'TL Varlıkların Pozitif Trendini Koruması Beklenebilir'
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç: 'Gelişmekte olan ülkelere ve bu özelde Türkiye'ye yönelik risk algısında kötüleşmeye neden olacak küresel bir şok yaşanmazsa TL varlıkların pozitif trendini koruması beklenebilir' '(Foreks düzenlemesi) İstanbul Finans Merkezi çalışmaları döneminde son düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini, özellikle kurumsal ve nitelikli yatırımcılar için gelişmeler sağlanmasını bekliyoruz' 'Yatırım şirketlerindeki konsolidasyon sürecinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz' 'Sermaye piyasalarının öneminin arttığı bir döneme giriyoruz'.
ERHAN CİHAN ÜNAL - Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, son dönemdeki pozitif performansa rağmen Türk lirası (TL) varlıkların emsallerine kıyasla hala iskontolu olduğunu düşündüklerini ifade ederek, 'Gelişmekte olan ülkelere ve bu özelde Türkiye'ye yönelik risk algısında kötüleşmeye neden olacak küresel bir şok yaşanmazsa TL varlıkların pozitif trendini koruması beklenebilir.' dedi.
Erhan Topaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında kaldıraçlı işlemlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde düzenlenmesi sonrası birçok yabancı yatırım şirketinin Türkiye'ye geldiğini, 25 aracı kurumun el değiştirdiğini ve bu dönemde yatırım şirketlerindeki personel sayısının 7 binlere yükseldiğini söyledi.
Topaç, Şubat 2017'de kaldıraçlı işlemlerin yeniden düzenlenmesiyle yatırım şirketlerinde yeni bir konsolidasyon döneminin başladığını ve personel sayısının 5 binli rakamların altına gerilediğini, kaldıraçlı işlem yapan şirketlerin sektörde küçülmesi veya sektörden çekilmesi sonucu bu sayının daha da azalacağını bildirdi.
Mevcut durumda sektörde faaliyet gösteren 71 yatırım kuruluşu bulunduğunu, bu kuruluşların 45'inin geniş yetkili yatırım kuruluşu olduğunu, 26'sının ise aracı kurum olarak sektörde sadece komisyon gelirine bağlı çalışan, piyasa kötü gittiğinde ise gelir üretemeyen kuruluşlardan oluştuğunu ifade eden Topaç, 14 kurumun da faaliyetlerinin donmuş durumda olduğunu söyledi.
Daralan piyasa şartlarında tek ürünlü kurumlarda yatırımcı ve çalışan sorunları yaşanabildiğini, hisse senetlerinde işlem yapan kuruluş sayısının 30'u banka kökenli olmak üzere 56 olduğunu belirten Topaç, 'Bu değerlendirmeler ışığında yatırım şirketlerindeki konsolidasyon sürecinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.' dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yatırım kuruluşlarının net karının yüzde 44 artışla 224 milyon liraya yükseldiğini, geçen yılın karının yaklaşık yarısına ilk 3 ayda ulaşılmış olsa da sektörün performansı için 'başarılı' demenin mümkün olmadığını vurgulayan Topaç, kaldıraçlı işlem gelirlerinin ilk 3 ayda gelir tablolarına yaptığı katkının da geçici olduğunu, Şubat 2017'deki düzenleme sonrası yılın diğer aylarında kaldıraçlı işlem gelirlerinde ciddi düşüş olmasının beklendiğini kaydetti.
- 'Sektörde konsolidasyon süreci devam ediyor'
Erhan Topaç, BIST 100 pay piyasası işlem hacminin yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 20 artmasının gelirlere katkı yapsa da artan maliyetler, düşen komisyonlar ve yatırımcı sayısında gelişim olmamasının sektörde sorun olmaya devam ettiğini belirterek, 'Sektörde konsolidasyon süreci devam etmekte olup komisyon ve hizmet gelirlerini çeşitlendiren, yatırım bankacılığı faaliyetlerine ağırlık veren, teknolojisini geliştirerek dağıtım kanallarını yaygınlaştıran kurumların pazar payı artmaya devam edecek.' dedi.
