Van Gölü Flamingoları Ağırlıyor

Edremit ilçesi sahillerinde konaklayan flamingolar görsel şölen sunuyor YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Durmuş:'Flamingolar öncü gruplar halinde geliyor. Beslenmenin uygun olduğu, su yükselmesine ya da su çekilmesine bağlı olarak göldeki konumlarını tespit ediyorlar' YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslan:'İnsanlar denize girerken flamingolar da görsel şölen sunuyor. Buradaki manzaradan sulak alanların kuş türleri için ne kadar önemli olduğunu görebiliriz'

Bazı kuş türlerinin Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden olan Van Gölü havzasındaki flamingolar görsel şölen sunuyor.

Her yıl belirli dönemlerde Van Gölü havzasındaki sulak alanlara gelen flamingolar, yoğun olarak görüldüğü Erçek Gölü çevresinden sonra Edremit sahillerinde de gözleniyor.

Türkiye'deki yaklaşık 450 kuş türünden 230'una ev sahipliği yapan havzada görüntülenen flamingolar, pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor.

Bu arada Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli'nin talimatıyla ilçedeki kuş türleri ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışma başlatıldı.

- 'Bölge üreme alanı olarak kullanılıyor'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Durmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, havzadaki Dönemeç Deltası'nda çok sayıda kuş türünün gözlendiğini söyledi.

Delta ve çevresinde bir çok araştırma yaptıklarını anlatan Durmuş, şunları kaydetti:

'92 çok önemli kuş türü tespit ettiğimiz bölge, üreme alanı olarak kullanılıyor. Örneğin nesli tehlike altındaki dik kuyruklu ördek de bu alanda üreme gerçekleştiriyor. Bölgede kış ziyaretçisi olarak kuğular ve kazlar var. Flamingolar, öncü gruplar halinde geliyor. Beslenmenin uygun olduğu, su yükselmesine ya da su çekilmesine bağlı göldeki konumlarını tespit ediyorlar. Hangi bölge beslenmek için uygunsa, orada popülasyon yoğunlaşıyor. Erçek Gölü taraflarında dönemsel olarak 10 binlere kadar flamingo sayabiliyoruz. Beslenme şartları uygun, tehdit olmadığından dolayı bu yıl Dönemeç Deltası'nda da popülasyonları arttı. Eğer muhafaza edilirse her sene daha da artacaktır.'

- 'İnsanlar denize girerken flamingolar görsel şölen sunuyor'

YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise merkez olarak bölgedeki yaban hayvanlarının göç sezonlarını, sazlık ve sulak alanları kontrol ettiklerini belirtti.

Herhangi bir sorun olduğunda Doğa Koruma Milli Parklar ekipleri ile irtibata geçerek sorunu çözmeye çalıştıklarını dile getiren Aslan, 'Bu sene Edremit tarafındaki sazlıklarda çok sayıda flamingo görülmesi ilçedeki güvenliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İnsanlar denize girerken flamingolar da görsel şölen sunuyor. Buradaki manzaradan sulak alanların kuş türleri için ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Çünkü sulak alanlar doğanın rahmidir.' dedi.
Kaynak: AA