Yemenli Hacı Adayları Kolera Engeline Takılabilir

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koleranın yaygınlaşmasının hacı adayları ve ülkeleri için tehlike teşkil ettiği uyarısında bulunması kutsal yolculuğa hazırlanan yaklaşık 22 bin Yemenliyi kaygılandırıyorİç savaşın sürdüğü Yemen'e hac mevsimi dışında bir yıldır vize vermeyen Riyad yönetiminin, bu uyarının ardından 2 milyondan fazla hacının güvenliği için Yemenlilerin girişine müsaade etmeyeceği tahmin ediliyorBu yıl annesiyle birlikte hacca niyetlenen Yemenli Yahya:'DSÖ'nün açıklaması endişe verici. Sınır kapılarındaki önlemler bizi korkutuyor. Ramazan ayından önce vizelerimizi almıştık. Annemin bu yıl hac farizasını yerine getirmesini temenni ediyorum. Yemen, Suudi Arabistan ve DSÖ bu soruna acilen çözüm bulmalı' Yemen Havayolları Basın Sorumlusu Cerbi: 'Ürdün, topraklarına girmek isteyen Yemenlilerden kolera ve bulaşıcı hastalıkları olmadığına dair belge istiyor'

ZEKERİYA EL-KEMALİ - Yemen'de son 3 ay içerisinde bin 800'den fazla kişinin hayatına mal olan kolera salgını, ülkedeki hacı adaylarını kutsal topraklara alınmama endişesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ülkelerinin seyahat kısıtlamaları altında yaşayan Yemenliler, bu kez de 27 Nisan'dan bu yana ülkenin 21 vilayetinde etkili olan kolera salgını nedeniyle kutsal topraklara alınmama korkusu yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), cuma günü koleranın Yemen ve bazı Afrika ülkelerinde yaygınlaşmasının hacı adayları ve ülkeleri için tehlike teşkil ettiği uyarısında bulunması kutsal yolculuğa hazırlanan yaklaşık 22 bin Yemenliyi kaygılandırıyor.

İç savaşın sürdüğü Yemen'e hac mevsimi dışında bir yıldır vize vermeyen Riyad yönetiminin, bu uyarının ardından 2 milyondan fazla hacının güvenliği için Yemenlilerin girişine müsaade etmeyeceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan, DSÖ'nün Yemen ve Somali ile Sudan gibi bazı Afrika ülkelerini de etkileyecek uyarısıyla ilgili net bir açıklama yapmadı. Ancak Suudi Arabistan'ın Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Meşal er-Rebian'ın 'Bakanlığın mevcut durumun sıkıntılarının farkında olduğu, bütün ülkelerdeki hastalıklarla ilgili gelişmeleri takip ettiği ve hacıların sağlığı için gereken önlemleri alma noktasında alışılmış tüm yükümlülüklerini yerine getireceği' yönündeki açıklaması, kolera salgınının bulunduğu ülkelerle ilgili bir kararın alınabileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

- Kolera, hac hayallerini erteletebilir

Bu yıl annesiyle birlikte hacca niyetlenen Yemenli Abdulhakim Yahya, DSÖ'nün açıklamasının kendilerini memnun etmediğini ve Birleşmiş Milletler'i salgını bitirme noktasında rol oynamak yerine Yemenlilere yönelik yasağa ortak olmaya sevk ettiğini söyledi.

Yahya, 'DSÖ'nün açıklaması endişe verici. Sınır kapılarındaki önlemler bizi korkutuyor. Ramazan ayından önce vizelerimizi almıştık. Annemin bu yıl hac farizasını yerine getirmesini temenni ediyorum. Yemen, Suudi Arabistan ve DSÖ bu soruna acilen çözüm bulmalı' diye konuştu.

- Yemenlilere 'sağlık belgesi' uygulaması

Seyahat şirketlerine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman gibi Körfez ülkeleri Yemenlilerin topraklarına girişine izin vermiyor.

Ürdün, Mısır, Cibuti gibi bazı ülkeler ise Yemen vatandaşlarından kolera başta olmak üzere bulaşıcı hastalıkları bulunmadığına dair bir sağlık belgesi istiyor.

Yemen Havayolları Basın Sorumlusu Halid el-Cerbi, 'Ürdün, topraklarına girmek isteyen Yemenlilerden kolera ve bulaşıcı hastalıkları olmadığına dair belge istiyor.' dedi.

Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da Seyahat Acenta Müdürü Usame Abdurrahman da Cibuti'nin de kolera başta olmak üzere herhangi bir hastalığın bulunmadığına dair sağlık raporu sınırlaması getirdiğini, vize muafiyeti uygulayan Mısır'ın ise artık vize ve sağlık raporu istediğini kaydetti.

Abdurrahman, 'Suudi Arabistan, Yemenlilere bir yıldır hac mevsimi dışında herhangi bir giriş vizesi vermedi. Umre döneminde de vize verilmedi.Yemen'den Suudi Arabistan'a gidenler ikamet izni olanlarla sınırlı.Onlar da koleranın yayılmasından bu yana sınır kapısında yoğun muayenelerden geçiriliyor. 'ifadelerini kullandı.

DSÖ'nün kolerayla mücadele uzmanı Dr. Dominique Legros cuma günü BM'de verdiği birifingde, teknik açıdan havalimanlarındaki muayene uygulamasının yararı olmadığını vurgulayarak, hastalığın belirtilerini taşıyanların sayısının sınırlı olduğunu, koleraya yakalananların yüzde 80'inin ise belirtileri taşımadığını ifade etmişti. Legros, bu nedenlerle hastalık belirtisi olmasa dahi kolera salgını olan ülkelerden gelenlerin kabul edilmemesi gerektiğine işaret etmişti.

Kaynak: AA