2013'te 1 milyon 111 bin kişi olan hisse senedi yatırımcı sayısının sonraki yıllarda düşüş eğilimine girdiğini, 2016 sonunda 1 milyon 32 bine, Şubat 2017'de de 1 milyon 23 bine gerilediğini bildiren Topaç, 10 bin liranın üzerinde varlığı olan yatırımcı sayısının da 253 bin civarında bulunduğunu söyledi.
Topaç, 'Yatırımcı sayısını geliştirebilmemiz için sermaye piyasalarında yatırımcı güveni konusunda ciddi çalışmalar yapmamız, yatırımcılara sermaye piyasalarını sevdirmemiz, yatırımcı maliyetlerini düşürmemiz, finansal okuryazarlığı ve yatırımcı tasarruf oranlarını artırmamız, yatırımcı haklarına yönelik yeni çalışmalar yapmamız gibi kısa, orta ve uzun vadede yapılacak ciddi bir yatırımcı seferberliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.' şeklinde konuştu.
Portföy yönetimi konusunda yapılan düzenlemelerin olumlu olduğunu ancak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Topaç, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarının portföyünün yönetiminin yüzde 40'tan fazlasının başka portföy yönetimi şirketlerine verilmesinin rekabeti artıracağını, fon performanslarına olumlu yansımasını beklediklerini, fon performanslarının yükselmesinin de sermaye piyasasına yatırım yapan yatırımcıların artmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Topaç, uygulamanın suistimal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, performansa dayalı seçim yapılması şartıyla yeni düzenlemenin BES sisteminde düşük maliyet ve yüksek getiri sonucu verimliliği ve etkinliği artıracağını, yeni bir dinamizm getirebileceğini düşündüklerini söyledi.
- 'Kaldıraçlı işlemler, finansal merkezlerin vazgeçilmez düzenlemelerinden biri'
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç, prensip olarak, 'foreks şirketleri' tanımını doğru bulmadıklarını, 'kaldıraçlı düzenlemeler' olarak tanımlamanın daha doğru olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Kaldıraçlı işlemler konusunda kısa sürede çok sayıda düzenleme yapıldı. Sektörde de ağırlıklı olarak bireysel yatırımcılara yönelik çalışmalar yürütüldü. Şu anda bunun sancılarını çekiyoruz. Tüm dünyada tezgah türev piyasalar olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, sadece dövize dayalı (foreks) işlemleri değil, altın ve petrol gibi tüm emtiaları, tüm dünya borsaları üzerine yazılmış fark kontratları ve benzeri birçok ürünü barındırmaktadır.
Dünyanın en büyük piyasası olarak günde 5 trilyon dolar civarında işlem hacmi bulunan kaldıraçlı işlemler, tüm finansal merkezlerin vazgeçilmez düzenlemelerinden biridir.Bu kapsamda İstanbul Finans Merkezi çalışmaları döneminde son düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini, özellikle kurumsal ve nitelikli yatırımcılar için gelişmeler sağlanmasını bekliyoruz.'
- 'Enflasyonun yüzde 8'ler civarına gerileyeceğini düşünüyoruz'
Erhan Topaç, 2015 ve 2016'da jeopolitik ve siyasi gelişmeler nedeniyle çok zor 2 yıl yaşayan Türkiye'de, 2017'de siyasi belirsizliklerin büyük oranda ortadan kalkması ve jeopolitik risklerin dengelenmesinin ekonomi yönetiminin daha proaktif bir politika uygulamasına olanak sağladığını söyledi.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisi için öncü göstergelerin ikinci çeyrekte de bu performansın devam edeceğini gösterdiğini, üçüncü çeyrekte ise baz etkisi nedeniyle çok daha yüksek, yüzde 7'ler civarında bir büyüme yakalanmasının sürpriz olmayacağını vurgulayan Topaç, bu trendin yılın tamamında büyümenin yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesini sağlayacağını kaydetti.
