk hedefi haline gelmiştir. Dönemin Avrupalı seyyahları tarafından Dünyanın 8. Harikası olarak adlandırılan Kyzikos’ta bulunan Hadrian Tapınağı’nda 2 metre çapında 2,5 metre boyunda Roma Dönemine ait en büyük sütun başlığı bulunmuştur. Edremit’te Prof. Dr. Gürcan Polat’ın başkanlığında Antandros Antik Kenti, Bandırma’da Prof. Dr. Kaan İren’in başkanlığında Daskyleion Antik Kenti ve Erdek’te Doç. Dr. Nurettin Koçhan’ın başkanlığında yürütülen Kyzikos Antik Kenti, kazılarına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her kazı için ayrı ayrı olmak üzere 50.000 TL destekte bulunuyoruz” dedi.
Prof. Dr. Gürcan Polat, Prof. Dr. Kaan İren ve Doç. Dr. Nurettin Koçhan’ın kazı tanıtım ve bilgilendirme konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi ile Kyzikos, Antandros ve Daskylein Antik Kentleri Kazı başkanlıkları arasında kazılara destek verilmesi amacıyla ortak hizmet protokolü imzalandı.