Topaç, devamla şu görüşleri dile getirdi:
'Yüksek büyümenin cari açık, bütçe açığı ve enflasyon tarafında olumsuz etkileri yaşansa da bu sorunların yönetilebilecek sınırlar içinde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Enflasyonda sonbahar aylarında yeniden yükseliş eğilimi görülse de aralık ayında sürpriz bir şokla karşılaşılmaz ise yeniden tek haneye ineceğini ve 2018'in ilk 4 ayında baz etkisi nedeniyle enflasyondaki düşüş eğiliminin devam ederek yüzde 8'ler civarına gerileyeceğini düşünüyoruz. Bu, yılın son bölümü ve gelecek yılın ilk ayları için sermaye piyasamız açısından da önemli bir beklenti oluşturabilir. '
Bu yılın ilk yarısında ekonomi yönetiminin aldığı kararların Türkiye'ye yönelik risk algısında önemli bir toparlanma sağladığını, yılın başında 300'e dayanan CDS primlerinin son zamanlarda 180'in altına gerilemesinin de Türkiye'ye yönelik algıdaki iyileşmenin net bir göstergesi olduğunu vurgulayan Topaç, BIST 100 endeksinin bu yıl yüzde 40'a yaklaşan bir yükseliş kaydettiğini, 10 yıllık faiz oranlarının da yüzde 12'lerden yüzde 10,5 civarına gerilediğini söyledi.
Son dönemdeki pozitif performansa rağmen TL varlıkların emsallerine kıyasla hala iskontolu olduğunu düşündüklerini ifade eden Topaç, 'Gelişmekte olan ülkelere ve bu özelde Türkiye'ye yönelik risk algısında kötüleşmeye neden olacak küresel bir şok yaşanmaz ise TL varlıkların pozitif trendini koruması beklenebilir.' dedi.
ABD 'de faizlerin artırılması sonucu bazı volatiliteler olmasını, genel küresel likidite bolluğu ve risk iştahının da devam etmesini beklediklerini kaydeden Topaç, Türk bankalarının karlılığının gelecek 2 çeyrekte sağlıklı bir şekilde devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
Topaç, ekonomide yönetimin tek elde toparlanmasının da karar alma sürecini hızlandıracağı için pozitif olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
- 'Gedik Trader ile 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz'
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç, şirket olarak geçen yıl alternatif dağıtım kanallarından elde ettikleri gelirlerin yarısını teknoloji yatırımlarına ayırdıklarını, 2016'da teknoloji ve 11 yeni şube yatırımıyla beraber 6 milyon TL yatırım yaptıklarını bildirdi. Topaç, bu yıl da yine teknoloji ve şube yatırımlarıyla birlikte 3 milyon TL yatırım yapmayı hedeflediklerini, 3 yeni şube çalışmasını sürdürdüklerini söyledi.
Gedik Yatırım olarak en önemli misyonları olan sermaye piyasalarının gelişmesi için Gedik Trader uygulamasını Gedik Yatırım müşterisi olsun olmasın isteyen herkesin kullanabilmesi için tasarladıklarını ifade eden Topaç, sermaye piyasaları ile ilgili her türlü bilgiye erişimi sağlayıp yatırımcıların, Gedik Yatırım'da hesap açarak kolay şekilde piyasaya erişimlerini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Topaç, devamla şunları kaydetti:
'Gedik Yatırım olarak isteyen herkesin finans piyasalarına çok yüksek veri ve işlem hızıyla ulaşabileceği teknolojik uygulamayı hayata geçirirken, Türkiye'de ilk kez gerçek zamanlı yatırımcıların portföylerine göre analiz ve anlık haberleri görebildiği Gedik Trader ile de borsa ve yatırım piyasalarında geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, Gedik Trader ile daha fazla yatırımcının sermaye piyasalarına ulaşmasını kolaylaştırmayı ve sermaye piyasalarımızın daha da gelişmesine katkı sağlamayı düşünüyoruz.'
Kullanıcıların Gedik Trader üzerinden haftalık veya aylık paketlerle borsa verisi satın alabildiğini, satın alınan borsa verilerine ise tüm mobil cihazlar ve web üzerinden, ek bir ücret ödemeden ulaşılabildiğini bildiren Topaç, Gedik Trader altyapısında bulunan teknolojinin dünyada, özellikle ABD piyasalarındaki en büyük perakende aracı kurumlar tarafından kullanıldığını anlattı.
Gedik Trader ile 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Topaç, Gedik Trader'in sadece Gedik Yatırım'da hesabı olan yatırımcılar değil, sermaye piyasasında yer alan tüm yatırımcılar tarafından da kullanılabilecek bir yatırım platformu olduğunu, Gedik Yatırım'da hesabı bulunmayan yatırımcıların da Gedik Trader'dan pay, VİOP ve döviz fiyatlarını takip edebildiğini, anlık veri yayını satın alarak bu bilgileri canlı olarak izleyebildiğini bildirdi.
Topaç, Gedik Trader'i hayata geçirdikten sonra yatırımcılardan ciddi destek ve olumlu geri dönüşler aldıklarını, yatırımcılardan gelen öneri ve istekleri dikkate alarak Gedik Trader'i sürekli yenilenen ve gelişen bir yatırım platformu haline getirdiklerini söyledi.
- Gedik Borsa Okulu
Erhan Topaç, Türkiye'nin gelişmesini sürdürmesi ile birlikte sermaye piyasalarının öneminin arttığı bir döneme girildiğini ifade ederek, gelecek dönemde yatırım bankacılığı faaliyetleri ve yeni ürünlerin daha çok öne çıkmaya başlayacağını bildirdi.
Türev araçlar, BES fonları ve teknolojinin öne çıkacağı bu dönemde daha iyi eğitim almış yeni nesil sermaye piyasası çalışanlarına ihtiyaç olacağını dile getiren Topaç, şöyle devam etti:
'Gedik Yatırım olarak bu döneme hazırlık yapıyoruz. Sermaye piyasalarına yeni eleman yetiştirmeye ve yatırımcı eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda, İstanbul Gedik Üniversitesi ve Gedik Yatırım iş birliğinde kurulan Gedik Borsa Okulu'nu devreye aldık ve eğitimlere 31 Temmuz itibarıyla başladık. Gedik Borsa Okulu, başta finans sektörü ve reel sektör olmak üzere yaşam boyu öğrenme bakış açısıyla çocuklara, gençlere, üniversite öğrencilerine, ev hanımlarına ve emeklilere ekonomi-finans alanında eğitimler vermeyi hedefliyor.'
- '(Bitcoin) Yaygınlaşırsa ya fiyatı daha da artacak ya da başka sistemler devreye girecek'
Erhan Topaç, Bitcoin'in bir ödeme sistemi ve buna yatırım aracı olarak değil, sanal ödeme sistemleri olarak bakmanın doğru olduğunu vurgulayarak, 'Öyle ki Bitcoin sayesinde tanıştığımız Blockchain zincir teknolojisi, diğer tüm dijital para birimlerinin de temelini oluşturuyor. Yabancı birçok banka ve finansal kuruluş da bu zincir teknolojisini, halihazırda regüle edilen tüm iş süreçlerine nasıl entegre edebileceğini planlıyor. Bu zincir yapısı, para transferinden tutun, kayıtların tutulması ve diğer birçok operasyonel süreçte ciddi bir maliyet avantajı yaratıyor.' şeklinde konuştu.
Topaç, Bitcoin'i yatırım aracı olarak görenlere şu tavsiyelerde bulundu:
'Bu çok riskli bir yatırım aracı, aşırı riskli... Çünkü bir anda bin dolardan 3 bin dolara gidebiliyor, sonra bin dolara düşebiliyor. Onun için çok az paranı buna ayıracaksın, sonra evladına bırakacaksın. Bu öyle bir yatırım... Çünkü Bitcoin'in belirli sayıda üretileceği söyleniyor, onun bir rakamı var. Şu anda piyasada 15 milyon adet Bitcoin dolaşımda. Bu, şimdiki piyasa değeriyle yaklaşık 56 milyar dolar yapıyor. Bitcoin'in üretim denkleminin sonunda ulaşabileceği rakam ise 21 milyon adet. Üretim formülü her yeni Bitcoin üretiminde daha da zorlaştığı için bu rakamın üzerine çıkabilmesi öngörülmüyor. Tabii ödeme sistemleri için bu çok büyük bir rakam değil. Yaygınlaşırsa ya Bitcoin fiyatı daha da artacak ya da başka sanal ödeme sistemleri devreye girecek.'
Kaynak: AA
Erhan Topaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında kaldıraçlı işlemlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde düzenlenmesi sonrası birçok yabancı yatırım şirketinin Türkiye'ye geldiğini, 25 aracı kurumun el değiştirdiğini ve bu dönemde yatırım şirketlerindeki personel sayısının 7 binlere yükseldiğini söyledi.
Topaç, Şubat 2017'de kaldıraçlı işlemlerin yeniden düzenlenmesiyle yatırım şirketlerinde yeni bir konsolidasyon döneminin başladığını ve personel sayısının 5 binli rakamların altına gerilediğini, kaldıraçlı işlem yapan şirketlerin sektörde küçülmesi veya sektörden çekilmesi sonucu bu sayının daha da azalacağını bildirdi.
Mevcut durumda sektörde faaliyet gösteren 71 yatırım kuruluşu bulunduğunu, bu kuruluşların 45'inin geniş yetkili yatırım kuruluşu olduğunu, 26'sının ise aracı kurum olarak sektörde sadece komisyon gelirine bağlı çalışan, piyasa kötü gittiğinde ise gelir üretemeyen kuruluşlardan oluştuğunu ifade eden Topaç, 14 kurumun da faaliyetlerinin donmuş durumda olduğunu söyledi.
Daralan piyasa şartlarında tek ürünlü kurumlarda yatırımcı ve çalışan sorunları yaşanabildiğini, hisse senetlerinde işlem yapan kuruluş sayısının 30'u banka kökenli olmak üzere 56 olduğunu belirten Topaç, 'Bu değerlendirmeler ışığında yatırım şirketlerindeki konsolidasyon sürecinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.' dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yatırım kuruluşlarının net karının yüzde 44 artışla 224 milyon liraya yükseldiğini, geçen yılın karının yaklaşık yarısına ilk 3 ayda ulaşılmış olsa da sektörün performansı için 'başarılı' demenin mümkün olmadığını vurgulayan Topaç, kaldıraçlı işlem gelirlerinin ilk 3 ayda gelir tablolarına yaptığı katkının da geçici olduğunu, Şubat 2017'deki düzenleme sonrası yılın diğer aylarında kaldıraçlı işlem gelirlerinde ciddi düşüş olmasının beklendiğini kaydetti.
- 'Sektörde konsolidasyon süreci devam ediyor'
Erhan Topaç, BIST 100 pay piyasası işlem hacminin yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 20 artmasının gelirlere katkı yapsa da artan maliyetler, düşen komisyonlar ve yatırımcı sayısında gelişim olmamasının sektörde sorun olmaya devam ettiğini belirterek, 'Sektörde konsolidasyon süreci devam etmekte olup komisyon ve hizmet gelirlerini çeşitlendiren, yatırım bankacılığı faaliyetlerine ağırlık veren, teknolojisini geliştirerek dağıtım kanallarını yaygınlaştıran kurumların pazar payı artmaya devam edecek.' dedi.
2013'te 1 milyon 111 bin kişi olan hisse senedi yatırımcı sayısının sonraki yıllarda düşüş eğilimine girdiğini, 2016 sonunda 1 milyon 32 bine, Şubat 2017'de de 1 milyon 23 bine gerilediğini bildiren Topaç, 10 bin liranın üzerinde varlığı olan yatırımcı sayısının da 253 bin civarında bulunduğunu söyledi.
Topaç, 'Yatırımcı sayısını geliştirebilmemiz için sermaye piyasalarında yatırımcı güveni konusunda ciddi çalışmalar yapmamız, yatırımcılara sermaye piyasalarını sevdirmemiz, yatırımcı maliyetlerini düşürmemiz, finansal okuryazarlığı ve yatırımcı tasarruf oranlarını artırmamız, yatırımcı haklarına yönelik yeni çalışmalar yapmamız gibi kısa, orta ve uzun vadede yapılacak ciddi bir yatırımcı seferberliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.' şeklinde konuştu.
Portföy yönetimi konusunda yapılan düzenlemelerin olumlu olduğunu ancak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Topaç, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarının portföyünün yönetiminin yüzde 40'tan fazlasının başka portföy yönetimi şirketlerine verilmesinin rekabeti artıracağını, fon performanslarına olumlu yansımasını beklediklerini, fon performanslarının yükselmesinin de sermaye piyasasına yatırım yapan yatırımcıların artmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Topaç, uygulamanın suistimal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, performansa dayalı seçim yapılması şartıyla yeni düzenlemenin BES sisteminde düşük maliyet ve yüksek getiri sonucu verimliliği ve etkinliği artıracağını, yeni bir dinamizm getirebileceğini düşündüklerini söyledi.
- 'Kaldıraçlı işlemler, finansal merkezlerin vazgeçilmez düzenlemelerinden biri'
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç, prensip olarak, 'foreks şirketleri' tanımını doğru bulmadıklarını, 'kaldıraçlı düzenlemeler' olarak tanımlamanın daha doğru olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Kaldıraçlı işlemler konusunda kısa sürede çok sayıda düzenleme yapıldı. Sektörde de ağırlıklı olarak bireysel yatırımcılara yönelik çalışmalar yürütüldü. Şu anda bunun sancılarını çekiyoruz. Tüm dünyada tezgah türev piyasalar olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, sadece dövize dayalı (foreks) işlemleri değil, altın ve petrol gibi tüm emtiaları, tüm dünya borsaları üzerine yazılmış fark kontratları ve benzeri birçok ürünü barındırmaktadır.
Dünyanın en büyük piyasası olarak günde 5 trilyon dolar civarında işlem hacmi bulunan kaldıraçlı işlemler, tüm finansal merkezlerin vazgeçilmez düzenlemelerinden biridir.Bu kapsamda İstanbul Finans Merkezi çalışmaları döneminde son düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini, özellikle kurumsal ve nitelikli yatırımcılar için gelişmeler sağlanmasını bekliyoruz.'
- 'Enflasyonun yüzde 8'ler civarına gerileyeceğini düşünüyoruz'
Erhan Topaç, 2015 ve 2016'da jeopolitik ve siyasi gelişmeler nedeniyle çok zor 2 yıl yaşayan Türkiye'de, 2017'de siyasi belirsizliklerin büyük oranda ortadan kalkması ve jeopolitik risklerin dengelenmesinin ekonomi yönetiminin daha proaktif bir politika uygulamasına olanak sağladığını söyledi.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisi için öncü göstergelerin ikinci çeyrekte de bu performansın devam edeceğini gösterdiğini, üçüncü çeyrekte ise baz etkisi nedeniyle çok daha yüksek, yüzde 7'ler civarında bir büyüme yakalanmasının sürpriz olmayacağını vurgulayan Topaç, bu trendin yılın tamamında büyümenin yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesini sağlayacağını kaydetti.
Topaç, devamla şu görüşleri dile getirdi:
'Yüksek büyümenin cari açık, bütçe açığı ve enflasyon tarafında olumsuz etkileri yaşansa da bu sorunların yönetilebilecek sınırlar içinde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Enflasyonda sonbahar aylarında yeniden yükseliş eğilimi görülse de aralık ayında sürpriz bir şokla karşılaşılmaz ise yeniden tek haneye ineceğini ve 2018'in ilk 4 ayında baz etkisi nedeniyle enflasyondaki düşüş eğiliminin devam ederek yüzde 8'ler civarına gerileyeceğini düşünüyoruz. Bu, yılın son bölümü ve gelecek yılın ilk ayları için sermaye piyasamız açısından da önemli bir beklenti oluşturabilir. '
Bu yılın ilk yarısında ekonomi yönetiminin aldığı kararların Türkiye'ye yönelik risk algısında önemli bir toparlanma sağladığını, yılın başında 300'e dayanan CDS primlerinin son zamanlarda 180'in altına gerilemesinin de Türkiye'ye yönelik algıdaki iyileşmenin net bir göstergesi olduğunu vurgulayan Topaç, BIST 100 endeksinin bu yıl yüzde 40'a yaklaşan bir yükseliş kaydettiğini, 10 yıllık faiz oranlarının da yüzde 12'lerden yüzde 10,5 civarına gerilediğini söyledi.
Son dönemdeki pozitif performansa rağmen TL varlıkların emsallerine kıyasla hala iskontolu olduğunu düşündüklerini ifade eden Topaç, 'Gelişmekte olan ülkelere ve bu özelde Türkiye'ye yönelik risk algısında kötüleşmeye neden olacak küresel bir şok yaşanmaz ise TL varlıkların pozitif trendini koruması beklenebilir.' dedi.
ABD 'de faizlerin artırılması sonucu bazı volatiliteler olmasını, genel küresel likidite bolluğu ve risk iştahının da devam etmesini beklediklerini kaydeden Topaç, Türk bankalarının karlılığının gelecek 2 çeyrekte sağlıklı bir şekilde devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
Topaç, ekonomide yönetimin tek elde toparlanmasının da karar alma sürecini hızlandıracağı için pozitif olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
- 'Gedik Trader ile 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz'
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç, şirket olarak geçen yıl alternatif dağıtım kanallarından elde ettikleri gelirlerin yarısını teknoloji yatırımlarına ayırdıklarını, 2016'da teknoloji ve 11 yeni şube yatırımıyla beraber 6 milyon TL yatırım yaptıklarını bildirdi. Topaç, bu yıl da yine teknoloji ve şube yatırımlarıyla birlikte 3 milyon TL yatırım yapmayı hedeflediklerini, 3 yeni şube çalışmasını sürdürdüklerini söyledi.
Gedik Yatırım olarak en önemli misyonları olan sermaye piyasalarının gelişmesi için Gedik Trader uygulamasını Gedik Yatırım müşterisi olsun olmasın isteyen herkesin kullanabilmesi için tasarladıklarını ifade eden Topaç, sermaye piyasaları ile ilgili her türlü bilgiye erişimi sağlayıp yatırımcıların, Gedik Yatırım'da hesap açarak kolay şekilde piyasaya erişimlerini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Topaç, devamla şunları kaydetti:
'Gedik Yatırım olarak isteyen herkesin finans piyasalarına çok yüksek veri ve işlem hızıyla ulaşabileceği teknolojik uygulamayı hayata geçirirken, Türkiye'de ilk kez gerçek zamanlı yatırımcıların portföylerine göre analiz ve anlık haberleri görebildiği Gedik Trader ile de borsa ve yatırım piyasalarında geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, Gedik Trader ile daha fazla yatırımcının sermaye piyasalarına ulaşmasını kolaylaştırmayı ve sermaye piyasalarımızın daha da gelişmesine katkı sağlamayı düşünüyoruz.'
Kullanıcıların Gedik Trader üzerinden haftalık veya aylık paketlerle borsa verisi satın alabildiğini, satın alınan borsa verilerine ise tüm mobil cihazlar ve web üzerinden, ek bir ücret ödemeden ulaşılabildiğini bildiren Topaç, Gedik Trader altyapısında bulunan teknolojinin dünyada, özellikle ABD piyasalarındaki en büyük perakende aracı kurumlar tarafından kullanıldığını anlattı.
Gedik Trader ile 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Topaç, Gedik Trader'in sadece Gedik Yatırım'da hesabı olan yatırımcılar değil, sermaye piyasasında yer alan tüm yatırımcılar tarafından da kullanılabilecek bir yatırım platformu olduğunu, Gedik Yatırım'da hesabı bulunmayan yatırımcıların da Gedik Trader'dan pay, VİOP ve döviz fiyatlarını takip edebildiğini, anlık veri yayını satın alarak bu bilgileri canlı olarak izleyebildiğini bildirdi.
Topaç, Gedik Trader'i hayata geçirdikten sonra yatırımcılardan ciddi destek ve olumlu geri dönüşler aldıklarını, yatırımcılardan gelen öneri ve istekleri dikkate alarak Gedik Trader'i sürekli yenilenen ve gelişen bir yatırım platformu haline getirdiklerini söyledi.
- Gedik Borsa Okulu
Erhan Topaç, Türkiye'nin gelişmesini sürdürmesi ile birlikte sermaye piyasalarının öneminin arttığı bir döneme girildiğini ifade ederek, gelecek dönemde yatırım bankacılığı faaliyetleri ve yeni ürünlerin daha çok öne çıkmaya başlayacağını bildirdi.
Türev araçlar, BES fonları ve teknolojinin öne çıkacağı bu dönemde daha iyi eğitim almış yeni nesil sermaye piyasası çalışanlarına ihtiyaç olacağını dile getiren Topaç, şöyle devam etti:
'Gedik Yatırım olarak bu döneme hazırlık yapıyoruz. Sermaye piyasalarına yeni eleman yetiştirmeye ve yatırımcı eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda, İstanbul Gedik Üniversitesi ve Gedik Yatırım iş birliğinde kurulan Gedik Borsa Okulu'nu devreye aldık ve eğitimlere 31 Temmuz itibarıyla başladık. Gedik Borsa Okulu, başta finans sektörü ve reel sektör olmak üzere yaşam boyu öğrenme bakış açısıyla çocuklara, gençlere, üniversite öğrencilerine, ev hanımlarına ve emeklilere ekonomi-finans alanında eğitimler vermeyi hedefliyor.'
- '(Bitcoin) Yaygınlaşırsa ya fiyatı daha da artacak ya da başka sistemler devreye girecek'
Erhan Topaç, Bitcoin'in bir ödeme sistemi ve buna yatırım aracı olarak değil, sanal ödeme sistemleri olarak bakmanın doğru olduğunu vurgulayarak, 'Öyle ki Bitcoin sayesinde tanıştığımız Blockchain zincir teknolojisi, diğer tüm dijital para birimlerinin de temelini oluşturuyor. Yabancı birçok banka ve finansal kuruluş da bu zincir teknolojisini, halihazırda regüle edilen tüm iş süreçlerine nasıl entegre edebileceğini planlıyor. Bu zincir yapısı, para transferinden tutun, kayıtların tutulması ve diğer birçok operasyonel süreçte ciddi bir maliyet avantajı yaratıyor.' şeklinde konuştu.
Topaç, Bitcoin'i yatırım aracı olarak görenlere şu tavsiyelerde bulundu:
'Bu çok riskli bir yatırım aracı, aşırı riskli... Çünkü bir anda bin dolardan 3 bin dolara gidebiliyor, sonra bin dolara düşebiliyor. Onun için çok az paranı buna ayıracaksın, sonra evladına bırakacaksın. Bu öyle bir yatırım... Çünkü Bitcoin'in belirli sayıda üretileceği söyleniyor, onun bir rakamı var. Şu anda piyasada 15 milyon adet Bitcoin dolaşımda. Bu, şimdiki piyasa değeriyle yaklaşık 56 milyar dolar yapıyor. Bitcoin'in üretim denkleminin sonunda ulaşabileceği rakam ise 21 milyon adet. Üretim formülü her yeni Bitcoin üretiminde daha da zorlaştığı için bu rakamın üzerine çıkabilmesi öngörülmüyor. Tabii ödeme sistemleri için bu çok büyük bir rakam değil. Yaygınlaşırsa ya Bitcoin fiyatı daha da artacak ya da başka sanal ödeme sistemleri devreye girecek.'